18/9/19

Τα νέα βιβλία των εκδόσεων «Ινφογνώμων» για την ποντιακή λύρα και τον Πλούταρχο Κανετίδη

Δύο νέα βιβλία κυκλοφόρησαν αυτόν τον καιρό από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» γι' αυτούς που αγαπούν την ποντιακή παράδοση. Το ένα φέρει τον τίτλο Εν χορδαίς λύρας και συγγραφέας είναι ο Διογένης Χ. Αϊνατζής, και το άλλο Πλούταρχος Κανετίδης: Ο ζωντανός θρύλος του Πόντου, του Ιωάννη Ρωμανίδη.

Το πρώτο πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο εκμάθησης ποντιακής λύρας, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει τη ζωή ενός σύγχρονου Πόντιου Ζορμπά.
Το βιβλίο Εν χορδαίς λύρας αποτελεί μια προσπάθεια απλοποίησης της εκμάθησης της ποντιακής λύρας, με μια εναλλακτική και πρωτοποριακή μέθοδο. Χρησιμοποιεί τις ευρωπαϊκές νότες, αλλά όχι σημειολογικά επάνω σε πεντάγραμμο. Η επιλογή των μουσικών κομματιών που συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες του έγινε με βάση την κάλυψη α) όλων των γνωστών ρυθμικών αγωγών που χρησιμοποιούνται στην ποντιακή μουσική, β) μεγάλου εύρους μουσικής διαφόρων περιοχών του Πόντου, έτσι ώστε προχωρώντας βήμα-βήμα στην εκμάθηση, να μπορούν οι μαθητές να διακρίνουν τις μουσικές διαφορές ανάμεσα στις περιοχές, τους ιδιαίτερους τρόπους παιξίματος της καθεμιάς, καθώς και τον πλουραλισμό της ποντιακής μουσικής. Το βιβλίο αποτελεί ακόμα πηγή άντλησης ιστορικών, οργανολογικών και γενικών γνώσεων σχετικά με την ποντιακή λύρα, καθώς και μια βάση για ορθότερη έναρξη μιας ταυτόχρονα οπτικοακουστικής πρακτικής εκμάθησης, στο πλαίσιο της άμεσης και βιωματικής μετάδοσης από τον δάσκαλο στον μαθητή.
Ο Ιωάννης Ρωμανίδης, που έγραψε το Πλούταρχος Κανετίδης: Ο ζωντανός θρύλος του Πόντου, ήθελε να καταγράψει το έργο και τη ζωή του σπουδαίου χορευτή. «Όσοι τον γνωρίζουν, όσοι είχαν την τύχη να παρακαθίσουν μαζί του στο ίδιο τραπέζι, όσοι είχαν τη δυνατότητα να τον ακούσουν να λέει ιστορίες της καθημερινότητας, αλλά και ανέκδοτα με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο, χρησιμοποιώντας πάντα την ποντιακή διάλεκτο, όσοι είχαν την ευκαιρία να τον απολαύσουν βλέποντάς τον να χορεύει –παρά τον σωματικό του όγκο– με τον χαρακτηριστικό αέρινο τρόπο του τους ποντιακούς χορούς, πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί. Εγώ τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι» αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.
Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα, Αθήνα
210 3316036, e-mail: info@infognomon.gr, website: infognomon.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.