10/9/19

Τον... χαβά του ο Τσαβούσογλου: Κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων... προτού είναι πολύ αργά

© Sputnik / Maksim Blinov
Την κοινή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων πρότεινε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση Αναστασιάδη.
Στην πρόταση περί κοινής αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Κύπρο ενέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας τη Λευκωσία να «το ξανασκεφτεί, προτού είναι αργά».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί το μονοπάτι των μονομερών ενεργειών και δεν σκοπεύει να μοιραστεί τον ορυκτό πλούτο της περιοχής» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.
Δεν παρέλειψε δε, να υπογραμμίσει ότι «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση απέρριψε αμέσως την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για συνεργασία στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Όπως έπραξε και το 2011 αλλά και το 2012».
«Η πρόταση όμως, παραμένει στο τραπέζι» έσπευσε να προσθέσει και κάλεσε τη Λευκωσία να «το ξανασκεφτεί και να την αποδεχτεί, προτού είναι πολύ αργά».
Προειδοποίησε, πάντως, ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει οριστικά την τουρκοκυπριακή πρόταση, τότε «η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο τις δραστηριότητες στις αδειοδοτημένες περιοχές».
Όσον αφορά την πρόσφατη πρόταση του κ. Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε κάτι ρεαλιστικό» σ’ αυτήν και δεν γίνεται αποδεχτή από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά τους προηγούμενους μήνες, μετά την αποστολή τουρκικών πλοίων-γεωτρύπανων, με στόχο την πραγματοποίηση εξορύξεων σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία - σύμφωνα με την Κύπρο - βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι εξελίξεις αυτές, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Πηγή: Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.