11/9/19

Γοργοπόταμος

Τέτοιες μέρες, Σεπτέμβρη του 1942, σχεδιάστηκε στο Κάιρο η ανατίναξη του Γοργοπόταμου, που έγινε με απολυτη επιτυχία δυο μήνες αργότερα. Από το Γοργοπόταμο περνούσαν 50 γερμανικές αμαξοστοιχίες τη μέρα για τον ανεφοδιασμό του Ρόμελ ο οποίος ηττήθηκε οριστικά το Μάη του 1943. 
Η γέφυρα τεθηκε εκτός λειτουργίας για 2 κρίσιμους μήνες ενόσω μαίνονταν οι μάχες στην Αφρική. Δώδεκα Άγγλοι σαμποτέρ έπεσαν στην ορεινή Ελλάδα υπό την διοίκηση των Woodhouse και Mayers. 
Βαθιά φιλέλληνες, που μιλούσαν αρχαία ελληνικά και ήταν απόφοιτοι του Κείμπριτζ και της Οξφόρδης. Παραλίγο ανάμεσά τους να είναι ο γιος του Τσώρτσιλ, που έπεσε λίγες μέρες αργότερα με αλεξίπτωτο στην αποστολή σαμποτάζ στην Αλβανία.
Οι τρεις όμως μεγάλοι άγνωστοι της επιχείρησης που εκτέθηκαν στις σφαίρες των Ιταλών περισσότερο απ' τον καθένα ήταν με αλφαβητική σειρά.

1. Ο ζακυνθινός σαμποτέρ Θέμης Μαρίνος, που ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή και εμπόδισε τις ενισχύσεις των Ιταλών να φτάσουν έγκαιρα.
2. Ο Εδεσίτης κρητικός Μιχάλης Μυριδάκης που η ομάδα του ανέλαβε τη νότια άκρη της γέφυρας και έπεσε απάνω σε καταιγιστικά πυρά από πολυβολείο των Ιταλών που δεν το είχαν αναγνωρίσει προηγούμενα.
Οι Χανιώτες δε βρήκαν ένα δρόμο στην πόλη τους για αυτόν τον ήρωα...
3. Ο Ελασίτης ρουμελιώτης Νικηφόρος που ανάλαβε την άλλη άκρη της γέφυρας και που απέσπασε τα εγκώμια και το θαυμασμό των Άγγλων για τον πατριωτισμό και την ικανότητά του.
Καταγγέλθηκε αργότερα ως πράκτορας των Άγγλων από το ΚΚΕ για τη στάση του στα Δεκεμβριανά.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

2 σχόλια:

 1. Το θέμα είναι μετά κάποιοι από αυτούς ή όλοι σκότωναν δεξιούς οπότε λερώθηκαν ιστορικά και ψυχικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανίκητος Χριστοφορίδης (11 Σεπτεμβρίου 2019 10.53 πμ)
   Γράφεις ότι κάποιοι από αυτούς(εννοείς τους αριστερούς) ή όλοι σκότωναν δεξιούς κλπ
   Εγώ σε ερωτώ.
   Πως αντιδρούσαν οι δεξιοί;
   Μήπως έλεγαν σφάξε με αγά μου να αγιάσω;
   Έμαθες ποτέ πόσοι ήταν ένθεν και εκείθεν οι σκοτωμένοι;

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.