15/9/19

Θα αξιοποιηθούν τελικά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκα ;

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Βελίδιο στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι, θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η λιτή αυτή όσο και σημαντική αναφορά, έγινε ύστερα από τη μεγάλη δημοσιότητα που πήραν τα σχετικά άρθρα μας που αναπαράχθηκαν σε στη δική μας και πολλές ιστοσελίδες , όπου αποκαλύφθηκε η μεγάλη σημασία των ναυπηγείων και παράλληλα, η εντολή της Κομισιόν για το κλείσιμό τους. Η ευρεία δημοσιότητα που έλαβαν τα άρθρα φαίνεται ότι, κινητοποίησε ορισμένα πολιτικά ανακλαστικά και αντέστρεψαν, τουλάχιστον για την ώρα, την πορεία κλεισίματος των ναυπηγείων, όπως δείχνει η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού,αλλά και οι σχετικές ενέργειες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος δείχνει να επιμένει στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων.

Ελπίζουμε ότι, τελικά θα γίνει πράξη η επαναλειτουργία των ναυπηγείων,  σε πείσμα της ισχυρής αντίθεσης του Πιέρ Μοσκοβισί που επιμένει στο κλείσιμό τους, αφού έτσι εξυπηρετούνται συμφέροντα της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ευρώπης, όπως έχουμε αποδείξει με αρθρογραφία μας που στηρίζεται σε σχετικές μελέτες, μπορεί να δημιουργήσει  πολλαπλασιαστικά 15-20.000 θέσεις εργασίας, με συνολικό ετήσιο τζίρο 3,5 δις ευρώ και κέρδη προ φόρων 300-500 εκ ετησίως. Εμείς θα είμαστε ευτυχείς αν η όλη υπόθεση έχει θετική κατάληξη ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και να τονωθεί η μεγάλη ναυπηγική μας παράδοση για το καλό της χώρας μας. 
Παραθέτουμε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτζη στο Capital.gr στις 15/9/2019 στις για το σχετικό θέμα,διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας αν τελικά θα μας επιτρέψουν οι δόλιοι “Εταίροι” να αξιοποιήσουμε τον μεγάλο αυτό παραγωγικό μας πλούτο.
ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ( Capital.gr)
αγές που στόχο έχουν να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Μέσω σχετικού άρθρου η Κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για την πώλησή τους. Στόχος της Κυβέρνησης είναι ο διαγωνισμός να τρέξει στις αρχές του 2020. Πως; Όπως προβλέπεται στο σχετικό άρθρο το Δημόσιο, υποχρεούται να παραχωρεί δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε κάθε πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί επιχείρηση ναυπηγείου επί των γεωτεμαχίων που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως, στην επιχείρηση του ναυπηγείου θα παραχωρείται η αποκλειστική χρήση του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, έμπροσθεν της ζώνης αιγιαλού, για τη λειτουργία του ναυπηγείου.
Επίσης προβλέπεται πως κτίρια, εγκαταστάσεις και λοιπές κατασκευές, που βρίσκονται στα γεωτεμάχια που αποτελούν το όλο συγκρότημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είτε σε ιδιόκτητη έκταση είτε σε δημόσια κτήματα παραχωρηθέντα κατ’ αποκλειστική χρήση στα ναυπηγεία, εφόσον έχουν κατασκευαστεί μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 2941/2001 και μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αφορούν αποκλειστικά σε στρατιωτικά έργα και εγκαταστάσεις και θεωρούνται νόμιμα ως έχουν.
Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως δεν έχει μπλοκάρει η διαδικασία αναφέροντας: “Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα πάμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ζητήσουμε απευθείας συνομιλίες για να τους εξηγήσουμε τι είναι αυτό που κάνουμε και να μας πουν ποιες είναι οι ενστάσεις που έχουν. Η βασική ένσταση της Επιτροπής είναι ότι θεωρεί τη διαδικασία που είχε ακολουθήσει ο κ. Πιτσιόρλας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως προσχηματική και όχι πραγματική. Εμείς σχεδιάζουμε μια απολύτως πραγματική και διαφανή διαδικασία. Στόχος είναι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να βγουν σε διαγωνισμό στις αρχές του 2020. Αυτό είναι τελείως άσχετο με το πρόστιμο. Το πρόστιμο αφορά το ελληνικό κράτος. Είναι απόφασή μας να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θα προχωρήσει”.

1 σχόλιο:

  1. Οι σύνδεσμοι ("στη δική μας" + "ιστοσελίδες") οδηγούν σε Log in.

    Μακάρι να επαναλειτουργούσαν τα ναυπηγεία, αλλά χλωμό το βλέπω. Δεν έχομε, μωρέ, ηγέτες, τζουτζέδες μάς κυβερνούν, γιατί αυτούς εκθρέψαμε κι αυτούς ψηφίζομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο.
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.