18/9/19

Η Πολιτική Επαιτεία της ΝΔ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σταύρος Καλεντερίδης*
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει μια υποτυπώδης εθνική εορτή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό.
Αναφέρομαι επιεικώς στην εορτή ως «υποτυπώδη» διότι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, δεσμεύθηκε να πολεμήσει σαν ορκισμένο του εχθρό την εθνική ενοποίηση της Ελλάδας (!) και να προωθήσει κάποιο «nation branding» και άλλες τέτοιες εθνομηδενιστικές αθλιότητες. Να ενημερώσω τον κ. υπουργό, μιας και αποτελούσε ειδίκευσή μου στο πανεπιστήμιο, ότι η έννοια του «nation branding» που κάποιοι του είπανε να πει, έχει να κάνει με την προώθηση του εθνικού κάλους και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας χώρας, και όχι με την εθνική κατρακύλα που η ομάδα του μας προετοιμάζει. Δίχως λοιπόν να έχει καταλάβει πού βρίσκεται, ο υπουργός μέμφεται τον Ελληνισμό στην ιστορική αυτή επέτειό του, και λειτουργεί  – στην καλύτερη των περιπτώσεων – ως διαφημιστής σε πολυεθνική εταιρία.
Στις ψευτοπροσπάθειες αυτές για την υποτυπώδη εθνική εορτή που στήνουν οι διεφθαρμένοι Ολιγάρχες της ΝΔ προστέθηκε πρόσφατα μια πρόταση του Κ. Μητσοτάκη προς τον Άγγλο πρωθυπουργό, για να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, επ’ ευκαιρία των όποιων τέλος πάντων εορτασμών.

Την ασόβαρη και μπακαλίστικη αυτή πρόταση απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθείας στον Άγγλο ομόλογο του λες και βρισκόταν σε παζάρι αρχαιοτήτων. Οι γαλάζιοι βαρόνοι, οι οποίοι για χρόνια νέμονται την εξουσία και ξεζουμίζουν τη χώρα, νομίζουν πως επειδή έχουν διαλύσει κάθε κρατική μορφή και υπόσταση στην Ελλάδα, το αυτό ισχύει και στις άλλες χώρες. Επειδή όμως στην Αγγλία υπάρχει κράτος, του ήρθε η αποστομωτική και ταπεινωτική απάντηση η οποία δυστυχώς εκθέτει τη χώρα μας εν συνόλω: «οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής είναι θέμα των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου, ενός αυτοδιοικούμενου οργάνου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης».

Με άλλα λόγια η Αγγλική πλευρά ξεκαθάρισε πως υπάρχουν εσωτερικές διαδικασίες και το βρετανικό μουσείο μπορεί να δεχτεί μόνο από κάποιο Ελληνικό μουσείο τη σχετική πρόταση δανεισμού των γλυπτών, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα και παντού σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διασυρμός της χώρας μας όμως, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει την Ελλάδα ως το παραμάγαζό του, δίχως θεσμούς και διαδικασίες, δυστυχώς δεν σταμάτησε εκεί.

Το χειρότερο ήταν η βαθιά και ειλικρινής πολιτική δουλεία του Έλληνα πολιτικού απέναντι στην Αγγλία, προφανώς από αίσθημα κατωτερότητας.

Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα από τους πολιτιστικούς εγκληματίες και λαθροδιακινητές της Αγγλίας δεν «δανείζονται» στη χώρα που τα εμπνεύστηκε και τα δημιούργησε. Μόνο επιστρέφονται. Το να παρακαλεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τους αρχαιοκάπηλους και κλεπταποδόχους Άγγλους να μας δανείσουν προσωρινά και με την άδειά τους τον εθνικό μας πλούτο, τον καθιστά αποδέκτη και νομιμοποιητή της κατάστασης και άρα της κλοπής, και εξευτελίζει το κράτος μας, προσβάλλοντας την ιστορία αλλά και εμάς τους πολίτες.

Όποιος εμφανίζεται ως επαίτης, ζητώντας τον δανεισμό των έργων πολιτιστικής και πνευματικής διάνοιας της ίδιας του της χώρας (!), δεν ρίχνει γέφυρες για την επανάκτηση των γλυπτών, αλλά αντιθέτως αμαυρώνει και καταδικάζει τις έως τώρα εθνικά υπερήφανες προσπάθειες για την οριστική επιστροφή και δικαίωσή τους.

Σταύρος Καλεντερίδης είναι πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος, εκ των εμπνευστών του κινήματος δέλτα, πολιτική επανάσταση
Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι υποψήφιος διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο Νεάπολις Κύπρου
Στοιχεία για το βιογραφικό του ΕΔΩ

3 σχόλια:

  1. Μα και από το Παρίσι ζητιάνεψε και πήρε ... υπόσχεση. Άραγε, ο Μακρόν είχε την σύμφωνη γνώμη τού Μουσείου τού Λούβρου; Και δεν θα ζητήσει το Λούβρο αναγνώριση κυριότητος, για να μάς την δανείσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαρραλέα, αξιόλογη και αξιοπρεπέστατη η τοποθέτηση του Σταύρου Καλεντεριδη. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.