16/8/19

Συρία - Η πτώση του μετώπου , είναι το έναυσμα της τακτικής της ”εν τω βάθει” μάχης για την κατάκτηση της Idlib.

Moon of Alabama  -  Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert

Κατά τους τελευταίους μήνες, η συριακή κυβέρνηση σημείωσε κάποια πρόοδο στο βορειότερο τμήμα της επαρχίας της Χάμα που βρίσκεται στα σύνορα με την επαρχία της Idlib και την οποία έχουν στην κατοχή τους οι τζιχαντιστες . Η παραβίαση των αμυντικών γραμμών των τζιχαντιστών θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης εκστρατείας εναντίον τους .
Οι χάρτες απεικονίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε από την 15η Μαΐου 2019 έως σήμερα ( με κόκκινο περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης· με πράσινο περιοχές υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστων ).

Μέτωπο Βόρειας Χάμα - 15  Μαΐου 2019

via LiveUAmap - bigger

Μέτωπο στην Βόρεια Χάμα - 15 Αυγούστου 2019

via LiveUAmap - bigger
Η τρέχουσα επιχείρηση είναι μια στρατηγική τανάλιας στη δυτική και ανατολική πλευρά του Khan Shaykhun. Έχει σχεδιαστεί για να περικυκλώσει τις πόλεις Al Lataminah, Kafr Zayta, Khan Shaykhun και Morek που βρίσκονται στην κατοχή των τζιχάντιστων.

Η επαρχία βόρεια της Χάμα και της Ιντλίμπ είναι υπο τον ελέγχο της Χαϊάτ αλ Σαχάρ αλ Σάμ (HTS) η οποία έχει ευθυγραμμιστεί με την αλ-Κάιντα. Η HTS νίκησε και απομάκρυνε αρκετές Τουρκικές ομάδες 'ανταρτών' από την περιοχή που κυβερνά. Στη συριακή πλευρά, η Δύναμη των Τίγρεων και η 4η μεραρχία είναι οι κύριες μονάδες στην μάχη που διεξάγεται.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες και ανασχέθηκε από αρκετές εκεχειρίες, αποδείχθηκε δύσκολη. Οι τζιχαντιστές διαθέτουν καλό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό Αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων TOW με εμβέλεια 5.000 μέτρων. Διαθέτουν επίσης σημαντικό αριθμό από εκτοξευτήρες πυραύλων . 
Οι θέσεις τους ήταν καλά προετοιμασμένες και υπερασπίστηκαν σθεναρά κάθε σπίτι. Αντεπιτέθηκαν με επιτυχία χρησιμοποιώντας οχήματα με βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι απώλειες του συριακού στρατού κατά την πρώτη φάση ήταν απαράδεκτες υψηλές. Αυτό οδήγησε σε αλλαγή τακτικής. Η συριακή και ρωσική αεροπορία ξεκίνησαν μια εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών με εκατοντάδες αεροπορικά χτυπήματα και βολές πυροβολικού κάθε μέρα εναντίον των τζιχαντιστών. Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίσουν τους εκτοξευτές κινητών πυραύλων που κρύβονται σε φυτείες φρούτων και να κατευθύνουν το πυροβολικό και τους πυραύλους σε αυτούς τους στόχους. Το πρακτορείο ANNA News δημοσίευσε μερικά βίντεο αυτής της εκστρατείας (1, 2, 3 - Engl.subs). Η αεροπορική εκστρατεία προξένησε στους τζιχαντιστές σημαντικές απώλειες σε υλικό και προσωπικό. Μόνο ένα από τα επιτιθέμενα αεροπλάνα, ένα συριακό SU-22, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο συριακός στρατός άρχισε επίσης να πραγματοποιεί μεγάλες νυχτερινές επιθέσεις. Τα νέα άρματα T-90 και τα εκσυγχρονισμένα T-72 διαθέτουν εξαιρετική θερμική νυχτερινή όραση και μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Το πεζικό μπορεί να προχωρήσει υπό την προστασία τους. Αντί να πολεμά κατά μήκος δρόμων από πόλη σε πόλη, ο στρατός κινήθηκε για να πάρει το προβάδισμα και στην συνέχεια να εντείνει τις προσπάθειες του. Υπερφαλαγγίζοντας τους εχθρούς τα στρατεύματα διέρρηξαν αρκετές αμυντικές γραμμές. Οι τζιχαντιστές τρέπονται τώρα σε φυγή. Αυτό το βίντεο ANNA (engl.subs) δείχνει την επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας για την απελευθέρωση της πόλης (Al Hobeit) και δίνει μια πλήρη εικόνα της νέας τακτικής. Από τότε, ο στρατός έχει κινηθεί πιο μπροστά στα βορειοανατολικά του Αλ Σπέιντ και έχει πάρει την Καφρ Αϊν και την Πες Ως.

