21/9/19

Αγωγός απο Ρωσία - Τουρκία προς Ελλάδα ή «πώς πήραμε τη ζωή μας λάθος»!

 Sputnik / Michail Klimentiev
Τον Ιούνιο 2015 ανακοινώθηκε πως «Ελλάδα και Ρωσία βρίσκονται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «Τουρκική Ροή» στο έδαφος της Ελλάδας». Σήμερα, το θέμα οδεύει προς λύση. Μόνο που στη θέση της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η... Βουλγαρία!
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, πριν από 15 μήνες είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και επιχείρησε να τον μεταπείσει στο θέμα της επέκτασης του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (που βγαίνει στη θαλάσσια περιοχή του ευρωπαϊκού τμήματος της Τουρκίας), ώστε αυτός να τραβάει προς Ευρώπη μέσω βαλκανικών χωρών, από τη Βουλγαρία!
Ζήτησε μάλιστα και συγγνώμη για την υποχώρηση που έκανε το 2014, όταν ο σχεδιασμός ήταν να φθάνει ο αγωγός από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας στα βουλγαρικά, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας! Τότε, υπακούοντας στις εντολές του... αμερικανοκρατούμενου διευθυντηρίου των Βρυξελλών, (προφανώς με το... αζημείωτο για τον ίδιο, με τεράστια ζημιά όμως για τη Βουλγαρία...), και ενώ όλες οι προετοιμασίες είχαν γίνει, ο ίδιος έκανε πίσω...
Ο κατασκευή του καθαρά ρωσοευρωπαϊκού εκείνου αγωγού ματαιώθηκε. Εκεί ακριβώς, άνοιξαν οι... ορέξεις της Τουρκίας και ο Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Πούτιν να γίνει ο αγωγός αυτός, πλην όμως να βγαίνει, αντί των παραλίων της Βουλγαρίας, στην Τουρκία! Ο Πούτιν συμφώνησε... Αρχές του 2015 οι εκπρόσωποι των δυο χωρών υπέγραψαν συμφωνία και άμεσα μπήκε θέμα πως, μέσω ποίου δρόμου ο αγωγός θα τραβήξει προς Ευρώπη.
Η νέα και πολλά υποσχόμενη στα θέματα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ελληνική κυβέρνηση, «έπιασε το θέμα», και μπήκε στο δρόμο δημιουργίας προϋποθέσεων για μετατροπή της χώρας μας «σε τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο ενεργειακών πόρων» στη Νοτιανατολική Ευρώπη!
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο στο παγκοσμίως γνωστό Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης, τον Ιούνιο του 2015! Ανέδυε τη φρεσκάδα του νέου που φέρνει η Ευρώπη! Εκεί ανακοινώθηκε ότι «Ελλάδα και Ρωσία βρίσκονται στην τελική ευθεία....»!
Πέρασε μια πενταετία, τα θέματα των διαδρομών των ενεργειακών πόρων συνέχισαν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων των μεγάλων παικτών στον κόσμο.
Οι Ρώσοι, παρά τα πολλαπλά πλήγματα που δέχτηκαν από τη συλλογική Δύση (κυρίως στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία), κατάφεραν να κρατήσουν στη ζωή και τα δυο έργα, τους αγωγούς, μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Βαλτική και από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Ευρώπη! Συγκεκριμένα, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού προς τη νότια κατεύθυνση είναι έτοιμο! Οι αγωγοί βγήκαν ήδη στα τουρκικά παράλια. 
Η Ελλάδα, το τελευταίο δίχρονο, το μόνο που έκανε στο μέτωπο να κερδίσει τη συνέχιση του αγωγού προς το έδαφος της, ήταν να διακηρύττει ότι θέλει να γίνει, πλην όμως «εμείς θελουμε αλλά δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εταίρων μας στις Βρυξέλλες.
Η Βουλγαρία που «κάηκε στο χυλό», με την ενδοτική στάση που κράτησε ο Μπορίσοφ πριν πέντε χρόνια, άρχισε, εδώ και έναν χρόνο, να φυσά «και το γιαούρτι»! Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει αγωγό στο έδαφός της από τα τουρκικά σύνορά της μέχρι τη Σερβία!
