20/9/19

Δυναμιτίζουν το κλίμα οι Τούρκοι: «Η Αμμόχωστος θα ανοίξει για κατοίκηση» - Απειλούν με νέα εισβολή στην Κύπρο



Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα
«Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ανεβάζοντας κι άλλο την ένταση, λίγες ώρες μετά τη δήλωση-απειλή του Τούρκου υπουργού Άμυνας για νέα εισβολή στην Κύπρο. Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει και του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Για το θέμα της Αμμοχώστου, υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει: «Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

«Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας», δήλωσε νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ, που επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική. Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί».

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε ξανά στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», είπε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή και έκλεισαν ραντεβού στη Νέα Υόρκη, όπου θα από τις 24 ως τις 27 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου, κ. Πρόδρομος Προδρόμου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη συνομιλία τους υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή, και αντάλλαξαν απόψεις και έγιναν συνεννοήσεις για τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησαν όπως συναντηθούν στη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός».


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.