16/9/19

Μικρασιατική Καταστροφή - Η τελευταία ευκαιρία να αποτραπεί



Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα μέτρα παρεμπόδισης της εξόδου των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία, και σε συνέχεια των επισημάνσεων του Στεργιάδη περί του ανοχύρωτου της πόλεως, η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη θα αποστείλει την 1η Μεραρχία, που βρισκόταν στη Θράκη, με μεταγωγικά πλοία στο λιμάνι της Σμύρνης (23.8/5.9 1922). Δύο τάγματα της 1ης Μεραρχίας μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς προς τη Μαινεμένη, για να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα προς τη Σμύρνη, ενδυναμώνοντας το ηθικό των γηγενών πληθυσμών.

Ο στόχος δεν επετεύχθη, καθότι η ορμή του προσφυγικού κύματος τα ανάγκασε να οπισθοχωρήσουν προς τη Σμύρνη, ενώ και οι άλλες μονάδες της 1ης Ελληνικής Μεραρχίας, αρνήθηκαν να αποβιβασθούν, απαιτώντας (και μάλιστα υπό την απειλή εξεγέρσεως) να επιστρέψουν στη Θράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού που βρισκόταν στην προκυμαία της Σμύρνης επιβιβάσθηκε, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε καταπλέοντα πλοία, διαφεύγοντας από τη Μικρά Ασία, στις 25 Αυγούστου/7 Σεπτεμβρίου του 1922.

Την αμέσως επόμενη ημέρα (26.8/8.9.1922) απέπλευσαν και τα τελευταία ελληνικά πλοία από το λιμάνι της Σμύρνης, μεταφέροντας τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Ακολούθησε η είσοδος τμήματος του ιππικού του Κεμάλ στην ανοχύρωτη πόλη (27.8/9.9.1922) με τις συμπαρομαρτούσες φρικαλεότητες που εκτυλίχθηκαν τις αμέσως επόμενες μέρες.


Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

3 σχόλια:

  1. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΑΥΤΗ, ΟΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΟΑΟ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ Α.ΘΡΑΚΗΣ. ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ ΣΤΟ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΘΗΡΙΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ!ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΣ ΤΟ ΒΕΒΑΙΟΜΕΝΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ Α.ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΑΝΕΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΑΚΡΑΝ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΑΥΤΗΝ, ΔΙΟΤΙ ΕΔΩΣΕ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΑΓΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΤΖΙΚΕΡΤ, ΠΡΟ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΩΣΑΜΕ ΧΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΦΥΛΑ, ΑΝΤΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΚΤΓΡΑΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΠΕΡΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως ακριβώς δηλαδή θα απετρέπετο η Μικρ Καταστροφή με την πλήρη αποβίβαση της Α Μεραρχίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.