Η περίμετρος βόρεια της Khan Shaykhun θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες. Οι τζιχαντιστές που θα εγκλωβιστούν σαυτο το καμίνι θα έχουν λίγες πιθανότητες να επιβιώσουν. Πιθανότατα να διαφύγουν βόρεια κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Μ5.

Τρέχουσα κατάσταση

via ISWnews - bigger

Στην περίκλειστη αυτή περιοχή βρίσκεται επίσης ένα από τα επανδρωμένα τουρκικά παρατηρητήρια για τον έλεγχο κατάπαυσης του πυρός. Ενώ αυτές οι θέσεις υποτίθεται ότι επιβλέπουν την ολοένα και μεγαλύτερη κατάπαυση του πυρός, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται ως κέντρα αναζωπύρωσης της πολεμικής πυρκαγιάς που εξαπολύουν οις δυνάμεις της τζιχάντ. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την τουρκική αντίδραση όταν ο συριακός στρατός χτυπήσει την πόρτα αυτών των παρατηρητηρίων .
Εξακολουθεί να υπάρχει βαθύς διχασμός στο αντι-συριακό μέτωπο. Το HTS αντέδρασε στις Τουρκικές προσπάθειες για τον έλεγχο της περιοχής που κατέχει. Απέρριψε τις διάφορες εκεχειρίες που συμφώνησαν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν στη διαδικασία της Αστάνα. Όταν οι γραμμές υπεράσπισής του έσπασαν, αρνήθηκε βοήθεια από τις ελεγχόμενες από την Τουρκία συμμορίες του "Εθνικού Στρατού" .

Ömer Özkizilcik @OmerOzkizilcik - 10:32 UTC · Aug 15, 2019-
Όταν οι φατρίες του Εθνικού Στρατού προσπάθησαν πρόσφατα να στείλουν μαχητές στην Ιντλίμπ, το HTS απέρριψε οποιονδήποτε βοήθεια από τον Σουλτάνο Μουράντ, την Firka Hamza, τον Sultan suleyman Shah και την Jaysh al Islam. Αντιπροσωπεία 20 ατόμων της Jaysh al Islam φυλακίστηκε από το HTS στην προσπάθεια της να διαπραγματευτεί ελεύθερη διέλευση.

Ρωσία και η Συρία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη διαίρεση μεταξύ των διαφόρων ομάδων που υποστηρίζει επίσημα ή ανεπίσημα η Τουρκία για να υποκινήσουν περισσότερες εσωτερικές διαμάχες στον χώρο των "ανταρτών". Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα καλύτερα όπλα τους.
Η ανάκτηση της περιοχής και της Χαν Σαϊχούν, μιας πόλης που είχε προπολεμικά 35000 κατοίκους, θα είναι μια σημαντική νίκη. Αλλά αυτή η επιχείρηση είναι μόνο η εναρκτήρια μάχη μιας ευρύτερης εκστρατείας. Η μάλλον αργή διάσπαση της πρώτης γραμμής του μετώπου θα μετατραπεί τώρα σε μια δυναμική εκστρατεία. Το ευρύτερο σχέδιο πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να είναι ρωσικής έμπνευσης απο το παρελθόν :

