17/8/19

O Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τις κινεζικές τακτικές του Ερντογάν

Θόδωρος Καρυώτης
O Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τις κινεζικές τακτικές του Ερντογάν, Θόδωρος Καρυώτης 
Την ώρα που η Ελλάδα φλέγεται από τις πυρκαγιές, η Τουρκία προωθεί μεθοδικά το σχέδιο της για τη "Γαλάζια Πατρίδα", ενώ η δική μας γαλάζια πατρίδα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Ο πρωθυπουργός επιβάλλεται να ασχοληθεί επειγόντως με την ΑΟΖ πριν είναι πολύ αργά. Ενώ φάνηκε στην αρχή ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήξερε που πατάει, σήμερα οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει πορεία. Έτσι, δεν θέλησε να μπλέξει με την Τουρκία, παραπέμποντας το ζήτημα για αργότερα. Αυτό, όμως, είναι ένα τραγικό λάθος. Ο Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζεται να δοκιμάσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση και δεν γνωρίζω εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση.
Όπως έχω επανειλημμένα γράψει, οι Τούρκοι αντιγράφουν τους Κινέζους στην Μεσόγειο και πολύ φοβούμαι ότι δεν υπάρχει κανείς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που να παρακολουθεί συστηματικά την παραβατική συμπεριφορά της Κίνας. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Κίνα και τους Τούρκους, που την ακολουθούν κατά πόδας, αντιγράφοντας τις μεθόδους της.
Οι Κινέζοι συνεχίζουν να παραβιάζουν τις ΑΟΖ πέντε γειτονικών τους κρατών και πολλές φορές έχουν φτάσει να παραβιάζουν και τα χωρικά τους ύδατα. Οι Τούρκοι μελετούν τις κινεζικές κινήσεις και παρακολουθούν κυρίως τις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Τα σκοτεινά σύννεφα συνεχίζουν να συσσωρεύονται πάνω από τον ορίζοντα της Σινικής Θάλασσας εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Κίνας απέναντι στις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δραστηριοποιούνται στις ΑΟΖ των γειτονικών κρατών.

Η παραβίαση της UNCLOS από το Πεκίνο, η αδιαφορία του για την αρνητική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στη Χάγη πριν από τρία χρόνια, η στρατιωτικοποίηση των νησιών Spratly, οι απαγορεύσεις αλιείας σε αμφισβητούμενα ύδατα και η αχαλίνωτη οικολογική καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων καθιστούν απολύτως σαφές ότι ο απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι ο πλήρης έλεγχος της θάλασσας. Αυτά βλέπει ο Ερντογάν και ζηλεύει. Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι για τη χάραξη στρατηγικής βλέπουν μια γεωπολιτική καταιγίδα που εκτείνεται σε όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο στρουθοκαμηλισμός της Ουάσινγκτον

