19/8/19

Ο υποβρύχιος «κυνηγός» της Ελλάδας, απάντηση στο τουρκικό Oruc Reis


Mόνο και μόνο η πιθανότητα ή οι πληροφορίες που θέλουν το «Oruc Reis» τα επόμενα 24ωρα να λύνει κάβους από την θάλασσα του Μαρμαρά, άμεσα έθεσαν τα αντανακλαστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε επιφυλακή αλλά εμπράκτως φάνηκε η πρόθεση πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στα τμήματα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας χωρίς την συγκατάθεση της Αθήνας.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή που επικαλείται το Ethnos.gr, ακόμη και η αποστολή υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή δίνει το στίγμα των Ελληνικών προθέσεων και στέλνει το μήνυμα πως οποιαδήποτε στιγμή θελήσει η Τουρκία να προκαλέσει, θα’ χει ν’ αντιμετωπίσει ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία δεν θα της επιτρέπουν να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια που είχαν ανακοινωθεί μέσω κυβερνητικών Αξιωματούχων της Άγκυρας.

Ο υποβρύχιος κυνηγός τύπου 214, σε κάθε περίπτωση έχει πολλές ικανότητες και οι Τούρκοι, όπως αναφέρει το Ethnos.gr, γνωρίζουν πως έχουν απέναντί τους ότι πιο σύγχρονο έχει υπάρξει σε συμβατικό υποβρύχιο που σε κάθε διασυμμαχική άσκηση καταλαβαίνουν τα έτη που βρίσκεται μπροστά η χώρα μας σ’ αυτό τον τόσο ιδιαίτερο τομέα.

Εκτός όμως από το υποβρύχιο τύπου «Παπανικολής» εφόσον ξεκινήσει το δίδυμο σεισμογραφικό του «Barbaros» και περάσει τα στενά των Δαρδανελίων, τότε στενό αναμένεται και το pressing από τα Ελληνικά πολεμικά πλοία επιτήρησης.

Σενάρια έτοιμα να εκτυλιχθούν εφόσον απαιτηθεί

Πάντως μπορεί και αυτή η πληροφορία για επικείμενη έναρξη ταξιδιού για το δεύτερο Τουρκικό σεισμογραφικό ν’ αποδειχθεί μια ακόμη Fake είδηση.

5 σχόλια:

  1. Θα βάλλουν πρώτα όλα τα μέσα,ξέρετε υφυπουργούς εξωτερικών των ΗΠΑ,αν και τώρα αναβαθμιστήκαμε,τον Πομπηίο να μας κάνει πρέσινγκ πρώτα και αφού τους ανάψει το πράσινο φως,θα το βγάλουν σιγά-σιγά με φόβο Αλλάχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...διχως την συγκαταθεση της Ελλαδος.........


    Η οποια ομως δεν αναφερεται ΕΑΝ και ποτε εχει ηδη δοθει.
    Μην κοροιδευομεθα μεταξυ μας.
    Τουλαχιστον μεχρι να φθασουν εαν φθασουν τορπιλλες στην ελλαδα.Μεχρι τοτε , τα υποβρυχια ειναι τουριστιακα αξιοθεατα βυθου.Οπως απο το 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία τορπίλη τελευταίας γενιάς έχει μέγιστη εμβέλεια τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα περίπου 90 χιλιομέτρων/ώρα.

      Η τορπίλη SUT (Surface Underwater Target) που ανήκει στην προηγούμενη γενιά, έχει μεγιστη εμβέλεια περίπου 30 χιλιομέτρων και μεγιστη ταχυτητα 65χιλιομέτρων/ώρα.

      Στην μέγιστη εμβέλεια, έχει τη μισή σε σχέση με μία τορπίλη τελευταίας γενιάς.
      Στο θεμα της ταχύτητας υστερεί κατά 25χλμ/ώρα.

      Όσον αφορά την εμβέλεια κάθε τορπίλης, πέρα απ’ όσα αναφέρονται επισήμως, έχει να κάνει με το ρυθμό αποφόρτισης του συσσωρευτή της και το πόσους ελιγμούς θα κάνει μια τορπίλη. Κι αυτά με τη σειρά τους έχουν να κάνουν και με το βάθος εξαπόλυσης. Είναι όλα μαζί συντελεστές μιας εξίσωσης και χρειάζεται γρήγορη αντίληψη τακτικής κατάστασης και γρήγορη επιλογή της κατάλληλης τακτικής μάχης ανάλογα τον στόχο, τον αριθμό των στόχων, τη θέση των στόχων, την ταχύτητα των στόχων κι αν το υποβρύχιο θα επιτεθεί μόνο του ή μαζί με ζευγάρι(δεύτερο υποβρύχιο).

      Το θέμα της μεγαλύτερης εμβέλειας τορπίλης νέας γενιάς στο Αιγαίο δεν μετράει για τρεις (3) λόγους:

      Πρώτον, είναι κλειστή θάλασσα και οι αποστάσεις τορπιλισμού μικρές.

      Δεύτερον, οι τομείς στο Αιγαίο που θα επιτεθούν τα υποβρύχια μας είναι συγκεκριμένοι όταν θα πάνε να κινηθούν οι Τούρκοι σε περίοδο πραγματικών επιχειρήσεων.