Τον περασμένο Απρίλη ακόμα, έγινε διαγωνισμός και είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνίας σχεδιασμού και κατασκευής του αγωγού μέσα στο έδαφός της. Στήθηκε Κοινοπραξία με την Μπαλκαντρανσγκάζ, την Arkad Engineering - συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας - και συμμετοχή της ιταλικής Armagh-ABB. Η Κοινοπραξία υποσχέθηκε να κατασκευάσει το έργο μέχρι τέλος του 2020 με κόστος 1,1 δισ. ευρώ! Ως εναλλακτική λύση πρότεινε και την κατασκευή μέχρι τέλους του 2019 με κόστος 1,29 δισ. ευρώ! Οι μέτοχοι του Κονσόρτιουμ διαφώνησαν, η δικαστική έφεση που έγινε, έφερε καθυστέρηση και να, αυτές τις ημέρες, βουλγαρικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση και έτσι άνοιξε ο δρόμος προς την τελική υλοποίηση του έργου!
Ο... σαμποτέρ του έργου South Stream το 2014, Μπόικο Μπορίσοφ, κατάλαβε το λάθος του έναντι της Ρωσίας (και τη ζημιά που έκανε στη χώρα του), και κάνοντας τώρα στροφή 180 μοιρών, έγινε ένθερμος οπαδός του νέου και πιο πολύπλοκου (λόγω Τουρκίας), για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, έργου! Διακήρυξε πως το 90% των υλικών που απαιτούνται για τις σωληνώσεις βρίσκεται ήδη στα λιμάνια της χώρας του, ότι ο αγωγός μετά την αποπληρωμή του θα μείνει στην ιδιοκτησία της Βουλγαρίας και θα «αποτελεί εναλλακτική λύση για προμήθεια με φυσικό αέριο τις γειτονικές χώρες...».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει μέρος στο Φόρουμ «Ενεργειακή βδομάδα», που θα γίνει στη Μόσχα στις 2-5 Οκτωβρίου, όπου εκτός των άλλων, θα συζητηθεί και το θέμα της ολοκλήρωσης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη! Δεν αποκλείω να δούμε φωτογραφίσεις της τρόικας των ηγετών Ρωσίας-Τουρκίας-Βουλγαρίας!
Από τα αναφερόμενα, αλλά και πλείστες άλλες αναλύσεις για το θέμα αυτό, μήπως θα πρέπει επιτέλους:
  • Να αναδειχτεί η εικόνα των ευθυνών των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, όταν το 2013-14 εκτιμούσαν ότι το έργο αυτό χρειάζεται στη Μόσχα, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το στηρίξουμε; Σήμερα, αποδεικνύεται ότι χρειάζεται πριν από όλα στην Ευρώπη...
  • Έτσι, να φανεί ποιοι είναι εκείνοι που με τις ενέργειες τους «έβαλαν» στο παιχνίδι την... Τουρκία, όταν ο πρώτος σχεδιασμός ήταν η έξοδος του αγωγού στη Βουλγαρία χωρίς τουρκική συμμετοχή;
  • Να αναληφθούν ευθύνες και στην Αθήνα από εκείνους που αρέσκονταν να κρύβονται πίσω από τις... Βρυξέλλες;
  • Και, να συνειδητοποιήσουμε ότι η Βουλγαρία τώρα κατασκευάζει αγωγό στο έδαφος της και δεν ρωτάει κανέναν στις Βρυξέλλες; Απλά, φέρω στη μνήμη μου τη φράση του προέδρου της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, το 2015, προς τον τότε αρμόδιο υπουργό της Ελλάδας: «Κύριε υπουργέ, αν θέλετε τον αγωγό, αρχίστε να σκάβετε, το έδαφος της Ελλάδας σας ανήκει μη δίνετε λόγο σε κανένα, μετά θα αναγκαστούν να το δεχτούν!
Εμείς αρκούμαστε να ακούμε τους Αμερικανούς τελάληδες να μας γεμίζουν με αέρα... κοπανιστό!
Πονάει, ίσως, αλλά αξίζει να το τονίσω: Ότι και να κάνουν οι Αμερικανοί, όσες ποσότητες υγραέριο και αν προτείνουν, αυτές  μπορεί να είναι μόνο... συμπληρωματικές στη βασική ροή των αγωγών, όχι όμως να τις υποκαταστήσουν, λένε οι ειδικοί σε θέματα μεταφορών ενεργειακών πόρων! Όπως συμπληρωματικό ήταν και παραμένει - όταν στέλνεται - και το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν!
* Το Sputnik δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις που εκφράζονται

2 σχόλια:

  1. Αν ισχυουν αυτα ,ειναι και να γελας με τα ψεμματα που μας λενε.,και την κουτοπονηρια γιατι εχουν στησει παραγκα με τον Κοπελουζο κι Αμερικανους για το σχιστολιθικο.Ταχα οι Βρυξελες..εμας εμποδιζουν και την Βουλγαρια οχι.Οσο για το 2015..τι να πεις ?? Μπηκε η Τουρκια ..που δεν θαμπενε αλλιως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αμερικανοι ειναι γατες...Ειπαν πριν την μπιζνα .." ποιος τους λαδωνει εκει στον κλαδο ?? Απο δουλειες με την Ρωσια πριν ?? Ο Κοπελουζος...Φερτον εδω να τον κανουμε ..εταιρο μας στο σχιστολιθικο...να γινει η δουλεια μας..η δικη του..και των ζητιανων κατω σπ το τραπεζι."..Κι ετσι εγινε..Η ροη στους ζητιανους μια χαρα...απο παντου..και απο παλια με Ρωσους και απ τα νεα κολπα.Εχουν αυξηση εσοδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.