20/9/19

Η τρύπα του όζοντος το 2019 εξακολουθεί να προβληματίζει .

Μήπως μας κοροιδεύουν; 
Μέσα στο ορυμαγδό αρνητικών δημοσιευμάτων για την κλιματική αλλαγή, ανίχνευσε ο φίλος του ιστολογίου, Wan Wert, μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των παγκοσμιοποιημένων ΜΜΕ: 
Η τρύπα του όζοντος φέτος θα είναι μία από τις μικρότερες που έχουμε δει από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα.
The Copernicus  Programme   16 Σεπτεμβρίου 2019  - Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert

Μετά την ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική τη δεκαετία του 1980, και των συνακόλουθων διεθνών πρωτοκόλλων που θεσπίστηκαν για τη μείωση της καταστροφής του όζοντος, η Διεθνής "μέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου για να διατηρηθεί η επίγνωση των ανθρώπινων επιπτώσεων στο περιβάλλον μας. 
Η Υπηρεσία Παρακολούθησης τη Ατμόσφαιρας Κοπέρνικος (CAMS) παρέχει πολλά δεδομένα για την παρακολούθηση του όζοντος στην ατμόσφαιρα, καθώς και τη δυνητικά επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία που διέρχεται απο την τρύπα του όζοντος για να φθάσει στην επιφάνεια της Γης.

Η τρύπα του όζοντος σχηματίζεται κάθε χρόνο στο νότιο ημισφαίριο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), όταν η ποσότητα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική μειώνεται κατά περίπου 60%. Κατά τη διάρκεια του κρύου, σκοτεινού νότιου χειμώνα, σύννεφα πάγου σχηματίζονται στη στρατόσφαιρα. Τα σύννεφα είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση ανθρώπινων χημικών ρύπων - συμπεριλαμβανομένων των χλωροφθορανθράκων - σε χημικώς ενεργό χλώριο και βρώμιο. Αυτά τα αλογόνα ενεργοποιούνται από το ηλιακό φως όταν έρχεται η άνοιξη, οδηγώντας σε ταχεία απώλεια του ατμοσφαιρικού όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

Ozone distribution
Το μεγαλύτερο μέρος του όζοντος στην ατμόσφαιρα βρίσκεται σε ένα στρώμα στη στρατόσφαιρα. Ένα μέρος του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική καταστρέφεται κάθε χρόνο στη νότιο ημισφαιριο κατα την άνοιξη,δημιουργοντας μια «τρύπα» στη στιβάδα του όζοντος

Μετά την ανακοίνωση του 1985 ότι υπάρχει η τρύπα του όζοντος, 28 χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την προστασία της στιβάδας του όζοντος. Δύο χρόνια αργότερα, συσταθηκε το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος για να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή των πολυάριθμων ουσιών που ευθύνονται έμμεσα για την καταστροφή του όζοντος. Το πρωτόκολλο αυτό επικυρώθηκε από 196 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ παρακολουθεί την παραγωγή σχεδόν 100 χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον - για παράδειγμα, αυτών που βρέθηκαν συχνά σε σπρέι αερολύματος, ψυγεία, ιατρικά αποστειρωμένα και κλιματιστικά. Στόχος της είναι τελικά να εξαλείψει τους πιο σημαντικούς ρύπους , εστιάζοντας πρώτα στους πιο επιζήμιους.

aerosols 
Οι χημικές ουσίες που οδηγούν στην εξάντληση του όζοντος εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ως αποτέλεσμα του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, η στιβάδα του όζοντος ανακάμπτει αργά και επιστημονικές προβολές από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) δείχνουν ότι η τρύπα του όζοντος μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση πριν το 1980 γύρω στο 2060. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η επιτυχής εκτέλεση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται τακτικές πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του όζοντος και των συναφών χημικών ειδών στην ατμόσφαιρα. Πράγματι, το 2018, μια μη εγκεκριμένη εκπομπή CFC-11, μία από τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον, ανιχνεύθηκε και έγινε εφικτό να εντοπιστεί η πηγή της και να εξαλειφθεί.

Το CAMS, το οποίο είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετεωρολογικών Προβλέψεων Μεσαίου Εύρους υπό την αιγίδα της ΕΕ, παρέχει καθημερινά στοιχεία και πληροφορίες για την έκταση και το μέγεθος της τρύπας του όζοντος κάθε χρόνο καθώς αυτο αναπτύσσεται και ανακάμπτει. Με βάση τα δορυφορικά δεδομένα και άλλες παρατηρήσεις που είναι διαθέσιμες από το 1979 μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του Copernicus τηρούν και επικαιροποιούν το ιστορικό των επιπέδων του όζοντος. Η CAMS προβλέπει επίσης τις συγκεντρώσεις του στρατοσφαιρικού όζοντος έως πέντε ημέρες πριν.

Animation of how the ozone hole evolved between 1 July and 11 September for each year since 1979 (Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, ECMWF)

"Φέτος, έχουμε παρατηρησει ότι η τρύπα του όζοντος είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη", εξηγεί η Επιστήμονας του CAMS, Αντζι Ινες . “Αν και άρχισε να αναπτύσσεται σχετικά νωρίς, στις αρχές Σεπτεμβρίου μια ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας της στρατόσφαιρας διατάραξε την ψυχρή πολική δίνη που προκαλεί την τρύπα του όζοντος.”

