3/9/19

Ποιος έκανε αυτήν την ουρανομήκη γκάφα; - Βρετανικό Μουσείο για γλυπτά Παρθενώνα: Η αναγνώριση της κυριότητας προϋπόθεση για τον δανεισμό

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα.
Την αναγνώριση της κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα συνδέει με τον δανεισμό τους εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».
Μιλώντας στην εφημερίδα, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι «προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».
Επίσης, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα, το Βρετανικό Μουσείο επιφυλάχθηκε να εξετάσει «οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής» του.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε επί της ουσίας ότι οι αρμόδιοι θα εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, εφόσον υποβληθεί επισήμως από τις ελληνικές Αρχές. 

Μενδώνη: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα

Την Τρίτη, αναφερόμενη στο ζήτημα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα, ούτε την κατοχή των μαρμάρων του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο.
Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα, σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα για την οριστική επιστροφή τους.
Όπως συμπλήρωσε, δεν αλλάζει η ελληνική θέση για την κυριότητα των μαρμάρων. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την κλοπή των γλυπτών.

Η πρόταση Μητσοτάκη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση το 2021.
Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αλλαγή στην εθνική στρατηγική για τα γλυπτά. Είχε προηγηθεί η αντίδραση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά και η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός». 
Πηγή: Σπούτνικ

9 σχόλια:

  1. Ὁ σκαρτάδος

    Ἕνας σκαρτάδος Βρεττανὸς προχθὲς ἀνέβη μόνος
    ἀπάνω ᾿στὴν Ἀκρόπολι τὴ δόξα μας νὰ ᾿δῇ,
    κι᾿ ὅσο τὰς στήλας ἔβλεπε τοῦ θείου Παρθενῶνος,
    ἐσυγκινεῖτο κι᾿ ἔκλαιε σὰν τὸ μωρὸ παιδί.
    Τὸν ἔπιασε ντελίριο, τὸν ἔσφιξ᾿ ἡ καρδιά του,
    κι᾿ ἐστάλαζαν ᾿στὰ μάρμαρα ζεστὰ τὰ δάκρυά του.

    Κι᾿ ἀμέσως τότε ἔγραψε μὲ φοῦρκα ᾿στὸ Λονδῖνο
    ῾στὴν Ἄνασσα Βικτώρια ὀπίσω νὰ μᾶς δώσῃ
    τὰ ὅσα ἐσουφρώθησαν ἀπ᾿ τὸν γνωστὸ Ἐλγῖνο,
    γιατὶ ἀργὰ ἢ γρήγορα θὲ νὰ τὸ μετανιώσῃ.
    Αὐτὰ καὶ ἄλλα ἔγραψε ὁ κύριος σκαρτάδος,
    χωρὶς γι᾿ αὐτὸ τὴν ἄδεια νὰ πάρῃ τῆς Ἑλλάδος.

    Τί διάβολο;... κάθε τρελλὸς σ᾿ ἐμᾶς θὰ ξεθυμαίνῃ;
    ποιὸς τοὖπε τούτου τοῦ μουρλοῦ γιὰ μάρμαρα νὰ γράψῃ;
    καὶ ἂν γυμνὸς ὁ Παρθενῶν κι᾿ ἐρημωμένος μένῃ,
    θαρρῶ κανένας Ἕλληνας γι᾿ αὐτὸ πὼς δὲ θὰ κλάψῃ.
    Ἐμεῖς ἐσυνειθίσαμε σὲ τέτοια καὶ δὲν κλαῖμε,
    κι᾿ ἐκεῖνα ποὺ μᾶς ἔκλεψαν ὀπίσω δὲν τὰ θέμε.

    Κι᾿ ἂν θὲς ν᾿ ἀκούσῃς, Ἄνασσα τῶν Βρεττανῶν, κι᾿ ἐμένα,
    τὸ λάμπον Μεγαλεῖόν σου θερμῶς παρακαλῶ,
    νὰ μὴ μᾶς στείλῃ τίποτε ἀπ᾿ ὅλα τὰ κλεμμένα,
    καὶ νὰ βουλώσῃ τὸ αὐτὶ γιὰ τοῦτο τὸν τρελλό.
    Σὲ βεβαιῶ, Παντάνασσα, πὼς διόλου δὲ μᾶς μέλλει,
    κανεὶς δὲν τοὖπε τίποτα, κανένας δὲν τὰ θέλει.

