10/9/19

Ελαιόλαδο: Απογειώνονται οι τιμές στην Ιταλία, σε πτώση σε Ελλάδα, Ισπανία



Ερωτήματα και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι σημαντικότατες διαφορές στις τιμές του ελαιολάδου από χώρα σε χώρα. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν έχει δεχθεί προς το παρόν κανένα επίσημο αίτημα για διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Όπως εξήγησαν πηγές της Κομισιόν στο Euractiv, το θέμα έφερε στο προσκήνιο η ισπανική ένωση αγροτών Unión de Uniones (UDU) τον Αύγουστο, μετά την έκδοση της μηνιαίας αναφοράς του Ιουλίου για τις συνθήκες στην αγορά ελαιολάδου της Ε.Ε. Υπήρξαν τότε αρκετά δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπου, που ήθελαν να την ένωση να ζητεί από τις Βρυξέλλες να ανοίξουν έρευνα για πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού. Άφηναν δε να εννοηθεί ότι η Ιταλία τυγχάνει πιο ευνοϊκής αντιμετώπισης από την Ισπανία και την Ελλάδα. Ωστόσο οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν πως δεν υπήρξε ποτέ επίσημο αίτημα, ώστε να προχωρήσει στην έρευνα η Κομισιόν.

Η UDU διαμαρτύρεται γιατί η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία ανέρχεται στα 469,8 ευρώ ανά 100 κιλά, την ώρα που στην Ελλάδα είναι 260,1 ευρώ ανά 100 κιλά και στην Ισπανία μόλις 221,1 ευρώ.

Τον Ιούλιο οι τιμές ελαιολάδου παρουσίασαν μάλιστα αύξηση 13% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στην Ιταλία, την ώρα που στην Ελλάδα μειώθηκαν 2% και στην Ισπανία έκαναν βουτιά 19%.

Η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής Κλάρα Αγκιλέρα Γκαρσία εξέφρασε ανησυχίες για την δύσκολη κατάσταση των Ισπανών ελαιοπαραγωγών στις 25 Ιουλίου με επιστολή της στην Επιτροπή. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Φιλ Χόγκαν, εξήγησε στην απάντησή του ότι η βουτιά των τιμών ήταν αποτέλεσμα της εκτίναξης της παραγωγής στα επίπεδα ρεκόρ των 1,79 εκατ. τόνων την εμπορική σεζόν 2018/19. Πρόκειται για αύξηση 42% σε σχέση με την προηγούμενη.

Το μεγάλο πλεόνασμα προσφοράς στην Ισπανία επηρεάζει τις συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Χόγκαν. Από την άλλη η Ιταλία έχει δει τη δική της παραγωγή να μειώνεται κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

naftemporiki.gr

6 σχόλια:

  1. Ἡ Εὐρωπαϊκή Ἕνωση, μέ ἀ[οφάσεις τῆς Ἐπιτροπῆς, ἐπιτρέπει τήν εἰσαγωγή φτηνοῦ ἐλαιολάδου σε τεράστιες ποσότητες ἀπό τρίτες χῶρες, ὅπως Τυνησία κλπ, τάχα γιά νά κρατήσει τίς τιμές χαμηλές γιά τούς καταναλωτές, ἀλλά πρόκειται πράγματι γιά ἐπίθεση στίς χῶρες τοῦ Νότου: Ἑλλάδα, Ἰταλία, Ἱσπανία, νότια Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἐξαιρέθηκε φέτος ἡ Ἰταλία στήν πραγματικότητα ἀπό τήν εἰσροή τοῦ ἐλαιαλάδου ἀπό τρίτες χῶρες,
    μᾶλλον γιά νά μπορέσῃ νά σταθῆ χωρίς τόν Σαλβίνι, ἡ νέα κυβέρνηση ["Κόντι Β"=Κόμμα δημοκρατικό + 5 ἀστέρες (πρώην σύμμαχοι Σαλβίνοι, τώρα μεταλλαγμένοι μέ κωλοτοῦμπα,καί σέ ὑπακοή πλέον στήν Γερμανία)].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Nikolaos Kavasilas

      Τα όσα γράφεις δείχνουν ότι είσαι εντελώς άσχετος με θέματα εμπορίου, τα οποία μεταρέπεις με την πλούσια φαντασία σου σε συνωμοσιολογικό.

      Δεν υπάρχει θέμα απαγορεύσεως εισαγωγής φθηνών ή ακριβών προϊόντων στην ΕΕ απ' οπουδήποτε. Ειδικά από κράτη μέλη με ειδική σύνδεση, όπως η Τυνησία.

      Μήπως όταν εμείς βγάζαμε σταφίδες, δεν επιτρεπόταν η εισαγωγή από την Τουρκία, η οποία μάς έκανε φοβερό ανταγωνισμό; Τώρα δεν φέρνομε πατάτες από την Αίγυπτο και σπανάκι από την Κίνα, επειδή συμφέρουν καλύτερα από τα ελληνικά;

      Δεν γίνεται να εξαιρέσεις μία χώρα από το ενιαίο ευρωπαϊκό δασμολόγιο.


      Διαγραφή
  3. Θα το αγορασουν απο εμας πενταροδεκαρες και θα το πουλησουν σα δικο τους χρυσο. Και εχουν και ακρες στην ΑΜερικη (το ΝΟΝΟ τον εχετε δει ετσι?).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.