Όταν η στρατόσφαιρα θερμαίνεται κατά τέτοιο τρόπο, μειώνεται η ποσότητα των πολικών στρωματοσφαιρικών νεφών και μειώνεται το όζον. Επίσης, η πολική δίνη διαταράσσεται περισσότερο από ό,τι συνήθως (φέτος μετακινήθηκε από τον πολο προς τη Νότια Αμερική) και η ανάμιξη γίνεται μεγαλύτερη με τον πλουσιότερο αέρα σε όζον που έρχεται από το εξωτερικό της
πολικής δίνης (βορτέξ.) Ως αποτέλεσμα, η τρύπα του όζοντος είναι ασθενέστερη.

“Η τρύπα του όζοντος έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα παραμείνει μικρή αυτή την εβδομάδα και αναμένουμε ότι η τρύπα του όζοντος φέτος θα είναι μία από τις μικρότερες που έχουμε δει από τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα", καταλήγει η Ινες.

CAMS forecast of how the ozone hole is likely to evolve over the next five days. (Credit: Copernicus Atmosphere Monitoring Service, ECMWF)
For more information about the warming event that has made this year’s ozone hole so unusual, see our previous article.


-------------------------------------------------------------------------------

ΥΓ (Wanwert)  Θυμήθηκα ενα άρθρο που διάβασα στο https://www.brainchange.gr/climate-change .Αν το ζητημα της κλιματικής αλλαγής και υπερθέρμανσης δεν είναι μια τερατώδης συνωμοσία, τότε μιλάμε για μια παγκόσμια επιστημονική παράκρουση στα όρια του γελοίου.


3 σχόλια:

  1. Αυτό το παγκόσμιο σύστημα επιστημονικής παράκρουσης Κριστιάν, όπως σωστά αντιλαμβάνεσαι, βρίσκεται εν χορώ με υποβολέα τις χρηματιστηριακές τιμές του CO2.

    Όμως υπάρχουν και οι ψύχραιμες φωνές επιστημόνων, που δεν έχουν φιμωθεί από χρήματα ή επιδοτούμενες έρευνες -συμβολαιακής- κλιματικής αλλαγής.

    Σωτήρης Καμενόπουλος
    https://youtu.be/WKdxnPHiym0

    Σταύρος Αλεξανδρής
    https://youtu.be/FTTtpRH4PdQ

    Αντώνης Φώσκολος
    https://youtu.be/3KzkHO8W9lU

    Ο Φώσκολος εξηγεί και τον ρόλο που παίζουν διάφορες οικολογικές ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδίως στον ελλαδικό χώρο σε αντιδιαστολή με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα γίνεται συγκέντρωση για το κλίμα από μαθητές λυκείου - γυμνασίου. Κάτι ακούγεται για συνεχόμενες κινητοποιήσεις κάθε Παρασκευή. Υπάρχουν δημοσιεύματα για κάποια κοπελίτσα από την Γαλλία. Πως να εξηγήσεις σ’ αυτά τα παιδιά πως επιστήμη σημαίνει μελέτη και αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων πάνω σε μια λογική βάση. Η τρύπα του όζοντος είναι ένα διαφορετικό θέμα. Αλλά το γενικό πλαίσιο είναι το ίδιο. Υπάρχουν πάρα πολλά που είναι αδύνατο να τα γνωρίζουμε σχετικά με την ατμόσφαιρα και τη δυναμική συμπεριφορά της. Ας πούμε στα μοντέλα που υπολογίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για δεκαετίες παίρνουν την ενέργεια του ήλιου σαν σταθερά. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει. Αλλά πως θα πείσεις αυτούς τους αυριανούς επιστήμονες για κάποια απλά πράγματα. Προτιμότερο από το να έχουν κίβδηλα πρότυπα φτιαγμένα από αυτούς που πληρώνουν τα ΜΜΕ θα ήταν τις Παρασκευές να τις χρησιμοποιήσουν για να καταλάβουν την φυσική την χημεία και τα μαθηματικά που περιγράφουν την ατμόσφαιρα και να βρουν αυτοί βελτιωμένα μοντέλα που οι προηγούμενοι δεν κατάφεραν έως τώρα.

    ΥΓ Ρε παιδιά, 35 χρόνια πριν διάβασα πως η θάλασσα θα μας πνίξει με την τήξη των πάγων... Ακόμα περιμένω δεν ανέβηκε ούτε εκατοστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετο σχολιο Ηλεκτρονικ..
      Και να σκεφτεις οτι μπορει και να μπαινουμε σε μικρη παγετωδη περιοδο...Δεν μου λες παλια δεν υπηρξαν παγετωνες ??? Υπηρξαν.Και πως ελοιωσαν ?? Απ το τζακι ?? Οχι βεβαια.Απ τον Ηλιο. Δηλαδη ?? Απο υπερθερμανση του μια και ειναι ασταθης στην καυση του.Ειχε τοτε εργοστασια και ρυπους ?? Οχι βεβαια.Αλλα πως διαβολε ?? Μα απ την Ηλιακη ταλαντωση της ακτινοβολιας του.Αλλα διαβολε ...αυτο ειναι το Φυσιολογικο του !!!! Γιατι δεν το χωνευει κανεις ???

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.