11/9/19

Το χανγκόβερ των “κωλοελλήνων”


του Κώστα Καραϊσκου*
Δεν είναι κάτι που μπορείς να το πεις – πόσο μάλλον να το γράψεις – εύκολα. Όμως καθώς ετοιμαζόμαστε για τα 200χρονα εόρτια από την εθνική μας Επανάσταση, οφείλουμε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να πούμε με ειλικρίνεια τι βλέπουμε. Να αναγνωρίσουμε τον πραγματικό μας εθνικό εαυτό και να μην πέσουμε αύριο από τα σύννεφα με τις ζοφερές εξελίξεις που αναπόδραστα καταφθάνουν.
Όχι, δεν μας αξίζει ούτε αυτή η υπέροχη χώρα, ούτε το μοναδικά βαρύτιμο ελληνικό όνομα, δεν μας αξίζει καν να ζούμε ελεύθεροι (όσο τελοσπάντων είμαστε σήμερα). Μιλώντας πάντα γενικά, και έχοντας κατά νου την συντριπτική πλειοψηφία των 9 στους 10, αυτό που μας αξίζει σήμερα είναι να είμαστε υπηρέτες, δούλοι και ανδράποδα των ισχυρών – κι ας αφήσουμε επιτέλους τις μεγαλοστομίες και τις υποκρισίες. 
Ποιό 1821 θα τιμήσει ο μέσος κάτοικος της σημερινής Ελλάδας; Αυτό του Κολοκοτρώνη, του Καραΐσκάκη, του Μπότσαρη, του Μακρυγιάννη; Μήπως ταιριάζει καλύτερα ο Νενέκος, ο Πηλιογούσης, ο Κουγιάς, ο Μαυροκορδάτος;
Πρώτα πρώτα υπάρχει πάνδημη, παχυλή άγνοια για τα πραγματικά γεγονότα της εθνικής μας παληγεννεσίας, όπως άλλωστε και για το σύνολο της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας. Μέρος μάλιστα αυτών που δεν ξεχωρίζουν το οθωμανικό σώβρακο από την δυτική γραβάτα έχουν πειστεί από την αποδομητική πανεπιστημιακή συμμορία πως όσα άκουσαν κάποτε στο σχολείο ήταν ψέμματα και οι μόνες αλήθειες τελικά είναι αυτές που περνάνε είτε από την τσέπη είτε από την πέριξ αυτής σωματική περιοχή τους. Η λέξη θυσία είναι απολύτως ξένη για μια διαλυμένη κοινωνία, που πια δεν την συνέχει τίποτε, ούτε η στοιχειώδης λογική στα απλούστερα των πραγμάτων ούτε καν η κοινή γλώσσα που καθημερινά βιάζεται από την πολιτική ορθότητα του καθεστώτος. Το ελληνικό έθνος «κατασκευάστηκε» το 1830, το Κρυφό σχολειό «ουδέποτε» υπήρξε, οι Σουλιώτισσες «σπρώχτηκαν» στο Ζάλογγο, ο Καποδίστριας ήταν «αυταρχικός»… Αλλά κι αργότερα στη Μικρασία πήγαμε για χάρη του «ιμπεριαλισμού», την Μακεδονία την εποικίσαμε σε βάρος των Σλάβων «Μακεδόνων», κι όσο για τα σημερινά μας δεινά σίγουρα φταίει είτε η Χούντα είτε κάποιος ξένος παράγοντας. Ποτέ εμείς, όχι. Γίνεται να φταίει ο τηλεθεατής των τούρκικων σήριαλ και της κάθε πορνίτας; Επειδή δηλαδή ανταλλάζει την ψήφο του με ρουσφέτια, επειδή λεηλάτησε όσο μπόρεσε την υπηρεσία όπου «δούλεψε», επειδή δεν βλέπει τίποτε κακό στον λαθροεποικισμό της χώρας, επειδή δεν διάβασε ποτέ τίποτε βαθύτερο από το πρόγραμμα της τηλεόρασης, επειδή «καθάρισε» με την ελληνική μεταφυσική αφού ξέρει «πόσα κονομάνε οι παππάδες», επειδή δεν ανακατεύεται με τα κοινά γιατί δεν ξέρεις τι θα γίνει αύριο, επειδή κρίνει πολύ λογικές τις καθημερινές υποχωρήσεις του πολιτικού συστήματος όχι μόνο απέναντι στους ευρωπαίους τραπεζίτες ή στους Τούρκους κατσαπλιάδες αλλά και απέναντι στον τελευταίο κουκουλοφόρο τσόγλανο; Όχι, βέβαια…