Οι Σοβιετικοί εφηύραν την έννοια της βαθιάς μάχης και μέχρι το 1936 είχε γίνει μέρος των επιχειρησιακών σχεδίων του Κόκκινου Στρατού. Οι εν τω βάθει επιχειρήσεις είχαν δύο φάσεις: την τακτική βαθιά μάχη, ακολουθούμενη από την εκμετάλλευση της τακτικής επιτυχίας, γνωστή ως διεξαγωγή μεγάλων επιχειρήσεων μάχης. Η βαθιά μάχη προέβλεπε την κατάρρευση των προπορευόμενων αμυντικών ζωνών του εχθρού, ή των ζωνών τακτικής, μέσω συνδυασμένων επιθέσεων όπλων, τις οποίες θα ακολουθούσαν νέες ανενεργές κινητές επιχειρησιακές δυνάμεις υποστήριξης, που θα στέλνονταν για να εκμεταλλευτούν το στρατηγικό βάθος ενός εχθρικού μετώπου. Ο στόχος μιας βαθιάς επιχείρησης ήταν να προκαλέσει μια αποφασιστική στρατηγική ήττα στις υλικοτεχνικές ικανότητες του εχθρού και να καταστήσει την άμυνα του μετώπου τους πιο δύσκολη, αδύνατη—ή, πράγματι, ασήμαντη . Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα δόγματα, η βαθιά μάχη τόνιζε τη συνδυασμένη συνεργασία όπλων σε όλα τα επίπεδα: στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό.

Ο συριακός στρατός θα επιδιώξει την πλαγιοκόπηση της τζιχάντ κατά μήκος της εθνικής οδού Μ5 με ισχυρές τεθωρακισμένες δυνάμεις κάτω από την κάλυψη των βομβαρδιστικών της πολεμικής αεροπορίας . Οι αμυνόμενες πόλεις κατά μήκος του δρόμου μπορούν να δεχθούν επίθεση από την ανατολή και τη δύση, να περικυκλωθούν και να αφεθούν στην συνέχεια στις δυνάμεις του πεζικό για να ελευθερωθούν . Η προέλαση δεν πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον μέχρι οι δυνάμεις να φτάσουν στο Saraquib στη διασταύρωση των αυτοκινητοδρόμων M4 και M5. Η τακτική της βαθιάς μάχης μπορεί τότε να αναπτυχθεί περαιτέρω για να ανακτήσει όλη την επαρχία της Ιντλίμπ.

Επαρχεία Ιντλίμπ - 15 Αυγούστου 2019

via LiveUAmap - bigger


Για να στηρίξει την προέλαση από το νότο, πρόσθετα μέτωπα πρέπει να ανοιχθούν δυτικά του Χαλεπιού κατά μήκος της Μ5 και από τη Λατάκια στα δυτικά κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4 μέσω της Τσις ας Τσιχούρ  και στο Σαράκιμπ. Η μάχη για να σπάσει η γραμμή του μετώπου στη Λατάκια συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος.
Η ανακατάληψη των εθνικών οδών M4 και M5 έχει εξαιρετική σημασία για τη συριακή οικονομία. Η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν θα πρέπει να αντισταθούν σε όλες τις προσκλήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας να σταματήσουν την εκστρατεία τους προτού ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά.


Syria - Frontline Breach Opens Door To A Deep Battle For Idlib

During the last months the Syrian government made some progress in the norther part of Hama governorate on the border to the jihadi held Idlib governorate. The breach of the jihadi defense lines must now be used to develop a larger campaign.
The maps show the progress between May 15 2019 and today (Red - government control; Green - jihadi control).
North Hama Front - May 15 2019

via LiveUAmap - bigger

North Hama Front - August 15 2019

via LiveUAmap - bigger
The current operation is a pincer movement on the western and eastern side of Khan Shaykhun. It is designed to envelope the jihadi held towns Al Lataminah, Kafr Zayta, Khan Shaykhun and Morek.

