30/9/19

Η 35η επέτειος της δράσης του VAN!



Τέσσερις Αρμένιοι νέοι ηλικίας 20 έως 24 ετών (Vazgen Sislyan, Aram Pasmajyan, Hakob Julfaian και Gevorg Kuzelyan), οπλισμένοι με πιστόλια, πολυβόλα και εκρηκτικά, κατέλαβαν το τουρκικό προξενείο στο Παρίσι και την κράτησαν για 15 ώρες.

Οι τέσσερις μαχητές της ήταν από διαφορετικά κόμματα. Ο Vazgen Sislyan και ο Gevorg Kuzelyan ήταν και τα δύο μέλη του κόμματος Hunchakian, ο Aram Pasmajyan ήταν Dashnak και ο Hakob Julfayan ένας μη κομμουνιστής.

Ξεκινά η επιχείρηση "Van" του Αρμενικού Μυστικού Στρατού για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA), η οποία κλήθηκε να γίνει ιστορική στα αρχεία του Αρμενικού Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος. Η δίκη των τεσσάρων αγοριών θα γίνει επίσης ιστορική.

Κρατώντας πάνω από 15 ώρες 59 ομήρους, οι τέσσερις μαχητές του Αρμενικού Απελευθερωτικού Στρατού διαπραγματεύτηκαν με την τουρκική κυβέρνηση με τη μεσολάβηση της γαλλικής κυβέρνησης. Τα αιτήματά τους, βεβαίως, δεν είχαν γίνει αποδεκτά από την τουρκική κυβέρνηση.
Η δίκη των τεσσάρων μαχητών Βαν, που πραγματοποιήθηκε το 1984, ήταν ξεχωριστή. 24-31 Ιανουαρίου. Ήταν η πρώτη πολιτική δίκη από το 1921. Από τη δίκη του Soghomon Tehliryan. Η δίκη των τεσσάρων αγωνιστών μετατράπηκε σε μια ετυμηγορία τουρκικής καταδίκης.

Η δίκη των Αρμενίων υπερασπίστηκαν καλά από έναν αστερισμό γνωστών δικηγόρων στη Γαλλία: Leclerc, Tejan, Sinyar, Patrick Devedjian, Aslanyan, Pestimaljian. Η χήρα του Γαλλικού εθνικού ήρωα Misak Manushyan, κα Meline, καταδίκασε τη Γενοκτονία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της δίκης, ζητώντας από τον πρόεδρο να της επιτρέψει να φιλήσει τα μέτωπα των τεσσάρων αγοριών, τα οποία ο πρόεδρος της χορήγησε με εξαίρεση. Γράφτηκαν επίσης οι επιστολές από τον Charles Aznavour και τον Henry Verno.
Το γαλλικό δικαστήριο τους καταδίκασε απο τέσσερά έως επτά χρόνια φυλάκισης.

Τρεις από τους τέσσερις μαχητές απελευθερώθηκαν από τη φυλακή - ο Aram Pasmajyan. αυτοκτόνησε. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο Per Lachez στο Παρίσι (ο συμβολικός τάφος του βρίσκεται στο συμβολικό Πάνθεο των μαρτύρων κάτω από τη σκιά του μνημείου ASALA στην είσοδο του Αρμενικού Αθανάτου Πάνθεον).

Οι Vazgen, Gevorg και Jacob ελευθερώθηκαν στις αρχές του 1986, Αύγουστο και επέστρεψαν στο Λίβανο. Χρόνια αργότερα, και οι τρείς εγκαταστάθηκαν στην Αρμενία: ο Gevorg Kuzelyan ανέλαβε τη διοίκηση της ομάδος Μεγάλος Murad στον πόλεμο απελευθέρωσης Artsakh. Ο Vazgen Sislian συνέβαλε επίσης στις απελευθερωτικές μάχες.

Harutyun Harutyunyan


Armenologio

2 σχόλια:

  1. >νεκροταφείο Per Lachez στο Παρίσι <
    Père Lachaise
    https://www.google.com/search?q=P%C3%A8re+Lachaise&oq=P%C3%A8re+Lachaise&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρμένιοι. Ένας πείσμων λαός με μνήμη κι αξιοπρέπεια.
    Όσους Αρμένιους έχω γνωρίσει, είναι παιδιά εργατικά, υπερήφανα και αξιοπρεπεί διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Άνθρωποι που δρουν προσθετικά στην ελληνική κοινωνία.
    Τρέφω σεβασμό, εκτίμηση αλλά και συμπάθεια για τα κοινά δεινά που έχουμε ως λαοί από τους γνωστούς βαρβάρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.