9/9/19

Ο Φετφάς του Χαμενεΐ για τα πυρηνικά του Ιράν είναι απάτη, τέχνασμα και ψέμα

του 
  • Βάσει της ιστορίας, η δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη δεν αξίζει να ληφθεί υπόψιν. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η πρώτη φορά που ο Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε φετφά κατά των πυρηνικών όπλων, συνέπεσε με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πιάστηκε επ' αυτοφώρω να διενεργεί μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες και να εμπλουτίζει το ουράνιο σε δύο παράνομες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Natanz και Arak το 2002 παραβιάζοντας την Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.
  • Αφού η απάτη τους αποκαλύφθηκε, οι αρχές του Ιράν υιοθέτησαν την απάτη ως την εθνική τους πολιτική προωθώντας προς τα έξω ένα σενάριο αποστροφής προς τα πυρηνικά όπλα ενώ στη πραγματικότητα εξακολουθούν να ασχολούνται στα κρυφά με τα πυρηνικά.
  • Πρώτα απ' όλα, όπως φαίνεται, κανείς δεν έχει δει αυτόν τον επίσημα ανακοινωμένο φετφά.
  • Ο φετφάς του Χαμενεΐ σχετικά με τα πυρηνικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ψεύτικο διάταγμα που έχει ως στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις φιλοδοξίες και δραστηριότητες του Ιράν όσον αφορά τα πυρηνικά. Εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα της Ούμα (Ισλαμική κοινότητα) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι αρχές του Ιράν υιοθέτησαν την απάτη ως την εθνική τους πολιτική προωθώντας προς τα έξω ένα σενάριο αποστροφής προς τα πυρηνικά όπλα ενώ στη πραγματικότητα εξακολουθούν να ασχολούνται με τα πυρηνικά στα κρυφά. Μερικοί παγκόσμιοι ηγέτες πίστεψαν το ψέμα του Ιράν και άρχισαν να πιέζουν άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Εικόνα: Ο Πρώην Γραμματέας του Κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, κάνει χειραψία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif στη Βιέννη της Αυστρίας στις 14 Ιουλίου 2014. (Πηγή εικόνας: US State Department)

