11/9/19

Με έκπτωση 25% στα 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές των ΕΛΠΕ στο αμερικανικό fund που έχει βρει ο Λάτσης (Paneuropean)

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία του placement στο ελληνικό χρηματιστήριο για την διάθεση του 35,5% της εταιρίας έναντι 750 εκατ ευρώ.
Στα επίπεδα των 7 ευρώ θα διατεθούν τα 108 εκατ μετοχές ή 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων μέσω του χρηματιστηρίου σε διεθνή επενδυτή… που έχει βρεθεί.
Πρόκειται για discount τουλάχιστον 25% επί των τιμών την τρέχουσα περίοδο στο χρηματιστήριο στα 9 ευρώ.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατεθούν τα 108 εκατ μετοχών των ΕΛΠΕ στα 6 ή 7 ευρώ που σημαίνει εύρος τιμήματος 640 με 750 εκατ ευρώ έναντι τρέχουσας αξίας 970 εκατ ευρώ.Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο έχει αποκαλύψει ότι κατά την συνάντηση Λάτση με Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ανέλαβε πρωθυπουργός… η πλευρά Λάτση ανέφερε ότι έχει βρεθεί επενδυτής – αμερικανικό fund – το οποίο θα ενδιαφερόταν να αγοράσει στρατηγικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων δομείται ως εξής
-Paneuropean oil (όμιλος Λάτση)  45,5%
-ΤΑΙΠΕΔ 35,5%
-Ξένοι θεσμικοί 5,9%
-Ιδιώτες επενδυτές 7,8%
Με το μοντέλο της διάθεσης 108 εκατ μετοχών σε σύνολο 305 εκατ μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε επενδυτές ουσιαστικά αποδυναμώνεται το Ελληνικό Δημόσιο θα μηδενίσει ή θα παραμείνει με οριακό ποσοστό μειοψηφίας εάν τελικώς διατεθεί το 30%.
Η πλευρά Λάτση πάντως φαίνεται ότι έχει σχεδιάσει προσεκτικά τα βήματα της.
-Έχει ήδη βρει αμερικανικό fund το οποίο θα καταβάλλει από 640 έως 750 εκατ ευρώ για το 35% των ΕΛΠΕ
-Με την κίνηση αυτή Λάτσης και αμερικανικό fund αποκτούν τον πλήρη έλεγχο των Ελληνικών Πετρελαίων.
-Η διάθεση των μετοχών με discount είναι στρατηγικά λάθος αλλά χρηματιστηριακά έχει λογική καθώς με 45,5% η πλευρά Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Το funds δεν αποκτάει το management αλλά συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο.
-Η πώληση μετοχών με discount αποτελεί το κίνητρο στο fund να συμμετάσχει στην διαδικασία του placement της διάθεσης μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου.
Τα βασικά ερωτήματα που εγείρονται είναι
Α)Είναι αυτή η ορθή στρατηγική;
Β)Γιατί με την διάθεση του 51% των μετοχών των ΕΛΠΕ, επί της ουσίας το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακά μειωμένο;
Γ)Είναι ορθό το ελληνικό κράτος να χάσει τον στρατηγικό του ρόλο στα ΕΛΠΕ έναντι ενός ιδιώτη επενδυτή;

Συμπέρασμα

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επιδιώξει να επισπεύσει την διαδικασία του placement στο ελληνικό χρηματιστήριο για την διάθεση του 35% της εταιρίας έναντι 640 με 750 εκατ ευρώ.
Το ερώτημα είναι το εξής, είναι ορθή αυτή η απόφαση;

www.bankingnews.gr

5 σχόλια:

  1. Πηρε και το Ελληνικο.Αν..αν..ζητησει δανεια για τα εργα απο τραπεζες που εμεις ανακεφαλαιοποιησαμε με 250 δις..και που δεν δινουν δανεια λογω κακης καταστασης στους πολιτες για δουλειες..δηλ. σ αυτους που τις χρηματοδοτησαν ..τοτε ετσι και η γιαγια μου ειναι κρισος...και διατρεχουμε και τον κινδυνο να τα πουλησει ολα..σε ξενους..που αν δεν πανε καλα να ξοφλησουν οσα πηραν...και φυγουν...θα χρειαστει να ...ξανα ανακεφαλαιοποιησουμε αυτες ...Οι μονοι δηλ. που πλουτισαν με ξενα κοληβα θαναι αυτοι...και οι γυρω γυρω ...Αυτο το εργο το μονοτονο εχει παιχτει εδω απειρες φορες...με τα γνωστα αποτελεσματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Νικο αυτος λεει ειναι μιλιονερ...Τι μιλιονερ ειναι ?? Βαλτε εσεις τα ..λεφτα ??? Οπως στα χαι γουεης εδω ?? Αυτοι ειναι ..μπατιρηδες !! Δωσαμε το υπαρχον τσαμπα . Πηραν δανεια με εγγυηση του δημοσιου !! Και μας βαλαν να προπληρωνουμε διοδια να κανουν το εργο !!!! Και μας βαλαν και ..ρητρες ..αν ο τζιρος ειναι χαμηλωτερος απ τις δοσεις δανειων..κερδων..κλπ ..να πληρωσουμε εμεις με ρητρα (!) Τον επιχειρηματικο κινδυνο που δεν γουσταρουν !!!!!!! Αλλα διαβολε...αυτο δεν ειναι ελευθερη οικονομια. ..Ειναι Β.Κορεα και συμβολαιο θανατου της Μαφιας !!!!! Δεν τον θελαμε τετοιο δρομο στον αιωνα τον απαντα !!! Θα τον φτιαχναμε λιγο λιγο μονοι και με το 1/5 των χρηματων και θαταν και δωρεαν διελευση.!!! Αυτοι εδω ειναι ...μουζικοι με πουρα !!! Δεν εχουν ιδεα τι θα πει ελευθερη οικονομια!!! Πλιατσικο ξερουν μονο !!!Εκανε και ο Ανιελι δρομο σε Ιταλια. Εβαλε ολα τα λεφτα ο ανθρωπος...τελειωσε..παρεδωσε το εργο..και μετα εβαλε διοδια !!!!! Εδω εβαλαν πριν αρχισει καν ...στον παλιο !!!! Αυτοι ειναι γυφτοι..δεν ειναι καπιταλιστες .Απ τα τσαντιρια !!! Θεατρο παιζουν πως ειναι ..καπιταλιστες...

      Διαγραφή
    2. Φίλτατε Δημήτρη, υπάρχει μία βασική αρχή ότι είναι μακρυά από τα χέρια του στρατού κατοχής , συνδικαλοδημισιογραφικόκαθηγηταριό , είναι για καλό!!!! κοίταξε πως διαμορφώθηκε η κατάσταση μετά την ¨αλητεία¨της ολυμπιακής.Μία ματιά στον ΟΤΕ,ποία ήταν η πρόταση για την μικρή ΔΕΗ και πως κατέληξε η υπόθεση??? να τελειώνουμε και με τα ΕΛΠΕ και όλες τις κρατικές εταιρείες. Ο ρόλος του κράτους είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος σε όσα συμφωνηθούν και η πιστή τήρηση των νόμων!!!!!

      Διαγραφή
  2. Το άρθρο που αναδημοσιεύεται είναι ασαφές. Ποιός προτίθεται να πουλήσει μετοχές του των ΕΛΠΕ: το Ελληνικό Δημόσιο ή ο Λάτσης (Paneuropean). Άν απαντηθεί το ερώτημα μπορούμε να προχωρήσουμε σε σχολιασμό ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.