11/9/19

Ευ. Βενιζέλος: Δημοκρατικό καθήκον η διερεύνηση της σκευωρίας, ούτε ρεβάνς, ούτε εκδίκηση

Ξεκάθαρα υπέρ της επιλογής της κοινοβουλευτικής διερεύνησης, δηλαδή της εξεταστικής επιτροπής, για λόγους δημοκρατικής νομιμότητας και  όχι για  ρεβάνς ή εκδίκηση, τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος για την υπόθεση Novartis.
O κ. Βενιζέλος προσήλθε στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευάγγελο Ζαχαρή, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης  για το πώς "στήθηκε" η υπόθεση της Novartis.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει από την αρχή  που έφθασε  η υπόθεση στη Βουλή, μηνύσεις για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση δωροληψιών και είχε αντιδράσει έντονα καταγγέλλοντας επιχείρηση σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν από τους πρώτους που η υπόθεση του  αρχειοθετήθηκε διότι δεν προέκυψε τίποτα και καταθέσει σήμερα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή που διενεργεί την έρευνα.
Έρευνα
Ο κ. Βενιζέλος, είπε:
"Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Νοβαρτις κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα όπως ξέρετε δε με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση υπάρχει όμως το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια.
Ερώτηση: Κάνατε μήπως λόγο για πολιτικά πρόσωπα εσείς στον αντεισαγγελέα;
Απάντηση: Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια των της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο από την Άνοιξη του 2018 με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου.
Ερώτηση: Για τι παρεμβάσεις μιλάτε;
Απάντηση: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατεύομενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών , το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως.
Ερώτηση: Κατονομάστε πρόσωπα; ΄Όπως τον κ. Παπαγγελόπουλο όπως έκανε χθες ο κ. Σαμαράς:
Απάντηση: ευχαριστώ τίποτα άλλο θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε".
Μετά την κατάθεση Βενιζέλου, έχει κληθεί να καταθέσει αύριο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος είχε εποπτεύσει τις έρευνες για τη Novartis και έχει προβεί σε καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις ενώ έχει αναφερθεί και στον ρόλο του αποκαλούμενου Ρασπούτιν στην ερευνώμενη υπόθεση.
Πηγή: Κάπιταλ

3 σχόλια:

  1. Τί ἔχουν πάθει ὅλοι ....παντοῦ..., καί σχεδόν ὅλοι τους κρατοῦν τούς λεγόμενους "χαμηλούς τόνους";
    Ἤ, τό πολύ, φωνάζουν ὀργισμένοι γιά λίγο, ἀλλά μετά οὐσιαστικά σιωποῦν;
    Τούς ἐνορχηστρώνει κάποιος;...
    ἤ τούς φοβίζει κάποιος;....
    ἤ εἶναι ἀπό κάποιους διαλεγμένοι "γιά ἀνάδειξη", ἐπειδή ὡς πρόσωπα εὔκολα κάνουν πίσω καί εὔκολα φοβοῦνται;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπληρώνω: Διεθνές εἶναι τό φαινόμενο τῆς πολιτικῆς ἀπονευρώσεως (ἤ ὅπερ τό αὐτό: εἰκονικῆς ἤ προσωρινῆς "ἐξάψεως"),
    πολτικῆς ἀπονευρώσεως τόσο τῶν πολιτικῶν ὅσο καί τῶν περισσοτέρων λοιπῶν προσώπων σέ θέσεις ἐξουσίας.
    Λές καί ἔχει πέσει μιά "ἀρρώστια" σέ κάθε θέση ἐξουσίας, πλήν ἴσως... αὐτῆς τοῦ Ἐρντογκάν (ἀκόμη), καθώς καί πολύ ὀλίγων ἄλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συνταγματολογος πιστευει πως μονη της η ΝΟΒΑΡΤΙΣ τιμολογουσε? Ρε μπας και δεν ηξεραν τι υπεγραφαν οι εμπλεκομενοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.