The north of Hama and Idlib governorate is held by the al-Qaeda aligned Hayat Tahrir al Sham (HTS). HTS defeated and removed several Turkish supported 'rebel' groups from the area it rules. On the Syrian side the Tiger Force and the 4th division are the main units in the current fight.
The first phase of the operation, which began three month ago and was interupted by several ceasefires, proved to be difficult. The jihadis have good equipment which includes a large number of U.S. supplied TOW anti-tank missiles with 5,000 meter reach. They also have a significant number of artillery missile launchers. Their positions were well prepared and they fiercely defended each and every house. They counterattacked with some success by utilizing vehicles with suicide bombers.
The losses of the Syrian army during the first phase were unacceptable high. This led to a change of tactics. The Syrian and Russian airforce began an extensive bombing campaign with hundreds of air and artillery strikes per day against jihadi positions. Drones were used to find mobile missile launchers hidden in fruit plantations and to direct artillery and bombers to those aims. ANNA News published several videos of the extensive campaign (123 - Engl.subs). The air campaign cost the jihadis a significant amount of material and personal. Only one of the attacking planes, a Syrian SU-22, was lost during the fight.
The Syrian army also began to make large night attacks. Its new T-90 and modernized T-72 tanks have excellent thermal night vision and can destroy targets at long distances. The infantry can proceed under their protection. Instead of fighting along roads from town to town the army moved to take high ground first and to proceed from there. Using flanking operations the troops broke through several prepared defense lines. The jihadis are now on the run. This ANNA video (engl.subs) shows the last week's operation to liberate the town of Al Habit (Al Hobeit) and gives a good impression of the new tactics. The army has since moved further to the north east of Al Habit and took Kafr Ayn and Tell As.
The encirclement north of Khan Shaykhun will close within the next several days. The jihadis who stay within the cauldron will have little chance to survive. They will most likely flee north along the M5 highway.
Current situation

via ISWnews - bigger
The soon enclosed area also holds one of the Turkish manned ceasefire observation posts. While these posts are supposed to supervise the ever breaking ceasefire they are in fact used as supply and fire direction centers for the jihadi forces. It will be interesting to see the Turkish reaction when the Syrian army knocks on the observer post's door.
There continues to be deep divide in the anti-Syrian front. HTS pushed back against Turkish attempts to control the area it holds. It rejected the various ceasefires that Turkey, Russia and Iran agreed upon in the Astana process. When its defense lines broke it refused offers from the Turkish controlled 'National Army' gangs to come to its help.
Ömer Özkizilcik @OmerOzkizilcik - 10:32 UTC · Aug 15, 2019- When the factions of the National Army recently attempting to send fighters to Idlib, HTS rejected anyone from Sultan Murad, Firka Hamza, Sultan Suleyman Shah and Jaysh al Islam. A 20-people delegation of Jaysh al Islam to negotiate a free passage was imprisoned by HTS
Russia and Syria will continue to use this split between the various groups Turkey officially or unofficially supports to incite more infighting on the 'rebel' site. It proved to be one of their best weapons.
Recovering the area and Khan Shaykhun, a city with 35,000 pre-war inhabitants, will be a significant victory. But this operation is only the opening battle of a larger campaign. The rather slow breach of the frontline will now be turned into a dynamic campaign. The larger plan behind this is likely of Russian heritage:
[T]he Soviets developed the concept of deep battle and by 1936 it had become part of the Red Army Field Regulations. Deep operations had two phases: the tactical deep battle, followed by the exploitation of tactical success, known as the conduct of deep battle operations. Deep battle envisaged the breaking of the enemy's forward defenses, or tactical zones, through combined arms assaults, which would be followed up by fresh uncommitted mobile operational reserves sent to exploit the strategic depth of an enemy front. The goal of a deep operation was to inflict a decisive strategic defeat on the enemy's logistical abilities and render the defence of their front more difficult, impossible—or, indeed, irrelevant. Unlike most other doctrines, deep battle stressed combined arms cooperation at all levels: strategic, operational, and tactical.
The Syrian army will pursue the fleeing jihadis along the M5 highway with a strong armored forces upfront and under the bombing cover of the airforce. Defended towns along the road can be enveloped from east and west, surrounded, and left to the following infantry for clean up. The run must not stop at least until the forces reach Saraquib at the merging of the M4 and M5 highway. The tactical deep battle can then be further developed to recover all of Idlib governorate.
Idlib Governorate - August 15 2019

