30/9/19

Η επόμενη μέρα στη Μόρια: «Μετανάστες φώναζαν "kill police"»

Χάος και ένας νεκρός είναι ο απολογισμός της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον καταυλισμό της Μόριας, επαναφέροντας στο προσκήνιο και πάλι το προσφυγικό.  Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το προσφυγικό, μετά τα χθεσινά επεισόδια.
Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στον καταυλισμό σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο 17 πρόσφυγες εκ των οποίων εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος. Σημειώνεται, ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι στο νεκροτομείο του νοσοκομείου μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο μόνο το απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, ενώ δεν γίνεται αναφορά για τη σορό του παιδιού.
Μάλιστα, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της νεκροψίας, η απανθρακωμένη σορός που εντοπίστηκε εντός του ΚΥΤ ανήκει σε γυναίκα από το Αφγανιστάν. Στο κοντέινερ ζούσε μαζί με το παιδί της και μία άλλη πολυμελή οικογένεια. Όλοι βρέθηκαν ζωντανοί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στα εργαστήρια μεταφέρθηκε και μία κουβέρτα η οποία αρχικά περιφερόταν από ομάδα μεταναστών και στην οποία υποστήριζαν ότι υπάρχει καμένο μωρό, εντός της οποίας εντοπίστηκαν καμένα ρούχα. Σε άλλη κουβέρτα βρέθηκε ανθρώπινος ιστός και έχει ληφθεί δείγμα DNA μήπως πρόκειται για ιστό της θανούσας.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ενώ στη Λέσβο έχουν ήδη μεταβεί ο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου
Πώς ξέσπασαν τα επεισόδια
Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στη Μόρια είχε ως αποτέλεσμα να καεί μία μητέρα, ενώ γινόταν λόγος και για θάνατο του παιδιού της. Στο άκουσμα των φρικτών θανάτων, εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Ακολούθησαν επεισόδια, ενώ οι μετανάστες όχι μόνο δεν άφηναν τα πυροσβεστικά να προσεγγίσουν για να σβήσουν τη φωτιά, αλλά επιτέθηκαν σε αυτά με τεράστιες πέτρες. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.
Kill police: Καταγγελίες αστυνομικών Λέσβου
Την ίδια στιγμή, τρόμο προκαλούν οι καταγγελίες τόσο του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου όσο και του προέδρου των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου σχετικά με την πυρκαγιά και τα επεισόδια, που ακολούθησαν αυτής στη Μόρια το απόγευμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αστυνομικών Λέσβου, Βασίλη Ροδόπουλο, οι μετανάστες του Κέντρου Υποδοχής φώναζαν «Kill police» την ώρα που οι αστυνομικοί του νησιού έσπευδαν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πυρκαγιάς! «Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση», συνέχισε ο κ. Ροδόπουλος, ενώ σημείωσε πως από τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα.
«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα», συνέχισε λέγοντας πως αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια βρίσκονται 13.000 άτομα από πάνω 17 διαφορετικές φυλές.
Πηγή: philenews / in.gr

1 σχόλιο:

  1. αυτούς που φωνάζουν Kill police μια σφαίρα στο βρομοκέφαλο την ίδια στιγμή και στην θάλασσα με την σαπίλα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.