23/9/19

Προκαταρκτική συμφωνία για την κατανομή μεταναστών μεταξύ Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και ΜάλταςΠροκαταρκτική συμφωνία επιτεύχθηκε στη Μάλτα ανάμεσα σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. για την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών που αποβιβάζονται στη Μάλτα ή στην Ιταλία, ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους οι αντιπροσωπείες μετά το τέλος μιας μινι-συνόδου κορυφής για τη μετανάστευση στη Βαλέτα.


Το κείμενο που χαρακτηρίστηκε «βάση συμφωνίας» και το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί σε λεπτομέρειες, θα υποβληθεί προς έγκριση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τις 8 Οκτωβρίου, διευκρίνισαν οι υπουργοί Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα και Ιταλία) και η φινλανδική προεδρία της ΕΕ.

«Εξασφαλίσαμε καλά αποτελέσματα που οδήγησαν σε ένα κοινό κείμενο, που ακολουθεί δύο έγγραφα που είχαν υποβληθεί προηγουμένως από τη Γαλλία και τη Γερμανία, από τη μία πλευρά, τη Μάλτα και την Ιταλία από την άλλη», δήλωσε ο Μαλτέζος υπουργός Εσωτερικών Μίχαελ Φαρούτζια, οικοδεσπότης της συνόδου.

«Είναι μόνο ένα πρώτο στάδιο που συναθροίζει τις τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων δύο (η Ιταλία και η Μάλτα) είναι άμεσα ενδιαφερόμενες» για τις αποβιβάσεις μεταναστών στις ακτές τους, εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κοινό έγγραφο δεν θα δοθεί αμέσως στον Τύπο. «Προτιμήσαμε να ενημερώσουμε πρώτα τις άλλες χώρες μέλη, αυτό είναι το κανονικό», διευκρίνισε.
«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», συνέχισε. Η συμφωνία είναι «προσωρινή για μια περιορισμένη ζώνη που είναι η κεντρική Μεσόγειος», είπε.

«Όμως ευχόμαστε ότι θα υπάρξει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο», χώρες που βρίσκονται εντός των διαδρομών της μετανάστευσης στη δυτική και ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν πρόκειται για το άνοιγμα εκ νέου μιας διαδρομής μαζικής μετανάστευσης μέσω της Μεσογείου, ούτε να αφήσουμε τη Μάλτα και την Ιταλία μόνες τους», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

 1. Παρέθεσα εδώ κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως δημοσιεύτηκαν στον ιταλικό τύπο:

  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/09/blog-post_182.html

  Φυσικά, η δήλωση "δεν ανοίγουμε ξανά διαδρομή μαζικής μετανάστευσης", είναι απλά ένα ευχολόγιο, αφού πλέον οποιαδήποτε ΜΚΟ μπορεί να ξαναρχίσει το καθημερινό δρομολόγιο προς Ιταλία και να ξεφορτώνει "με το νόμο", συν ότι μόλις μαθευτεί στην Αφρική η συμφωνία, ότι δηλαδή μπορείς πια "νόμιμα" νας πας Γερμανία-Γαλλία, αρκεί να σε πάει σε Ιταλία-Μάλτα είτε πολεμικό είτε ΜΚΟ, οι επίδοξοι λαθρομετανάστες θα πολλαπλασιαστούν.

  Πρόκειται στην ουσία για μια επικοινωνιακή τακτική. Γαλλογερμανοί παίρνουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσιά τους, αλλά με βραδείς ρυθμούς, η Ιταλία επίσης, ελπίζοντας όλοι, πως με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, οι κοινές γνώμες θα δεχθούν τις νέες αφίξεις.
  Ειδικά για την Ιταλία, προφανώς η κυβέρνηση ελπίζει πως θα ξεφουσκώσει έτσι το Σαλβίνι, αφού στα ΜΜΕ θα μπορούν να λένε "ναι, ήρθε το πλοίο, αλλά το 90% φεύγει".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και στο πραμα που λεγεται μπανανια πινουμε το φραπε............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παμε και στον Τουρκο ηθοποιο στο Βενιζελος..( ποιος εδωσε δικαιωμα ψηφου σε σαλιγκαρια ?? Κι οτι ερπει ??)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο.
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.