      Τρίτον, οι τορπιλισμοί μεγάλης εμβέλειας εκθέτουν ένα υποβρύχιο στα ανθυποβρυχιακά μέσα(και οι δυο χώρες έχουν πολλά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, έχουν και αεροσκάφη αλλά και διάφορους αισθητήρες) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι να ρίξεις και να γίνεις λαγός. Σύστημα κομμάντος...χτυπάμε-φεύγουμε. Δεν το λιβανίζουμε.

      Η SUT είναι η καλύτερη της γενιάς της, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη, έχει ισχυρή κεφαλή που μπορεί να βυθίσει σκάφος κατηγορίας 6.000-7.000 τόνων μόνο με ένα πλήγμα. Αρκεί να τον βρει έστω και μία SUT κι ας αποφύγει τις υπόλοιπες. Επίσης αν και “παλιά” είναι ΑΘΟΡΥΒΗ ειδικά όταν την βάζεις να κινηθεί με χαμηλή ταχύτητα προς τον στόχο.
      Το αναφέρουν και ξένες πηγές(θα αναφερθούν παρακάτω) αυτό:

      “The SUT torpedo is a classic 70s-design electric torpedo: very quiet and accurate...”

      Μπορείς λοιπόν να στείλεις την “παλιά” και την κατάλληλη στιγμή να της δώσεις εντολή να επιταχύνει στο μέγιστο για να μειωθούν σε μεγάλου ποσοστό τα περιθώρια αντίδρασης του στόχου με χρήση αντιμέτρων και αύξηση ταχύτητας (προς εκτέλεση ελιγμών σποφυγής της τορπίλης).
      Επίσης τα νέα συστήματα εντοπισμού και διεύθυνσης βολής των υποβρυχίων Τ214 αναβαθμίζουν και την ίδια την επίδοση της SUT. Τα υποβρύχια Τ214 με τα συστήματα τους εντοπίζουν τα πάντα(θέση, ταχύτητα του κ.α) για τον στόχο κι έτσι ένα προηγούμενης γενιάς όπλο(τορπίλη SUT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

      Αυτό στη στρατηγική ονομάζεται μετατροπή μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα και είναι βασική αρχή για έναν ηγέτη (από αρχηγό κράτους μέχρι τον τελευταίο “μικρό” ηγέτη μιας πολύ μικρής στρατιωτικής μονάδας).

      Περί SUT

      https://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=1821

      Διαγραφή
    2. To μεμετοερευνητικό Oruc Reis έχει εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, μεγιστη ταχύτητα 17 κόμβους(31,48χλμ/ώρα), βύθισμα 6,5 μέτρων και η μέση ταχύτητα του είναι 8-10 κόμβοι(14,8 - 18,5 χλμ/ώρα). Πρακτικά δεν έχει καμία δυνατότητα αντίδρασης με κατάλληλους ελιγμούς σε τορπιλική επίθεση.Το ίδιο και τα βοηθητικά πλοία του. Όσον αφορά τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνδυαστικό πλήγμα...υποβρύχιο, μονάδες επιφανείας, μαχητικά αεροσκάφη...αν δεχθούν πυραυλική επίθεση 40 exocet από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις στη θάλασσα(πυραυλάκατοι) και αέρα (Mirage) σε συνδυασμό με τορπιλική επίθεση από υποβρύχιο...θα τους κοπεί το νεοθωμανικό υφάκι.

      Ακόμα και με ένα μόνο υποβρύχιο Τ214 θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Αν θέλουν ας μπουν...εμείς είμαστε φιλειρηνική χώρα...μπορεί να ρίξει τορπίλες υποβρύχιο κάθε χώρας...κάτω από την επιφάνεια δεν ξέρεις τι γίνεται...δεν κυματίζει σημαία. Εμείς δεν θα ξέρουμε τίποτα.

      Το σενάριο μπορεί να εμπλουτιστεί με παρουσία φρεγατών και επιθετικών ελικοπτέρων. Ακόμα και με "σαράβαλο εκτός ελέγχου" εμπορικό με ταχύτητα 16 κόμβων σε ρόλο μπουρλοτιέρη. Ευκαιρία να αγοράσει (με τα χρήματα της ασφάλειας) υπερσύγχρονο πλοίο καμιά εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων.

      Όχι μόνο μπορούμε να το βυθίσουμε μαζί με τα βοηθητικά του πλοία αλλά και συνοδευτικά πολεμικά πλοία που θα πλέουν σε σχηματισμό. Αρκεί αιφνιδιαστική επίθεση με δέσμη 4 τορπιλών προς τον σχηματισμό. Αρκεί μία SUT για να βυθιστεί πλοίο 7.000 τόνων. Το Oruc Reis των 4.500 τόνων και με τη ταχύτητα που έχει, η SUT το έχει για πρόγευμα.

      Όλα αυτά αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν χρειάζονται τορπίλες νέας γενιάς αλλά σε καμία περίπτωση τα υποβρύχια μας δεν είναι άοπλα. Είναι οπλισμένα με μία αποτελεσματικότατη ισχυρή τορπίλη προηγούμενης γενιάς. Δεν είναι όπως με τα Leopard 2 που μέχρι να λυθεί το θέμα των πυρομαχικών δεν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.