Τους «κωλοέλληνες» τους είχε κάνει τραγούδι πριν 30 ολόκληρα χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος μα και πριν από αυτόν πνεύματα από τον Ροΐδη μέχρι τον Τσαρούχη επεσήμαναν προϋπάρχουσες παθολογίες. Η πτώση της Σοβιετίας μάς έδωσε μία παράταση παρασιτικής ζωής, όπως και σε όλη τη Δύση, ενώ η εγχώρια σήψη είχε ήδη φτάσει στο λαϊκό κόκκαλο (αυτό άλλωστε ήταν το μεγάλο έγκλημα του Πασόκ: κοινωνικοποίησε την παρακμή, μεταδίδοντάς την από τις κυβερνώσες μαφιοελίτ στο σύνολο μιας κοινωνίας πλέον εθνοθρησκευτικά αποχρωματισμένης). Να ‘μαστε λοιπόν σήμερα, εν έτει 2019, σε ένα εθνικό χανγκόβερ: σιγά σιγά συνερχόμαστε, διαλυμένοι και άφραγκοι μετά το πολύχρονο όργιο, βλέποντας να σκορπίζει η Ευρώπη, να ξεμακραίνει ο Μόσκοβος, να γιγαντώνεται ο Τούρκος, να προδίδεται η Μακεδονία… Ένα άλλο σύμπαν στήθηκε γύρω μας όσο εδώ γινόταν κάτι σαν διαγωνισμός γουρουνιάς, όσο ο εγχώριος βούρκος κάλυπτε όλο και περισσότερους. Και καθώς ψάχνουμε ματαίως κάποιαν ελπίδα να πιαστούμε – θα υπάρχει, λέει, δεν μπορεί! – καλούμαστε να αναστοχαστούμε εκείνους τους (υπερ)ανθρώπους που σηκώθηκαν από την δουλεία τεσσάρων αιώνων και έφτυσαν στα μούτρα τον Γκράν Σινιόρε της Πόλης! Εμείς, που αδυνατούμε να κατανοήσουμε το «Ελευθερία ή Θάνατος» ή έστω το γνήσιο φιλελληνικό πνεύμα εκείνης της εποχής, που θα μέναμε σίγουρα στον τόπο αν ζούσαμε και μία μόνο μέρα στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1826… Μήπως το 1974 δεν αποδείχθηκε, όταν επισήμως φυγομαχήσαμε στην «μακρυνή» Κύπρο, έχοντας απέναντι τότε έναν κυριολεκτικά θλιβερό αντίπαλο; Οι Τούρκοι, που μετά την εποχή Οζάλ και ιδίως εσχάτως έχουν πλέον ξεφύγει, το ξέρουν: με απειλές και γαλιφιές, χωρίς καν μία σφαίρα, μπορούν να αναποδογυρίσουν το 1821. Πόσοι και ποιοι θα αντισταθούν;

Μακάρι οι ευάριθμοι ζωντανοί συνέλληνες να αποδειχθούν επαρκής μαγιά για το θαύμα και η σημερινή αξιοθρήνητη κάμπια να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα.

*Ο Κώστας Καραΐσκος, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής

Επικεφαλής της Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

10 σχόλια:

  1. Θα "εορτασουν" οι νεοελληνες την "ανεξαρτησια ' τους με AADE και ΤΑΙΠΕΔ !!!! Λιγο περιεργο δεν ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε κ αδελφέ Κώστα, ορθότατες οι εύστοχες και πικρές επισημάνσεις. Ουδέν όμως ετελείωσε, όλα εξαρτώνται από την έθεη φύση μας και σχέση με τον Θεό ή καλύτερα από το "συν Αθηνά και χείρα κίνει". Μακρά η πορεία ενσυναίσθησης της ελευθερίας, ως κατέδειξε η 400 και πλέον χρόνων δουλείας, αποτέλεσμα/μείγμα βλακείας/ιδοτέλειας/φόβου. Οψόμεθα ... και αντιστεκόμεθα παντί τρόπω. Θυμίσου ότι από το 1897 και τον Δ.Ο.Ε έως το έπος Βαλκανικών 1912-13 μεσολάβησαν μόνον 15 χρόνια! Καλή δύναμη σε εσε΄και στην μοναδική Θράκη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννάκη ακόμη με τα "ένθεα ευχολόγια" ασχολείσαι; μήπως και με αλοιφές και μαντζούνια;
      Το έχετε "κάψει" τελείως...
      Εδώ έχεις τον μουχαμέτη εντός των τειχών και ακόμη συζητάς για ένθεη παρέμβαση;
      Κάποιοι ακόμη έχουν μείνει παθητικά άβουλα υποκείμενα σε μία κατάσταση βαθυστόχαστης ενδοσκόπησης-"νιρβάνα", απομονωτισμού-δουλόφρονος ψυχαναγκαστικού "ασκητισμού" και φοβικής εθελόδουλης μοιρολατρείας!!!!! τουτέστιν, ..."μετριοπάθεια" "σύνεση" και προ πάντων όχι φανατισμός!!!! όχι εθνικισμός-επιτρέπεται ο εθνικισμός στους άλλους όχι στους Έλληνες-όχι ρατσισμός!!!! ο ρατσισμός επιτρέπεται σε όλους τους άλλους, οι Έλληνες πρέπει να τηρούν το "savoir vivre"
      Γιαννάκη όμως το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" προϋποθέτει αφύπνιση, κραταιό φρόνημα και σθένος και επειδή αυτά δεν φαίνεται να υπάρχουν .... στον ζαλισμένο όχλο
      Να περιμένετε το "ξανθό γένος" (κατά τους εκπροσώπους Ρωσόφιλου κόμματος-από το 1821 δεν κατορθώσαμε να ξεφύγουμε από αυτό) να σας σώσει!!!! προ πάντων με "ένθεη" παρέμβαση!!!
      Μήπως πρώτα να αναμένουμε και το "Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ"; το βλέπω να έρχεται
      ... σύντομα και οθωμανική επαρχία!!!!
      για το κλείσιμο: το κλασσικό ανάγνωσμα "ΕΠΙΜΕΤΡΟ" του Π. ΚΟΝΔΥΛΗ από τη "ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ" http://library.antibaro.gr/text/Kondylhs/_Kondylhs_.pdf

      Διαγραφή
    2. Εμφανής η έκδηλη αγωνία σου για την Πατρίδα, αλλά προφανής και η άγνοιά σου περί Θεού (δεν είναι ο παππούς στα σύννεφα). Σε παραπέμπω ενδεικτικώς στο τάμα του Μακρυγάννη ή/και στην ρήση του Γέρου "είμαι Θεόφιλος". Τα "μαντζούνια" τους ήταν η βαθιά πίστη, αγάπη και σεβασμός στον θεό. Από 'κει η αγάπη προς την ελευθερία και η θυσία. Μάλλον δεν εννόησες...

      Διαγραφή
  3. Δες τώρα τι έγραψε ο μεγάλος Γκάτσος πριν από πόσα δεν ξέρω χρόνια.

    Πάλι μεγάλα λόγια κι υπερβολές
    πάλι μεγάλα λόγια μου ξαναλές
    Όποιος χωρίς δαιμόνους δαιμονίζεται, πάει μια δεξιά, μια αριστερά
    Ποτέ δεν πάει μπροστά

    Λόγια γνωστά και ίδια λόγια αδειανά
    ατέλειωτα ταξίδια στο πουθενά
    Όποιος χωρίς ανέμους ανεμίζεται, πάει μια ψηλά, μια χαμηλά
    Ποτέ δεν πάει σωστά

