10/9/19

DW: Στα όρια προσφυγικής κρίσης η Κύπρος / Στοιχεία ΟΗΕ 2009-2019



Η Κύπρος χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εισροής μεταναστών αναφέρει δημοσίευμα της Deutche Welle σημειώνοντας παράλληλα πως εκείνοι που βρίσκονται ήδη στο νησί «αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες ενώ περιμένουν να τύχουν σε επεξεργασία οι αιτήσεις τους».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, πολλοί αιτούντες άσυλο στη χώρα συνήθως φτάνουν στο αεροδρόμιο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα και στη συνέχεια διασχίζουν το ελληνονοκυπριακό μέρος για να ζητήσουν διεθνή προστασία. «Η μεσογειακή χώρα έχει δει απότομη αύξηση των αφίξεων προσφύγων από την αρχή της κρίσης των προσφύγων στην περιοχή. Ενώ ο αριθμός το 2016 ανερχόταν σε 2.871, το 2018 σημείωσε άνοδο σε 7.713. Έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους 6.554 άτομα ζήτησαν άσυλο - αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί απότομα μέχρι το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, το σύστημα ασύλου της χώρας έχει συσσωρευμένη καθυστέρηση 14.000 αιτήσεων ασύλου. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 5.000 μεταναστών βάσει διμερών συμφωνιών».



«Μία από τις κυριότερες προκλήσεις στην Κύπρο είναι η καθυστέρηση των αιτήσεων ασύλου επειδή οι αριθμοί αυξήθηκαν δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια και το σύστημα δεν ήταν έτοιμο και δεν αναπτύχθηκε για να απορροφήσει τόσο μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο», δήλωσε στην DW η Katja Saha , εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) στην Κύπρο.

«Η απόφαση του πρώτου επιπέδου θα πρέπει να διεκπεραιωθεί σε έξι μήνες, ενώ στην Κύπρο μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, για να πάρει μια τελική απόφαση για μια αίτηση ασύλου, αυτή τη στιγμή παίρνει από τρία έως πέντε χρόνια. Tο καθεστώς του αιτούντος άσυλο μέχρι πέντε έτη. Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις για άτομα που έχουν ζητήσει άσυλο εδώ και 10 χρόνια », πρόσθεσε.

«Όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Κύπρο, αντιμετώπισα πολλά προβλήματα: στη Σομαλία είχα καλή δουλειά που πλήρωνε, είχα φίλους, εδώ δεν είχα τίποτα, η ζωή μου είναι ατελής, δεν είναι εύκολη η επικοινωνία με την κοινωνία, χρειάζεται χρόνος για να γνωρίζεις τον πολιτισμό και τον λαό ", δηλώνει στη γερμανική ιστοσελίδα ο Μοχάμεντ .

Σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να είναι ένα ενεργό μέρος της κοινωνίας και να βοηθήσει τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες με την ένταξή τους. Ένας τρόπος, όπως είπε, είναι να τους ενθαρρύνει να μάθουν τη γλώσσα. Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ζητήσει πρόσβαση σε μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ενήλικους πρόσφυγες.

Πάντως δηλώσεις του στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (33:15) ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Πετρίδης μίλησε για τις ευθύνες της Τουρκίας και είπε πως επίλυση του προσφυγικού ή μεταναστευτικού προϋποθέτει μια πιο ενεργή εξωτερική πολιτική από την Ε.Ε που θα έχει πιο καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας στις χώρες που υπάρχουν πραγματικοί πρόσφυγες και να επιτύχει την συνεργασία τρίτων χωρών από χώρες που έρχονται μη δικαιούχοι μετανάστες»,

Όπως εξήγησε, εν τη απουσία λύσης, η Ε.Ε περιορίζεται απλά στην διαχείριση του θέματος για το πώς θα γίνουν καλύτερες οι υποδομές και πως θα βελτιωθούν οι διαδικασίες εισδοχής.

Για τις πύλες εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, είπε πως το πρόβλημα είναι στη Πράσινη Γραμμή, αλλά έρχονται και από τη θάλασσα και αεροπορικώς μέσω κατεχομένων.

«Η βοήθεια που λαμβάνουμε από την Ε.Ε είναι 10 εκατομμύρια τον χρόνο και καλύπτει ένα μέρος του κόστους για διαχείριση των μεταναστών», επεσήμανε τονίζοντας πως υπάρχουν και άλλες διαστάσεις όπως είναι οι υποδομές, το προσωπικό, με επιδόματα και αργότερα για λήπτες του Ε.Ε.Ε.

«Για εμάς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μόνο τα λεφτά αλλά πρέπει να υπάρξει και ένας αυτόματος αριθμός κατανομής» και μια οριστική λύση με δημιουργία συνθηκών ασφάλειας επαναπατρισμού.

Επεσήμανε πως παρατηρείται ένα φαινόμενο με μετανάστες από Αφρική από χώρες που δεν είναι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και υπάρχει αδυναμία επαναπατρισμού

Κληθείς να απαντήσει για τον κίνδυνο γκετοποίησης είπε πως λαμβάνονται μέτρα αποτροπής αλλά όταν οι αριθμοί ξεφύγουν υπάρχει πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

1 σχόλιο:

  1. Aφου δεν υπηρξαν συνεπειες για την εθνοκαθαρση του ελληνικου στοιχειου απο τα κατεχομενα, γιατι να υπαρξουν για τον εποικισμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.