Ανεξάρτητα από το πόσες ζωές Βιετναμέζων και Φιλιππινέζων αλιέων χάνονται στην θάλασσα ως αποτέλεσμα των επιθέσεων εναντίον παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών από κινέζικα παραστρατιωτικά σκάφη, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να νοιάζεται. Κρίνει ότι η παρέμβαση της δεν είναι προς το εθνικό της συμφέρον, σύμφωνα και με το δόγμα Τραμπ "η Αμερική πρώτα".
Αυτό αποδεικνύεται από την αποτυχία της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας να επιβάλει κυρώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα στο νομοσχέδιο των γερουσιαστών Marco Rubio (R-Fla.) και Ben Cardin (D-Md.), που προβλέπει την τιμωρία του κινεζικού καθεστώτος για τις "παράνομες" ενέργειές του στην διεκδίκηση θαλασσών που δεν του ανήκουν.
Η Κύπρος συνεχίζει να "ματώνει", αλλά οι σύμμαχοί μας δεν ενδιαφέρονται να τιμωρήσουν την παράνομη επεκτατική πολιτική και τεράστια παραβίαση της UNCLOS από την Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ του προέδρου Τραμπ δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τους Κινέζους και Τούρκους φίλους τους. Στην Ανατολική Μεσόγειο σταδιακά αυξάνεται η ένταση λόγω της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς η Τουρκία ζυγίζει τις αντιδράσεις της Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε μια ενδεχομένως επικίνδυνη διαμάχη για τα πιθανά πλούτη των βυθών.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία εκτιμά ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή θα ανέλθουν σε 223 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό αρκεί για να μετατρέψει την περιοχή σε μία από τις σημαντικότερες πηγές φυσικού αερίου στον κόσμο δίνοντας στις χώρες παραγωγής μια σημαντική οικονομική ώθηση για αρκετές δεκαετίες.
Τι θα κάνει ο Κυριάκος;
1. Τουρκική ΑΟΖ (Πηγή: Global Marine Boundaries Database,
 General Dynamics, Herndon, Virginia, USA).
Όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισημάνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι, βάσει UNCLOS, αυτή είναι η ΑΟΖ της Τουρκίας, όπως φαίνεται στον διπλανό χάρτη.
Ενώ ο επόμενος χάρτης 2 απεικονίζει την παράνομη "Γαλάζια Πατρίδα" που αντιγράφει το κινεζικό μοντέλο.
Η Άγκυρα πιστεύει πως τώρα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου και είναι διατεθειμένη να χοντρύνει το παιχνίδι. Περιφρονεί τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και υποστηρίζει ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Ο μόνος τρόπος να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είναι να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ, όμως, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κύπρος διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα. Επομένως η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ούτε βέβαια με την Λιβύη.
2. Ο χάρτης της νέας Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας.Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ξαφνικά συζητά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη, που θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα για την Ελλάδα και την Κύπρο, εάν όντως πραγματοποιηθεί. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να προλάβουμε την ανεπανόρθωτη ζημιά και αυτός είναι να ενημερώσουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι θα οριοθετήσουμε την ελληνική ΑΟΖ με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Το πρόβλημά μας όμως είναι ότι οι σύμμαχοί μας, και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, θέλουν να λύσουν την ελληνοτουρκική διαφορά με συνεκμετάλλευση (συνδιαχείριση) του ορυκτού μας πλούτου με την Τουρκία. Ιδού μία άλλη καυτή πατάτα, που θα κληθεί να διαχειρισθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση.

6 σχόλια:

 1. Με λόγια απλά. Η Κίνα κάνει ότι και οι ΗΠΑ, συμπεριφέρεται δήλαδή συμφωνα με την ισχύ που έχει. Τα άλλα είναι παραπλανητικές σάλτσες. Το ίδιο επιχειρει και ο Ερντογάν. Η Ελλάδα πλένει τα εσώρουχά της. Τα άλλα είναι παραπλανητικές σάλτσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Νομίζω ότι σκοπίμως μπερδεύουμε την Κίνα με την τουρκία.
  Ναι μεν και οι δύο κάνουν ότι μπορούν να βάλλουν χέρι σε υδρογονάνθρακες γειτονικών χωρών που δεν τους ανήκουν,αλλά η διαφορά έγκειται στο ότι οι ΗΠΑ τρέχουν στην περιοχή της Κινεζικής θάλασσας,κραδαίνοντας κάτι στόλους,φοβερίζοντας τη
  Κίνα,αποσταθεροποιώντας το Χογκ-Κογκ,δημιουργώντας "ανίερες" συμμαχίες με την Ιαπωνία & Αυστραλία,ενώ στην Μεσόγειο ποιούν την νήσσαν,στηρίζοντας το "δίκαιον" της τουρκίας...
  Ετσι,το μπέρδεμα της τουρκίας με την Κίνα είναι προπαγανδιστική σκοπιμότης από τον κύριο Καρυώτη,γιά να μας αποδείξει ότι τουρκία και Κίνα= "Εχθροί ημών".
  Ενώ το αληθές είναι ότι τουρκία-ΗΠΑ συνεχίζουν ακάθεκτα,ως φίλτατοι σύν-μαχοι.
  Τελικώς,μήπως όντως δεν υπάρχει πια κανείς Ελλην,παρά μόνο κάτι ελληνόφωνοι αλλοεθνείς με ελληνικά ονόματα κε Καρυώτη;
  Εξάλλου από τις αθρόες ελληνοποιήσεις άσχετων αλλοεθνών,αποδεικνύεται αυτό περίτρανα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι προφανές ότι ο Μάριος είναι τρολ της ΜΙΤ και επίσης ότι το Ινφογνομον κάνει ΚΑΚΟ στον Ελληνισμό. Ώστε λοιπόν ο Καρυώτης "ελληνόφων αλλοεθνής με ελληνικό όνομα". Μπράβο κύριε Σάββα για το ιστολόγιό σου..
   Να πω και κάτι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ παρήγορο ότι οι ΗΠΑ προωθούν κάποιου είδους συνεκμετάλευσης των ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν στρατηγική να μας μετατρέψουν σε proxy σε πόλεμο εναντίον της Τουρκία. Αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.
   Να θυμόμαστε ότι δύσκολα ο Αμερικάνικος λαός (δηλαδή το Αμερικάνικο Κογκρέσο) θα θα δεχτεί Αμερικάνικη συμμετοχή σε πόλεμο ενάντια στην Τουρκία για χάρη πετρελαϊκών εταιριών.
   Επίσης ο Τράμπ πήρε το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων γιατί έπεισε την βάση ότι δεν θα εμπλακεί σε πολεμικές εκστρατείες τύπου εισβολής στο Ιρακ και στην Λιβύη. Εάν αναιρέσει αυτήν την δέσμευση χάνει σίγουρα τις εκλογές.