Στον κόσμο όπου ζούμε, όπου πολλά πράγματα είναι σίγουρα, ένα από αυτά είναι οι πρόσφατες προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να επικαλεστεί ένα φετφά σε μια προσπάθεια του να εξαπατήσει τη Δύση.
Η διακήρυξη ενός φετφά από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, ως απόδειξη ότι η Τεχεράνη δεν καταπιάνεται με πυρηνικά όπλα είναι παραπλανητική και έξυπνη κίνηση.
Πρόσφατα, ο νέος γερουσιαστής του Κεντάκι, Ραντ Πολ, συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, ο οποίος στις συζητήσεις του με τον γερουσιαστή Πολ μίλησε για την απροθυμία του Ιράν να αναζητήσει πυρηνικά όπλα λόγω του φετφά του Χαμενεΐ.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν έχει αναφέρει στο παρελθόν:
«Θεωρούμε τη χρήση τέτοιων όπλων χαράμι [απαγορευμένο από τη θρησκεία] και πιστεύουμε πως είναι καθήκον όλων να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από αυτήν την μεγάλη καταστροφή.»
Επιπλέον, ο Ανώτατος Ηγέτης ισχυρίστηκε ότι η παραγωγή ή η χρήση πυρηνικών όπλων διέπονται από Ισλαμικούς νόμους οι οποίοι και τα απαγορεύουν. Στην επίσημη ιστοσελίδα του, προσθέτει ότι «φετφάδες που σχετίζονται με Σαρία [Ισλαμικοί νόμοι] και aqli [που σχετίζονται με την λογική και την ορθή χρήση] υπαγορεύουν πως δεν τα αναζητούμε.»
Βάσει της ιστορίας, η δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη δεν αξίζει να ληφθεί υπόψιν. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η πρώτη φορά που ο Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε φετφά κατά των πυρηνικών όπλων, συνέπεσε με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πιάστηκε επ' αυτοφώρω να διενεργεί μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες και να εμπλουτίζει το ουράνιο σε δύο παράνομες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Natanz και Arak το 2002 παραβιάζοντας την Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.
Αφού η απάτη τους αποκαλύφθηκε, οι αρχές του Ιράν υιοθέτησαν την απάτη ως την εθνική τους πολιτική προωθώντας προς τα έξω ένα σενάριο αποστροφής προς τα πυρηνικά όπλα ενώ στη πραγματικότητα εξακολουθούν να ασχολούνται με τα πυρηνικά στα κρυφά.
Σε επιστολή προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), για παράδειγμα, το Ιράν εκμεταλλεύτηκε την ανακοίνωση ενός φετφά από τον Χαμενεΐ για να αποφύγει περαιτέρω συζήτηση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι «η παραγωγή, η συσσώρευση αποθεμάτων και η χρήση πυρηνικών όπλων απαγορεύονται από το Ισλάμ και ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ αυτά τα όπλα.»
Χωρίς αυτό να αποτελεί έκπληξη, αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες πίστεψαν το ψέμα του Ιράν και άρχισαν να πιέζουν άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για παράδειγμα, σε προσπάθεια του να κατευνάσει την Τεχεράνη και να κερδίσει την εύνοια των Ιρανών μουλάδων, δήλωσε αφελώς σε διάγγελμά του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (24 Σεπτεμβρίου 2013) ότι «ο Ανώτατος ηγέτης έχει εκδώσει φετφά κατά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.»
Σαν σε προσπάθεια να αντιγράψει τη δήλωση του Ομπάμα, ο Πρώην Γραμματέας του Κράτους των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε επίσης:
«Ο ανώτατος ηγέτης ... λέει ότι έχει εκδώσει φετφά, την υψηλότερη μορφή ισλαμικής απαγόρευσης για οποιαδήποτε δραστηριότητα, και είπε ότι έχει ως σκοπό να απαγορεύσει στο Ιράν ακόμη και την αναζήτηση πυρηνικών όπλων.»
Η Πρώην Γραμματέας του Κράτους Χίλαρι Κλίντον συνέχισε να υποστηρίζει αυτό το παραμύθι προωθώντας την αθωότητα του Ιράν προς τα έξω. Σύμφωνα με εκείνη:
«Η άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη που ενδεχομένως παρακολουθήσατε ήταν η επανάληψη από τον Ανώτατο Αρχηγό Αγιατολλάχ Χαμενεΐ ότι θα εξέδιδαν - ότι είχε εκδώσει φετφά ενάντια στα πυρηνικά όπλα, ενάντια σε όπλα μαζικής καταστροφής.» Συζήτησα με τον πρωθυπουργό Ερντογάν περί του θέματος μέχρι ενός σημείου και έχω μιλήσει και με πολλούς εμπειρογνώμονες και θρησκευτικούς μελετητές.»
Πρώτα απ' όλα, όπως φαίνεται, κανείς δεν έχει δει αυτόν τον επίσημα ανακοινωμένο φετφά.
Δεύτερον, αν η Κλίντον, ο Ομπάμα, ο Κέρι ή άλλοι πολιτικοί ήταν αρκετά έξυπνοι για να μελετήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ, θα είχαν επίγνωση του γεγονότος ότι η taqiyya μπορεί να αποτελέσει λόγο για την έκδοση φετφάδων στα πλαίσια του Σιιτισμού. Η πρακτική Taqiyya, που τονίζεται ιδιαίτερα στον Σιιτισμό, είναι ένας ισλαμικός νομικός όρος που υπαγορεύει ότι το ψέμα επιτρέπεται εφόσον απειλούνται τα συμφέροντα κάποιου ή τα συμφέροντα της ισλαμικής κυβέρνησης ή κοινότητας. Με άλλα λόγια, η taqiyya είναι ένας τύπος τζιχάντ, η μάχη για να κερδίσει κανείς τον αγώνα ενάντια στους υποτιθέμενους εχθρούς.
Για αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν στις καλές προθέσεις του Αγιατολλάχ όσον αφορά την έκδοση του φετφά για τα πυρηνικά όπλα, οι οποίοι δεν ξέρουν τίποτα σχετικά με το Ισλάμ, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι φετφάδες δεν χαράσσονται σε πέτρα αλλά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή βάσει των επιθυμιών του Μουσουλμάνου ηγέτη.
Εν συντομία, η γρήγορη αναφορά στη ανακοίνωση του φετφά του Αγιατολλάχ Χαμενεϊ για τα πυρηνικά ως ένδειξη της αθωότητας του Ιράν στον αγώνα για τον πυρηνικό εξοπλισμό ισοδυναμεί με αυταπάτη. Ο φετφάς του Χαμενεΐ σχετικά με τα πυρηνικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ψεύτικο διάταγμα που έχει ως στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις φιλοδοξίες και δραστηριότητες του Ιράν όσον αφορά τα πυρηνικά. Εξυπηρετεί μονάχα τα συμφέροντα της Ούμα (Ισλαμική κοινότητα) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Δρ. Majid Rafizadeh είναι επιχειρηματικός αναλυτής και σύμβουλος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, πολιτικός επιστήμονας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Harvard International Review και πρόεδρος του Διεθνούς Αμερικανικού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή. Έχει γράψει πολλά βιβλία για το Ισλάμ και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του στο: Dr.Rafizadeh@Post.Harvard.Edu
Μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου: Khamenei's Nuclear Fatwa is a Deception, a Ploy and a Lie 

3 σχόλια:

  1. Προς το παρον το ΙΡΑΝ φιλοδοξει ενω το ΙΣΡΑΗΛ κατεχει πυρηνικα/θερμοπυρηνικα οπλα. Γιατι λοιπον τοση πρεμουρα αν αποκτησει και το ΙΡΑΝ και καμμια προσπαθεια ελεγχου τωνπυρηνικων του ΙΣΡΑΗΛ???????? Μπορει η ΙΕΑΕ να παει στη ΝΤΙΜΟΝΑ????? Ανεκδοτο ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ περίεργο άρθρο από τον Άριστο της Χάρβαρντ…
    Ούτε μια φορά δεν αναφέρει ότι κάθε τρίμηνο γίνεται επιτόπου έλεγχος από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ

    ΟΗΕ: Το Ιράν τηρεί ως επί το πλείστον τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο περιεργο θαταν αν επαιρνε αναλυτικα τα ψευδη των ΗΠΑ ..ολα τα χρονια ..και συνεχιζε να εργαζεται στο Χαρβαρντ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.