16/9/19

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο



Νέα οδηγία προς ναυτιλλόμενους που αγνοεί το Καστελόριζο εξέδωσε η Τουρκία, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Navtex δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια έκταση στην Μεσόγειο, νότια των παραλίων της Τουρκίας, για συνέχιση της ωκεανογραφικής και κλιματολογικής μελέτης που διενεργεί το ερευνητικό σκάφος «Μπιλίμ 2».

Η νέα Navtex ουσιαστικά δίνει συνέχεια στην προηγούμενη προκλητική οδηγία για λογαριασμό του ίδιου πλοίου, που εκδόθηκε την Παρασκευή και λήγει σήμερα.

Η οδηγία τίθεται σε ισχύ σήμερα Δευτέρα και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη. Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, που την εξέδωσε, ζητά από τα παραπλέοντα σκάφη να τηρήσουν μεγάλη απόσταση από το «Μπιλίμ 2».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή η «Κ» είχε αποκαλύψει ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για κίνηση των Τούρκων από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η κίνηση του «Μπιλίμ 2» είναι μια τέτοια εξέλιξη. Προκαλεί ενδιαφέρον το αν οι Τούρκοι θα περιμένουν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (23-27 Σεπτεμβρίου) ή θα οδηγήσουν το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» σε κάποια περιοχή πριν από εκείνες τις ημερομηνίες κατά τις οποίες προβλέπεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.