10/9/19

Κοινό μήνυμα Μητσοτάκη – Αναστασιάδη προς την Τουρκία: «Προκλητικές οι ενέργειες της Άγκυρας» - Βίντεο

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos Myrillas
Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο «τετ α τετ» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη, το οποίο διεξάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

«Είναι μία κρίσιμη φάση για το Κυπριακό» δήλωσε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη τερματισμού του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, αλλά και την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε εκ νέου τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για «προκλητικές ενέργειες», οι οποίες έχουν οδηγήσει «στη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας.
Δεν παρέλειψε παράλληλα, να διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα αποτελεί σταθερό συμπαραστάτη της Λευκωσίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδοκίμασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη λειτουργία «προξενείου» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο παραβιάζει τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνών.
Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή της προς τον κυπριακό λαό, ενώ έστειλε μήνυμα υπέρ της διευθέτησης του Κυπριακού, με στόχο την ειρηνική συμφιλίωση και συμβίωση όλου του κυπριακού λαού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιείται εν μέσω των νέων προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, στο νησί της Αφροδίτης βρέθηκε η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε επαφές με την ηγεσία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Πάντως, το κλίμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, «διαταράχτηκε» από τη ρητορική της Άγκυρας για την αποκλεισμένη πόλη της Αμμοχώστου.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί πρόθεσης της Άγκυρας να ανοίξει «προξενείο» στην περίκλειστη πόλη.
Περαιτέρω λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αφορούν τη δραστηριοποίηση πλοίων-γεωτρύπανων σε θαλάσσια περιοχή που – σύμφωνα με τη Λευκωσία - βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Sputnik

2 σχόλια:

  1. Σιγά μην δεχθούν οι τούρκοι την κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων...
    Eξάλλου,θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην έμφαση που ενδεχομένως δίνουν οι Δυτικοί στην απεξάρτηση της τουρκίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο και το Ιρανικό πετρέλαιο...
    Στην προσπάθεια αυτή,όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Δύση(με προεξάρχουσα την Αγγλία) θα υποστηρίξει την τουρκική επιθετική πολιτική έναντι των Ελληνικών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο...
    Και πάλι θα τονίσω το εύλογο συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω λογική:
    Οι τελευταίοι που θα ήθελαν να απεξαρτοποιηθεί η τουρκία από το Ρωσικό φυσικό αέριο και το Ιρανικό πετρέλαιο είναι η Ρωσία και το Ιράν...
    Αρα,στην τρέχουσα φάση,αναρωτιέται κανείς ποιός θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος;
    Η Δύση ή η Ρωσία;
    Αλλά φαντάζομαι,ότι θα το αφήσουμε και αυτό στην θεά τύχη.
    Οσα έρθουνε και όσα πάνε...
    Στροβιλιζόμενοι σχιζοειδώς στους ανέμους του σύμπαντος,χωρίς μυαλό,χωρίς σκέψη.
    Αλόγιστα προσκολλημένοι στον βαθύτατο σύμμαχο του εχθρού μας.
    Στην Δύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.