10/9/19

Σε αναζήτηση 150-200 εκατ. τον χρόνο για δύο φρεγάτες



Η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις για τη χρηματοδότηση της αγοράς των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra που θα κοστίσουν μαζί με τον οπλισμό τους 2-2,4 δισ. ευρώ - Οι συνομιλίες με τους Γάλλους και ο αμερικανικός παράγοντας

Η εξοπλιστική απραξία των τελευταίων 10 ετών, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της οικονομικής κρίσης, έχει δημιουργήσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι ελλείψεις ανταλλακτικών και άλλων υλικών, η χαμηλή διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων και η ανεπάρκεια πυρομαχικών δημιουργούν καθημερινά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι προμηθευτές οπλικών συστημάτων από μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν αντιληφθεί πλήρως τις ανάγκες εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και βομβαρδίζουν την Αθήνα με προτάσεις για αγορά όπλων, συνεπικουρούμενοι από την επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς και τη βουλιμία του Ταγίπ Ερντογάν να εντάξει με το έτσι θέλω το μισό Αιγαίο στην τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα».

Η εξίσωση συμπληρώνεται από το γεγονός ότι τα διαθέσιμα κονδύλια για αμυντικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, έπειτα από απαίτηση των δανειστών να περιοριστούν τα δημόσια έξοδα στον τομέα της εθνικής άμυνας. Ομως κι αυτό το μισό δισ. ευρώ απορροφάται σχεδόν όλο για τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα που δρομολογήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια: τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B και την αναβάθμιση 80 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη διαμόρφωση Viper.

Ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με αγορά νέων φρεγατών. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το ενδεχόμενο προμήθειας δύο φρεγατών τύπου Belh@rra. Λίγα 24ωρα νωρίτερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε αποστείλει στο Παρίσι επιστολή στην οποία αναφερόταν η πρόθεση του Πολεμικού Ναυτικού και αίτημα παροχής λεπτομερών πληροφοριών για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

8 σχόλια:

  1. 1. περικοπή της επιχορήγηση του ασφαλιστικού της ΔΕΗ.
    2. έκδοση λαχείου Ε.Δ των οποίων τα κέρδη θα πηγαίνουν σε εξοπλισμούς.
    3. έκδοση ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ανοιχτό στον κόσμο
    4. εφαρμογή ΤΕΛΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε κάθε άφιξη και αναχώρηση στα τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια, συνοριακούς σταθμούς της χώρας. Επίσης σε κάθε επίγειο, πλεούμενο και ιπτάμενο μέσο που εισέρχεται στην περιοχή κυριαρχίας του κράτους.
    5. εφαρμογή ΤΕΛΟΥΣ ΡΑΣΤΩΝΗΣ σε κάθε καφέ που σερβίρεται στην Ελλάδα, διότι για να "κοπροσκυλιάζεις" στην καφετέρια, νιώθεις ασφαλής, ειδάλλως θα' σουν ταμπουρωμένος στο σπίτι...
    6. περικοπή θέσεων εξωτερικού από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ (με 200.000 ευρώ στην τριετία και περικοπή 50 θέσεων αναλογικά ΜΟΝΟ από το ΥΠΕΘΑ έχουμε 10.000.000 στα τρία χρόνια..βάλε και κάποιες "χρυσότρύπες" των άλλων υπουργείων (όχι όλες για να γίνεται και "αλισβερίσι" θα βγούν τουλάχιστον 20.000.000)

    ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ δηλαδή και περιορισμός - αναστολή ορισμένων προνομιακών θέσεων που είναι για "κονόμα" και "αραλίκι". Τις σοβαρές θέσεις τις ξέρουν, αυτές να κρατηθούν!!!.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περικοπή Βαρουφάκη == + 80 δις
    Περικοπή Σύριζα == -Capital Controls

    Δηλαδή, με λίγα λόγια λεφτά υπάρχουν (όπως έλεγε και ο ΓΠ) αρκεί να μήν μας κυβερνούν Ψυχασθενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε και λεφτά να υπάρχουν,δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μας τρώνε οι Γάλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Mario .... Για να μήν πάρουν από εμάς τους Ελληνες (οχι από εσένα) το Αιγαίο οι Τούρκοι .... Είναι τόσο απλά γιατί το παίζεις βλάκας?

      Οι Φρεγάτες είναι μία πολύ ΚΑΛΉ επένδυση για εμάς τους Ελληνες για να μπορέσουμε να εξορύξουμε σύντομα τούς υδρογονάνθρακες μας στο Αιγαίο. Επισης είναι επένδυση στην εθνική μας ανεξαρτησία και τήν ειρήνη στήν Α. Μεσόγειο ... από τήν οποία μακροπρόθεσμα θα βγάλουμε ΚΕΡΔΟΣ οι ελληνες (οχι εσύ προσωπικά).

      Δηλαδή προτείνεις και εσύ να το ρισκάρουμε με Τουρκία όπως μάς έλεγαν οι ψυχοπαθείς διεθνιστές???....ΧαΧαΧα Να μένουμε άοπλοι/απροστάτευτοι μπροστά στίς επιθετικές κινήσεις Τουρκίας?? ΧαΧαΧα

      Η μήπως συμφωνείς με τις 'φιλειρηνικές' Τουρκικές ιστοσελίδες που δήθεν κόπτονται επειδή η 'χρεοκοπημένη' Ελλάδα ξοδεύει χρήματα για εξοπλισμούς?... Ενώ η τελείως διαλυμένη & πεινασμένη Τουρκία μπορεί να ξοδεύει όσα θέλει και να απειλεί. Εκεί είναι το πρόβλημα στήν Τουρκία που κατέχει Κύπρο και παραβιάζει την ΑΟΖ...

      Γι αυτό τα τουρκικά σάπια αλλού.... ΠΧ σου προτείνω να τα γράφεις σε τουρκικές ιστοσελίδες

      Διαγραφή
    2. κ Μετανοείτε.
      Ο αυθεντικός Κοσμάς ο Αιτωλός διακρίθηκε ως πολύ καλός και πολύ δραστήριος χριστιανός.
      Ο σημερινός αυτοαποκαλούμενος ιμιτασιόν Κοσμάς ο Αιτωλός εμφανίζεται και ως «ψυχίατρος» που παρέχει χωρίς μισθό ιατρικές γνωματεύσεις

      Διαγραφή
  4. Εχει και στα Κευμαν καποια στοκ..και στις ..Παρθενες..νησους...κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.