10/9/19

Έρχεται ανασχηματισμός στην Τουρκία - Καρατομεί τον γαμπρό του από το ΥΠΟΙΚ ο Ερντογάν;



Ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας σκέφτεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα αυτός που φαίνεται ότι πιθανώς θα πάρει την άγουσα για άλλα μέρη ίσως να είναι ο ίδιος του ο γαμπρός, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Έντονη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό, πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ερντογάν πραγματοποίησε back-to-back συναντήσεις με τρεις υπουργούς.

Οι φήμες έχουν τροφοδοτηθεί επίσης από τη μακρά απουσία του Αλμπαϊράκ, του πιο καίριου υπουργού της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας εδώ και αρκετούς μήνες, παρά το γεγονός ότι οικονομικά πρότζεκτ και αποφάσεις συνεχίζουν να τρέχουν. Βέβαια, σε αυτό μπορεί να έχουν συμβάλει και οι φήμες που θέλουν τον Τούρκο ΥΠΟΙΚ να... νυχτοπερπατά με την Οζγκιέ Ουλουσόι και γι' αυτό τίποτα δεν του πάει καλά.

Πολιτικοί κύκλοι στην Άγκυρα δήλωσαν ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο ενδέχεται να γίνουν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στις 18 Σεπτεμβρίου. Πέντε ή έξι υπουργοί πιθανόν να καρατομηθούν. Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΡ δήλωσε ότι ο ανασχηματισμός θα έρθει σε 2-3 μήνες.

Ο Αλμπαϊράκ ανέλαβε (περίπου) τα ηνία της οικονομίας της Τουρκίας, μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2018. Από τότε ο υπουργός ξεκίνησε μια σειρά οικονομικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της έντονης οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Βεβαίως, κανένα από αυτά τα προγράμματα δεν πέτυχε τους στόχους του και ο Αλμπαϊράκ αντιμετώπισε σκληρή κριτική, νωρίτερα φέτος, για την κακή του απόδοση της τουρκικής οικονομίας σε συναντήσεις με ξένους επενδυτές.

Η οικονομική κατάσταση θεωρείται παράγοντας που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ταπεινωτική απώλεια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης για τους ισλαμοσυντηρητικούς του Ερντογάν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τον περασμένο Μάρτιο, από τους εκλεκτούς των κεμαλιστών, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα, με τις φήμες για αντικατάσταση του κυρίως υπεύθύνου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να έχουν αρχίσει έκτοτε να φουντώνουν, δείχνοντας ότι ο "σουλτάνος" δεν διστάζει να βρει τον αποδιοπομπαίο τράγο του ακόμα και στα πρόσωπα της οικογένειάς του. Ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν δώσει τόσα δικαιώματα.


ΠΗΓΗ: capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Σε ένα κράτος αυταρχικό συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό όπως η Τουρκία του Ερντογάν οι υπουργοί ασκούν τον ρόλο της μαριονέτας που κινούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σουλτάνου.
    Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα που οφείλεται στις προσωπικές του επιλογές.Αντιμετωπίζει και το πρόβλημα με τους Κούρδους «τρομοκράτες» που νόμιζε ότι θα τους προσεταιρισθεί.
    Πιθανώς να απολύσει τον γαμβρό του Υπουργό των οικονομικών ως υπαίτιο της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας του.
    Υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ότι ο υπουργός- γαμβρός του Σουλτάνου έκανε εσφαλμένους οικονομικούς σχεδιασμούς;
    Υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν ότι ο γαμβρός αποφάσιζε μόνος του;
    Οι αρχηγοί κρατών που αποφασίζουν μόνοι τους για όλα, όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση, απολύουν τους «υπεύθυνους» ψευδουπουργούς ως αποδιοπομπαίους τράγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.