    Ὦ Βρεττανέ, τοὺς Ἕλληνας μὴν κλαῖς γιὰ Παρθενῶνες,
    καὶ οὔτε γράμματα πικρὰ ᾿στὴν Ἄνασσα νὰ στέλλῃς,
    πέρνε σὰν τὸν Παράσχο μας ἀπὸ τὴ γῆ κοτρῶνες,
    καὶ στοίβαζε κι᾿ ἀσβέστωνε καὶ κάνε ὅσους θέλεις.
    Ὅπου πατήσῃς μάρμαρα, ὅπου σταθῇς μνημεῖα,
    καὶ ἀπὸ ἀρχαιότητας παντοῦ ἐπιδημία.

    Κι᾿ ἂν ἔχῃς ὄρεξι νὰ κλαῖς μὲ ὅλη τὴν καρδιά σου,
    γι᾿ ἄψυχα μάρμαρα μὴν κλαῖς καὶ γιὰ παλῃὰ κεφάλια,
    τὰ ζωντανὰ ἀγάλματα γιὰ κύτταξε ᾿μπροστά σου,
    κι᾿ ἐμᾶς νὰ κλάψῃς, Βρεττανέ, καὶ τὰ κακά μας χάλια.
    Τὰ πύρινά σου δάκρυα γιὰ ᾿μᾶς δὲν πᾶν χαμένα...
    ὤ! κλάψε γιὰ τοὺς Ἕλληνας, μὰ κλάψε καὶ γιὰ ῾μένα.

    Καὶ στεῖλε ᾿στὴ Βικτώρια ἄλλο καινούριο γράμμα,
    καὶ πές της γιὰ τὸ χάλι μας καὶ τὴν κακή μας μοίρα,
    καὶ παρακάλει την καὶ σὺ μὲ πόνο καὶ μὲ κλάμμα
    νὰ στείλῃ ἀντὶ μάρμαρα κανένα κιούπι λίρα,
    κανένα παλῃοκάνονο, κανένα παλῃοστόλο,
    κι᾿ ἂν τὸ θέλῃ, τῆς χαρίζουμε τὸν Παρθενῶνα ὅλο.

    Γεώργιος Σουρῆς
    Ιανουάριος 1883

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως ήταν ουρανομήκης γκάφα τού Μητσοτάκη να ζητήσει δανεικά τα "Μάρμαρα τού Παρθενώνα", που από την εποχή τής αείμνηστης Μερκούρη ζητούμε την επιστροφή των στην Ελλάδα, απ' όπου εκλάπησαν.

    Αυτά συμβαίνουν όταν οι "πολιτικοί" δεν είναι πολιτικοί, αλλά τυχόντα παιδιά τού κομματικού σωλήνα, που οικογενειακώ δικαιώματι καταλαμβάνουν θέσεις υπουργών και πρωθυπουργών.

    Ζήτησε, δηλαδή, από τον κλέφτη ... δανεικά για λίγο τα κλεμμένα! Οι Άγγλοι, γνωστές αλεπούδες, άρπαξαν την ευκαιρία και ιδού τ' αποτελέσματα.