via LiveUAmap - bigger
To support the push from the south additional fronts must be opened west of Aleppo along the M5 and from Latakia in the west along the M4 highway through Jish ash Shugur and on to Saraqib. The battle to breach the frontline in Latakia has been ongoing for some time but a decisive breakthrough has yet to be achieved.
The recovery of the M4 and M5 highways is of uttermost importance for the Syrian economy. Syria, Russia and Iran should resist all calls from the U.S. and Turkey to stop their campaign before that job is done.

Posted by b on August 15, 2019 at 17:28 UTC | Permalink

4 σχόλια:

  1. Θα έχει ενδιαφέρον γιά το τι δυνάμεις θα εμπλέξουν οι τούρκοι στην περιοχή πέραν των "ανταρτικών" ομάδων...
    Πάντως,πιστεύω ότι έως ότου ολοκληρθεί η ανακατάληψη της Ιντλίμπ και κατά προτίμηση πρός το τέλος της διαδικασίας,οι αμερικανο-ισραηλινοί θα ετοιμάσουν την νέα κεραυνοβόο εισβολή της τουρκίας ανατολικά του Ευφράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tελικά κατάφεραν να εφοδιάσουν την τουρκία και με τους S-400 με πολλαπλό αποτέλεσμα:1)Να ψυχρανθούν οι σχέσεις Ελλάδος-Ρωσίας και αφετέρου να αρχίσουμε να ψελίζουμε φιλοαμερικανικές μα@ακίες...μποναμάς στα εγχώρια πρακτόρια τους.
      2)Να αποκτήσει η τουρκία αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη κατά της ΧΑΦ !?(HAF) χωρίς να εκτεθούνε οι ίδιοι.
      3)Και αν μπορέσουν να τους ψάξουν,αν τους δοθεί η ευκαιρία.

      Διαγραφή
    2. Δεν πιστεύω πως θα αφήσουν οι Ρώσοι να γίνει τέτοιου είδους εμπλοκή μεταξύ Τουρκικών δυνάμεων και δυνάμεων του 'Ασαντ, γιατί αυτό θα άφηνε τους ίδιους εκτεθειμένους ως προς τις Συριακές δυνάμεις. Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα εξέλιξη, η ανακατάληψη δυστυχώς είναι υπερβολικά αργή, οπότε μέχρι να φτάσουν οι "τίγρεις" στην Ιντλίμπ ένας θεός ξέρει ποιο θα είναι το status της περιοχής.

      Εγώ πάντως πιστεύω ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένα Τουρκικό blitzkrieg ανατολικά του Ευφράτη, το πιθανότερο είναι να στηθούν κάποιες βάσεις και κάποια παρατηρητήρια όπως έχουν ήδη 15 στο Βόρειο Ιράκ εντός του Κουρδικού καντονιού.

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω να έχουν άλλα περιθώρια από το να σπρώξουν οι ρώσοι τις δυνάμεις του Ασσαντ και τις Ιρανικές πολιτοφυλακές εναντίον της τουρκίας,αν οι τούρκοι σπρωχθούν ,ενισχύοντας τους "ατάκτους" στην Ιντλίμπ και κυρίως μπούν με αξιώσεις στην Α.Συρία(πάντα βέβαια συγκεκαλυμμένα)...τα πετρέλαια προς τα νότια,είναι ακαταμάχητος πειρασμός.
      Βαρβαρστί: This is what it is all about.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.