   Διαγραφή
  2. Ε,πέστο αδερφέ γκιόργκος, γιατί είχα χάσει την ταυτότητα μου με αυτά που διαβάζω.
   Ομως,με αυτά που λες απλά δείχνεις ότι ή είσαι ηλίθιος ή εσύ είσαι πράκτορας της πρεσβείας,που στο τέλος το ίδιο κάνει.
   Ποιό πόλεμο αμερικής-τουρκίας μου λες;
   Δύο καταδρομικά να φέρουν στο Καστελόριζο οι ΗΠΑ να κάνει βόλτες,τελείωσε.
   Φιλικά θα το κάνουν.
   Αφού θέλουν ειρήνη.
   Επίσης,45 χρόνια θα μπορούσαν να ανέβουν στην Κύπρο να στήσουν βάση.
   Αν τους το ζήταγαν.
   Αντί αυτού την αφήσαν να περιφέρεται δώθε και κείθε.
   Πανικόβλητη.
   Ντελάληδές μου εσείς οι και εκ της Σίας πεφωτισμένοι.
   Τώρα θυμηθήκανε να φτιάξουν τον νόμο Μενέντεζ;
   Εσύ και οι εκ ΝΥ Καρυώτες κρύβετε την μισή αλήθεια "Κύριοι".
   Μην σας κόψουν και το payroll...
   Σε ποιόν τα λες αυτά ρε;
   Και με την ευκαιρία,το "εκμετάλευση" γράφεται με δύο λάμδα,αν καταλαβαίνεις τι λέω...γιατί μάλλον δεν...

   Διαγραφή
 3. Ναι! είναι γεγονός η Κίνα κάνει ό,τι και η ΗΠΑ,συμπεριφέρεται σύμφωνα με την ισχύ που έχει.
  Έλα όμως που οι ΗΠΑ δεν την αφήνει να χαρεί τις ηλιθιότητες,την επαναφέρει στον ίσιο δρόμο...(όρα και Χόγκ Κόγκ),και τόσα τόσα άλλα.
  Το πληθυσμιακό μέγεθος της δεν την αφήνει να χαρεί τις ανόητες πολιτικές πρωτοβουλίες της στην συμπεριφορά της με τα άλλα έθνη(γιατί μπορεί να φύγουν ολόκληρα κομμάτια της).
  Ας είναι καλά οι τυχοδιώκτες...Άγγλοι,Αμερικάνοι,που επαναφέρουν τους Κινέζους στην τάξη καθημερινά...
  Αυτό δεν είναι πολιτική των υπερδυνάμεων είναι καθαρό πλιάτσικο, και μάλιστα κατά την θεωρία του Χάους του Ηλ.Πριγκοζίν ο ένας κουτουλάει στον άλλο...μέχρι να ζαλιστούν και να συμμαζευτούν ή και να εξαφανιστούν.(το συμπέρασμα μου λίγο της πλάκας αλλά καθόλου αβέβαιο).Τι να πεις.
  Όταν έχεις Μέρκελ,Μακρόν,Τράμπ,Αναστασιάδη,Τσίπρα Ερντογκάν, Νετανιάχου και λοιπά, όλα συμβαίνουν,ακόμα και ο Κλίντον με ρόζ γόβες...(Έλα ...στη θέση σου).
  Η πολιτική εξέλιξη πάνω στη Γη, ένα γκιουβέτσι,κοφτό μακαρονάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Oπως τα λες.
   Κοφτό μακαρονάκι.
   Οποιος το κόψει,τρώει ήσυχος...
   Οι άλλοι τρέχουν πανικόβλητοι δώθε-κείθε...
   Μου γίναν και οι Αγγλοι(Οι κατσαπλιάδες της ιστορίας), αθρώποι...

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.