28/9/19

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι



Μικρές δονήσεις ακολουθούν τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Πέμπτη την Κωνσταντινούπολη, κάτι που θέτει σε επιφυλακή τους σεισμολόγους, καθώς, το στατιστικά αναμενόμενο είναι να ακολουθήσει ένας σεισμός έντασης περίπου 4,7 Ρίχτερ ώστε να χαρακτηριστεί η ακολουθία ως μετασεισμική και να βεβαιωθεί ότι η προχθεσινή σεισμική δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, «Συμπληρώθηκε το δεύτερο εικοσιτετράωρο μετά τα 5,7 Ρίχτερ στην θάλασσα του Μαρμαρά την Πέμπτη. Η ακολουθία συνεχίζεται με επιφανειακές δονήσεις μικρού μεγέθους και μόνο δύο δονήσεις είχαν μεγέθη 4,2 και 4,3 Ρίχτερ. Το στατιστικά αναμενόμενο θα ήταν να έχουμε τουλάχιστον μια δόνηση μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τα 5,7 Ρίχτερ, δηλαδή έναν σεισμό της τάξης των 4,7 Ρίχτερ, ώστε να χαρακτηρίσουμε την ακολουθία ως «μετασεισμική» και με «κύριο» σεισμό τα προχτεσινά 5,7 Ρίχτερ».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, διατηρεί το ενδιαφέρον για περαιτέρω επιστημονική παρακολούθηση.

Νωρίτερα ο κ. Χουλιάρας έκανε μία ενδιαφέρουσα δημοσίευση, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Δημοσιευμένη μελέτη στο έγκριτο NATURE το 2018, δείχνει το φυσικό αέριο ως υπεύθυνο για τους επιφανειακούς σεισμούς που συμβαίνουν στην θάλασσα του Μαρμαρά, δυτικά της Κωνσταντινούπολης και είδα ότι είναι στην ίδια επικεντρική περιοχή ( 40.87 N ; 28.19 E ) και βάθος (7-11 χιλιόμετρα) με το επίκεντρο των 5,7 Ρίχτερ που έγιναν την Πέμπτη», έγραψε ο κ. Χουλιάρας.

Και συνεχίζει: «Τα αποτελέσματα από τούς σεισμούς που είχαν συμβεί το 2009, 2011 και 2012 δείχνουν ότι η σεισμικότητα στην περιοχή έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε χαρακτηριστικούς τεκτονικούς σεισμούς και πιστεύω ότι θα πρέπει να αναλυθούν με προσοχή τα δεδομένα των πρόσφατων σεισμών πριν βγούν βιαστικά συμπεράσματα».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

1 σχόλιο:

  1. Εδω να δειτε τι θα γινει οταν αρχισουν να αντλουν απο το ΙΟΝΙΟ αεριο (δηλ. πανω στο τοξο). Θα ερειπωθει η δυτικη πελοπονησος και τα επτανησα (Ζακυνθος-Κεφαλονια). Τι εχουν να μας πουν οι επαιοντες επ' αυτου? Ποιος θα πληρωσει το μαρμαρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.