22/9/19

New York Times: Οι απειλές της Τουρκίας για ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη ίσως και να μην είναι μπλόφα



Το τουρκικό Λιμενικό επέλεξε να κάνει περιπολίες τα πρωινά, αν και οι πρόσφυγες συνέχιζαν να επιχειρούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά τα απογεύματα.

Η απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων που κατέφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Αύγουστο, μπορεί να σημαίνει ότι η Άγκυρα ελέγχει κατά κάποιον τρόπο το ρυθμό της μετανάστευσης και ότι οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των πυλών για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, ίσως τελικά να είναι βάσιμες. Αυτό σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι αν ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχεται στην Τουρκία συνεχίσει να αυξάνεται, “δε θα απομείνει άλλη λύση παρά να ανοίξουν οι πύλες”. Περίπου 10.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο, λίγοι μεν σε σύγκριση με τους 210.000 του Οκτωβρίου του 2015, αλλά σίγουρα σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

“Η αύξηση του Αυγούστου δείχνει ότι δεν πρόκειται για επιπόλαιες απειλές”, σημειώνει ο δημοσιογράφος των New York Times, αναφέροντας ότι σχεδόν 550 πρόσφυγες κατέφτασαν στη Λέσβο μέσα σε μία ημέρα. “Το γεγονός ότι κατάφερε να συγκεντρωθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός προσφύγων στις 29 Αυγούστου και να μεταφερθεί στην Ελλάδα τόσο γρήγορα, έχει κινήσει ερωτήματα σχετικά με την ανάμειξη των Τούρκων”.

Η τουρκική Ακτοφυλακή δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τον Αύγουστο, τα τουρκικά σκάφη επέλεγαν να κάνουν περιπολίες τα πρωινά, ακόμη και αν πρόσφυγες συνέχισαν να μεταφέρονται παράνομα τα απογεύματα.

“Το περίεργο είναι ότι αυτό συνέβαινε συνέχεια και δεν έγινε καμία προσπάθεια να αλλάξει κάτι για να σταματήσουν τις μετακινήσεις”, ισχυρίζεται η ΜΚΟ Refugee Rescue.

Η αύξηση των ροών προσφύγων στην Τουρκία, ως ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία τους προς την Ευρώπη, αποτελεί πολιτικό κίνδυνο για τον Ερντογάν. Ωστόσο, εάν η Τουρκία δεν αποτελέσει μία βιώσιμη επιλογή για τους πρόσφυγες ή, πολλώ δε μάλλον, αποφασίσει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της να τους κρατήσει εκτός Ευρώπης, το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό, υπογραμμίζουν οι New York Times.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3.6 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Σύρους και ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες. Παράλληλα, βρίσκεται υπό την απειλή μίας νέας μαζικής εισροής προσφύγων λόγω της προέλασης των ενόπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης στο Ιντλίμπ, η οποία και έχει οδηγήσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους προς τα τουρκικά σύνορα.

ΠΗΓΗ: lawandorder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.