10/9/19

Πυρά της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ για καθυστερήσεις στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία

© Sputnik / Russian Defence Ministry
Τον Αύγουστο, Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη, προχωρώντας στην ίδρυση ενός κέντρου συντονισμού.
Νέα πυρά προς τις ΗΠΑ, με αφορμή τις καθυστερήσεις στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το πρώτο βήμα που έγινε με τις ΗΠΑ, ήταν η δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού. Βλέπουμε ότι έχουμε αρχίσει να “κολλάμε” ξανά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Τόνισε δε, ότι τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ουάσιγκτον, είναι μόνο… διακοσμητικά και για το θεαθήναι.
«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να υπερ-εκτείνουν (σ.σ. σε έκταση) τη ζώνη ασφαλείας. Με το να λαμβάνουν “διακοσμητικά” μέτρα, συνεχίζουν να βοηθούν τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. Εάν η συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν καρποφορήσει, θα προχωρήσουμε στην περιοχή μόνοι μας» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί καθυστερήσεις στην προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
Τον Αύγουστο, Άγκυρα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα αποτελεί «ανάχωμα» μεταξύ των τουρκικών συνόρων και των συριακών εδαφών που ελέγχονται από τους Κούρδους μαχητές.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι συριακές αρχές ισχυρίζονται ότι η συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ παραβιάζει την εδαφική ενότητα και την κυριαρχία της Συρίας.
Πηγή: Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.