    Ας συνεχίσουν να ψηφίζουν, όποιοι ψηφίζουν, αυτού τού είδους τούς "πολιτικούς" και μετά να περιμένομε προκοπή στον τόπο!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Άγγλοι δεν είπαν ότι δεν σας τα δινουμε, είπαν αναγνωρίστε ότι είναι δικά μας. Δεν πρέπει απλά να υπογράψουμε ότι πάντα για όλους τους αιώνες των αιώνων θα είναι δικά τους, πολύ απλά. Τα μάρμαρα είναι κινητά αντικείμενα και στο μέλλον ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να είναι άλλη χώρα και άλλο μουσείο. Το θέμα είναι να έρθουν, και μετά βλέπουμε. Οι Βρετανοί έχουν ρίζες από την Ελλάδα, μιας και ο Πυθέας όπως λέει βρήκε Έλληνες εκεί όταν πήγε, και επίσης οι νεολιθικοί σκελετοί που βρέθηκαν πρόσφατα έδειξαν Ελληνικό γεννετικό υλικό. Αντί να τους τα πούμε αυτά τους κάναμε ξένους και εχθρούς.
      Πρέπει επίσης να κάνουμε κινήσεις για την επιστροφή των θαυμαστών μαρμάρων της Περγάμου, που έχουν κλαπεί από την Πέργαμο. Τεράστιο μνημείο που κατέστρεψαν οι Γερμανοί.
      Στον αιώνα που ζούμε θα αρχίσει η αναστήλωσει όλων των μεγάλων μνημείων, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών. Θα δούμε τον Παρθενώνα και πόλεις ολόκληρες αρχαίες, να ξαναζωντανεύουν. Μια από τις πρώτες θα είναι η αρχαία Πέργαμος. Μπορούμε σήμερα να ξαναφτιάξουμε με σύνθετα υλικά και με ψηφιακούς εκτυπωτές όλες τις αρχαίες φόρμες που καταστράφηκαν, τις πέτρες, τα μάρμαρα, τα κεραμικά, τα πάντα. Ο Αρχαίος Ελληνικός Κόσμος θα ξαναέρθει στη ζωή για το δούμε πόσο πολύ περισσότερο όμορφος και λειτουργικός ήταν από τον σημερινό, και να ξαναγεννηθεί η ανθρωπότητα πολιτιστικά.

      Διαγραφή
    2. Giorgo you are tpuching another level of foreign policy. Ambassadors to carry out the mission we have, but we lack a strong base. How many know of Pytbea in Greece????

      Διαγραφή
  3. Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση είναι να έρθουν τα γλυπτα στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Σε δεύτερη φάση τα γλυπτά μπορούν να γίνουν γέφυρα βελτίωσης των Ελληνοβρετανικών σχέσεων, και αρχή μια νέας πορείας με μεγάλα οφέλη και για τους δύο μας. Η φιλογερμανική και αντιβρετανική στάση της χώρας μας πολλές φορές από το 1914 μέχρι σήμερα μας έχει κοστίσει τεράστιες, τρομακτικές απώλειες και γενοκτονίες. Το ΗΒ έκανε πολλά λάθη και εγκλήματα στην περιοχή μας, αλλά μπορούμε με σοφές κινήσεις να πάρουμε την Τουρκία από την αγκαλιά του. Το μεγαλύτερο λάθος στην εξωτερική μας πολιτική είναι ότι αρχίσαμε τον πόλεμο εναντια στο ΗΒ, αντί να το έχουμε σταθερό σύμμαχο. Ο Βρετανικός λαός είναι ένα βήμα πριν τη συμμαχία του με Ρωσία και Ελλάδα, και όπως και ο Ελληνικός λαός, αποτελεί μια γέφυρα για την ένωση ΗΠΑ-Ρωσίας. Οι Χριστιανοί της Βρετανίας είναι ένα βήμα πριν την ένταξή τους στην Ορθοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκέφτονται οι προχωρημένοι Βρετανοί ότι αυτοί οι Ελληνες είναι τόσο ΜΑΛΑΚΕΣ που χαρίσανε την Μακεδονία (στούς φιλότουρκους Σκοπιανούς) τώρα γιατι να μήν χαρίσουν και τα μάρμαρα (στούς εξαιρετικά Φιλότουρκους Βρετανούς)??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η υπόθεση είναι απλή, αλλά όχι εύκολη, δηλαδή θέλει guts...
    Υπογράφεις τα σχετικά με τους τύπους του μουσείου, παίρνεις τα Μάρμαρα, τα τοποθετείς στο ήδη έτοιμο Μουσείο της Ακρόπολης στη θέση των ομοιωμάτων που έχουμε σήμερα και όταν έλθει η ώρα της επιστροφής η απάντηση είναι γνωστή από παλιά....''ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ''
    Αλλά είπαμε...θέλει guts...
    Κι ας γίνει ό,τι θέλει
    Στο φινάλε με π@στιά τα πήρανε, πάτσι και τελειώσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.