18/9/19

FT : Η κρίση στην Σαουδική Αραβία και οι λάθος ηγέτες

Ενώ κανείς δεν έχει συμφέρον να προκαλέσει ολοκληρωτική σύγκρουση κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις ηγεσίες των χωρών-κλειδιά. Οι παράτολμες κινήσεις και το πρώτο πραγματικό τεστ εξωτερικής πολιτικής για τον Τραμπ
Για δεκαετίες οποιαδήποτε λίστα παγκόσμιων γεωπολιτικών κινδύνων θα είχε την «επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας» κοντά στην κορυφή. Τώρα συνέβη.
Τα καλά νέα είναι ότι ο πλανήτης είναι λιγότερο ευάλωτος σε ένα σοκ από τις πετρελαϊκές τιμές απ’ όσο ήταν στη δεκαετία του 1970, όταν το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Είναι επίσης αλήθεια ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται (Σαουδική Αραβία, Ιράν και ΗΠΑ) έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφύγουν μια ολοκληρωτική σύρραξη.
Τα κακά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι βασικοί παίκτες που θα πάρουν αποφάσεις σε αυτό το δράμα (ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας και η ηγεσία του Ιράν), είναι όλοι ξεροκέφαλοι και επιρρεπείς στο να αναλαμβάνουν ρίσκα.
Είναι πιθανό ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη θέση ότι το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις, θα στήσουν μια στρατιωτική αντίδραση. Αν και όταν αυτό συμβεί, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η σύρραξη δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Δεδομένου ότι οι επιθέσεις του σαββατοκύριακου έχουν ήδη προκαλέσει αύξηση 20% στην τιμή του πετρελαίου, η πιθανότητα περαιτέρω χάους στις αγορές είναι ξεκάθαρη.
Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζουμε πίστευτα πράγματα. Λέει το κείμενο ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις που εμπλέκονται έχουν ισχυρά κίνητρα να αποφύγουν τη σύγκρουση και ταυτόχρονα λέει ότι οι βασικοί παίκτες που θα πάρουν αποφάσεις ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ είναι ξεροκέφαλοι.... Με τέτοιες σαχλαμάρες κάνουν υποτίθεται πολιτική. Γιατί δεν λένε ότι μόλις έδιωξε τον Μπόλτον ο Τραμπ ξεσηκώθηκε η θιγόμενη πλευρά μη τύχη και πάρει κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.