16/9/19

Ιντλίμπ: Μήπως η Τουρκία παίζει το τελευταίο της χαρτί;

Idlib : la Turquie joue sa dernière carte?
Ιρανικό πρακτορείο Pars Today - 15 Σεπτεμβρίου 2019 09:53 UTC
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι τρομοκράτες της Hayat Tahrir al-Sham (HTC) ή πρώην al-Nusra έχουν εμποδίσει τους κατοίκους της Ιντλίμπ να εγκαταλείψουν το κυβερνείο μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου που δημιουργήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από το συριακό κράτος, ενώ όλα υποδεικνύουν την επικείμενη νέα φάση της συριακής επίθεσης και των συμμάχων να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
Σε μικρό χρονικό διάστημα από τη συνάντηση Ιράν-Ρωσία-Τουρκία, μήπως παίζει η Άγκυρα το τελευταίο χαρτί της με τρομοκράτες δι’ αντιπροσώπων;

Πάντως, οι αεροπορικές συριακές και ρωσικές επιδρομές πλησιάζουν πλέον την πόλη της Ιντλίμπ. Ο μηχανισμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, εάν οι τριμερείς συνομιλίες δεν πετύχουν. 
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίαυλο ειδήσεων του Λιβάνου, al-Ahed, τρομοκρατικές ομάδες που επιχειρούν στην επαρχία της Ιντλίμπ εμπόδισαν τους κατοίκους να αποσυρθούν μέσω του περάσματος του Abu Douhour στην ανατολική περιφέρεια του κυβερνείου.
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος του Abu Douhour δημιουργήθηκε από τη συριακή κυβέρνηση για να φιλοξενήσει τους πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν περιοχές όπου οι τρομοκράτες χτυπάνε χωριά και πόλεις του κυβερνείου της Ιντλίμπ.
«Κανένας πολίτης δεν έχει αποχώρησε από την Ιντλίμπ σήμερα. Σύμφωνα με αναφορές από την επαρχία της Ιντλίμπ, οι τρομοκράτες του Front-Al-Nusra άνοιξαν πυρ εναντίον σε λεωφορεία για να τα εμποδίσουν να μεταφέρουν πολίτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα », ανέφερε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA.
Υποστηριζόμενες από τις μονάδες του συριακού στρατού, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις κατόρθωσαν να εξοπλίσουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο του Abu Douhour και να παράσχουν όλες τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές για να καλωσορίσουν πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την επαρχία της Ιντλίμπ. Ο ανθρωπιστικός διάδρομος του Abu Douhour διαθέτει ιατρικό κέντρο παροχής γιατρικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προμηθειών τροφίμων και βοήθειας και λεωφορεία για την άμεση μεταφορά ατόμων σε κέντρα προσωρινής στέγασης.
Χιλιάδες άνθρωποι από το Χαλέπι, την Ιντλίμπ και τη Χάμα, τοποθεσίες που επανέκτησε ο συριακός στρατός, εγκατέλειψαν την Ιντλίμπ και επέστρεψαν στα χωριά και τις πόλεις τους μέσω του σημείου διέλευσης του Abu Douhour τους τελευταίους μήνες.
Αλλά γιατί αυτός ο ελιγμός; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Τουρκία συνεχίζει την αναβλητικότητα της στο κατώφλι μιας σημαντικής συνάντησης, της 5ης τριμερούς διάσκεψης κορυφής Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν για τη συριακή κρίση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει να εγκαταλείψει τις ενέργειες της.
«Σε αντίθεση με ό, τι λέγεται συχνά, η Τουρκία δεν συνεργάστηκε ακριβώς με το Ιράν και τη Ρωσία. Εάν η Τουρκία δεν είχε συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ιεράπολη και στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, η απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είχε γίνει πιο αισθητή», δήλωσε ο Shoeïb Bahman, αναλυτής των τουρκικών θεμάτων. «Όσον αφορά τη διαφορετική συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις της Αστανά και τις μεταβαλλόμενες στάσεις της Άγκυρας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες», απαιτούνται ορισμένες εξηγήσεις: 
«Αυτά που έκαναν η Ρωσία και το Ιράν στο πλευρό του συριακού κράτους έχουν κυριολεκτικά θέσει σε αμφισβήτηση το ρόλο, την ισχύ και την ηγεμονία των ΗΠΑ στο συριακό ζήτημα. Τούτα λεχθέντα, η Τουρκία δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τις ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση της Συρίας.  Αντί να διαπραγματεύεται με τους εταίρους της Αστανά, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μέσω αυτού που ονομάζω το τσίρκο «S-400 / F-35».  Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον τελικά συμφωνήσαν σχετικά με αυτό που η Τουρκία αποκαλεί "ανησυχίες για την ασφάλεια της" σχετικά με τις ενέργειες των Κούρδων.  Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ήταν παρά μόνο μια απάτη, η Άγκυρα και οι SDF είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπου οι Αμερικανοί θέλουν να διαιωνίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία.  
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα διεξαχθεί η τριμερής επίσκεψη του Ερντογάν, του Πούτιν και του Ροχάνι. Η κρίση της Ιντλίμπ παραμένει άλυτη, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει ως στόχο να εξουδετερώσει την απειλή των τρομοκρατικών ομάδων όπως η τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham χωρίς να κάνει ποτέ τίποτα σημαντικό. Η HTC δεν έχει διαλυθεί και ούτε έχει ενσωματωθεί στη φιλο-τουρκική πολιτοφυλακή».
Και ο αναλυτής προσθέτει: «Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία συμμετείχε και θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ εξακολουθεί να καταλαμβάνει την αριστερή όχθη του Ευφράτη».
Ο Ερντογάν απειλεί ακόμα να στείλει τα στρατεύματά του για να καταλαμβάνουν την ανατολική όχθη του Ευφράτη. Είναι ένα πολύ αποκαλυπτικό σημάδι: «η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη θεμελιώδη της προσέγγιση για το μέλλον της Συρίας και φαίνεται ότι εξακολουθεί να ελπίζει να αλλάξει το συριακό πολιτικό σύστημα και να ανατρέψει τον Άσαντ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ ».
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.