    Αυτοί οι στοίχοι είναι αφιερωμένοι στους μη υπόχρεους απολογίας - απολογούμενους και στους μη ηττημένους - ηττηθέντες της ιστορίας.
    Όλοι μας έχουμε κάποια ιδανικά. Αν ο κόσμος ή η πατρίδα μας την συγκεκριμένη ιστορική στιγμή δεν είναι ακριβώς στοιχισμένη πάνω σ΄ αυτά τα ιδανικά δεν σημαίνει πως πρέπει να την καταδικάσουμε στο πυρ το εξώτερο. Καλή λοιπόν η κριτική αλλά ιστορικά από πού τεκμαίρεται αυτή η απελπισία της νομοτέλειας του τέλους μας ως έθνους που ξεχειλίζει μέσα από τις γραμμές; Απείρως ποιο χρήσιμη είναι η επισήμανση του τι μπορεί να βελτιωθεί έστω και αν αυτό είναι το ένα εκατομμυριοστό του ιδανικού που έχουμε στο κεφάλι μας. Όχι λοιπόν άλλα μεγάλα λόγια κι υπερβολές. Όχι άλλο αυτομαστίγωμα. Φτάνει!

    ΥΓ για το πούμε λιγότερο ποιητικά... Αφού οι τούρκοι είναι τόσο σούπερ γουάου και εγώ δεν ξέρω τι... Γιατί ως τώρα μόνο ορισμένες μεγαλοπρεπέστατες τρύπες στο νερό κατάφεραν να κάνουν; Ας σοβαρευτούμε λίγο.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Is Spartacus enough? Are the ones arpund him willing to die for freedom?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοθυσια...θυσια..Γιατι τα διαγραψαμε ?? Χαρη σ αυτα ζουμε...και μονο. Οι μπριτζολες μας δωσαν ζωη ?? Τι θα τρωγαμε χωρις θυσιες ?? Κι ουτε θα φαμε ποτε ..οσο δεν τις ξαναρνουμε στην θεση τους.
    Εναν πυρηνα θελουμε για την αλυσσιδωτη αντιδραση.Μονο εναν.Και μια κρισιμη μαζα..Θαχει θυσια ναι...αλλα δεν γινεται αλλιως.Θελει το παραδειγμα ο κοσμος.Το βελος που δειχνει.Αλλιως ζει στο χαος.Τωρα χαος εχουμε.Το βελος λειπει που δειχνει εναν δρομο.Ασφαλως ολα αλλαζουν και γρηγορα..Αισιοδοξα..αν υπαρχει στοχος.Γινεται ρησετ...στα παντα.
    Ενας μονο πυρηνας λειπει ικανος. Οχι πολλα.Ας τον βρουμε η ας τον φτιαξουμε ...Με απραξια τι θα γινει αλλο απο καταστροφη ?? Στην δουλεια σου αν δεν πας τι θα φας ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Reflecting back on the article and comments, I remember my consulting days where my goal was not to leave my client with the impression (false) that I am the most intelligent person he has ever worked with, but for him to feel so.
    The lesson for Παράταξης Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ or any other party or person aspiring a political future, YOU CANNOT TRASH THE PEOPLE YOU DEPEND ON FOR WINNING. To the contrary.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΜΙΤ πληρώνει χοντρά για τέτοιες "μελέτες" κατα του ηθικού του λαού μας, το οποίο στυστηματικά στοχεύουν πολλές αναρτήσεις.

    Η προδοσία τρέχει, μας πανε πακέτο στην Τουρκία μετά από εθνική τραγωδία.
    Υπάρχουν καταγγελίες στο διαδύκτιο για χρηματοδότηση Ελλαδικών μηχανισμών από τον Τουρκικό υπόκοσμο. Όλα στο πλαίσιο ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μέσα από την υποχρεωτική ενωποίηση Ελλάδος και Τουρκίας. Η βελόνα έχει κολλήσει εδώ και δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Σκαι επαιζε πριν το νεο.οραμα των Τουρκων για την χωρα. Τουρκικο σηριαλ..παλι. Αυτων που τρυπουν την Κυπρο...και βαζουν καθετους στο Αιγαιο...και σπαταλανε τα κσυσιμα των αεροπλανων μας..Ουτε ο Χαξλευ στον θαυμαστο καινουριο κοσμο...το φανταστηκε αυτο.. Τι ελεγες για τον ..υποκοσμο ??? Ελεγες κατι ???

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.