16/9/19

Στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες από το Oruc Reis


Του Νίκου Μελέτη
Σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, δίπλα ακριβώς στην ελληνική και με μικρή επικάλυψη της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στέλνει τελικά για έρευνες το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος της, το Oruc Reis, η Τουρκία, καθώς με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα αναγγέλλει έρευνες από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου σε περιοχή νοτιοανατολικά του Κας.
Προς το παρόν διαψεύδονται τα σενάρια(που καλλιεργούνταν και αναπαράγονταν από τα ελληνικά ΜΜΕ, χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε ένδειξη η αναφορά από την Άγκυρα) που εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον έφερναν την Τουρκία αποφασισμένη να στείλει το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος της σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάτι που πρακτικά θα είχε ως συνέπεια την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο χωρών.

Από ελληνικής πλευράς είχε υπάρξει προληπτική διπλωματία και από την προηγούμενη και από τη νέα κυβέρνηση, καθώς είχε προειδοποιηθεί μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας η Άγκυρα, ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε σε κάθε παρέμβαση εντός της υφαλοκρηπίδας της και ότι η «διαφορά της Ελλάδας με την Κύπρο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει ως αποστολή την προστασία της εθνικής κυριαρχίας».

Όπως έχει επισημανθεί όμως από αυτή τη στήλη, ο κ. Ερντογάν στην παρούσα φάση δεν θα είχε τίποτε να κερδίσει από μια θερμή αντιπαράθεση με την Ελλάδα στο Καστελόριζο που αντιθέτως θα μπορούσε να έχει αρνητικότατες συνέπειες για την Τουρκία και σε στρατιωτικό και σε διπλωματικό επίπεδο τη στιγμή που προσπαθεί να διασώσει ζωτικά συμφέροντά της στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Επίσης είναι προφανές ότι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο προτεραιότητα έχει να στοχοποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία προσδοκώντας ότι είτε θα διακόψει είτε θα κερδίσει μερίδιο (μεσω των Τουρκοκυπρίων) στο ενεργειακό πρόγραμμά της.

Πάντως οι κινήσεις της Τουρκίας κάθε άλλο παρά είναι τυχαίες. Το σημείο στο οποίο στέλνει το Oruc Reis είναι ακριβώς η «σφήνα» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που μπαίνει ανάμεσα στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, την οποία βεβαίως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Και σε αυτή την φάση τουλάχιστον επιλέγει να μην αμφισβητήσει εμπράκτως τουλάχιστον την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία ενός τουρκικού σεισμογραφικού τόσο κοντά στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία διεκδικεί η Τουρκία, απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, καθώς το ORUC REIS ανα πάσα στιγμή το επόμενο διάστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Αθήνα και προς τη Λευκωσία.

N/W : 1016/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 16 SEP-20 OCT 19 IN AREA BOUNDED BY;
35 59.98 N - 030 00.00 E
34 59.80 N - 029 59.93 E
34 59.85 N - 030 59.93 E
35 59.92 N - 030 59.85 E
ΤΟΥΡΚΙΑ

1 σχόλιο:

 1. Εκτός από το συγκεκριμένο πλοίο, οι Τούρκοι ανακοινώσανε και άσκηση του πολεμικού τους ναυτικού. Δηλώνοντας ότι θα είναι ΧΩΡΙΣ χρήση πυρών. Από την Ελληνική πλευρά ανακοινώθηκε(NAVTEX 516/19) ξανά άσκηση του πολεμικού ναυτικού αυτή τη φορά μαζί με την ακτοφυλακή-λιμενικό.

  Η Τουρκία δοκιμάζει αντιδράσεις και προσπαθεί όπως κάθε φορά να προχωρήσει έστω και μισό βήμα. Δεν της βγαίνει όμως. Ούτε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα που δεν τολμά, ούτε στην Κυπριακή ΑΟΖ που εκεί μπαίνει μεν (επειδή δεν έχει αντίπαλο) αλλά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωράει κανονικά παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας.

  Όσον αφορά τις Navtex με την Ελλάδα, η Τουρκία σε σχέση με την προηγούμενη φορά είναι πιο προσεκτική γιατί έχουμε τονίσει ότι θα αντιδράσουμε σε κάθε πρόκληση.
  Μετά την προτελευταία Ελληνική Navtex για ναυτική άσκηση με χρήση πυρών, αυτή τη φορά προσπαθεί να ξαναδοκιμάσει τονίζοντας όμως ότι θα είναι ΧΩΡΙΣ χρήση πυρών η άσκηση της. Ανατολίτικα τσαλίμια. Η κατάσταση παραμένει στο ίδιο επίπεδο με μία μικρή, οριακή αποκλιμάκωση σε επίπεδο Navtex. Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι με τις κινήσεις των πλοίων δεν τόλμησαν κι αν τολμήσουν τα Ελληνικά μαντρόσκυλα είναι εκεί και περιμένουν.

  Στον Τούρκο του μιλάς στη γλώσσα του. Απευθείας, ήρεμα αλλά μαφιόζικα χωρίς οίκτο.
  Μόνο τότε σε σέβεται.

  Ας τολμήσουν να μπουκάρουν στην Ελλαδική και να βάλουν στον ασύρματο τραγούδια των γενιτσαρων όπως στην Κυπριακή ΑΟΖ, εδώ θα πάρουν αποφασιστική απάντηση ακόμα και με χρήση πυρών. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι' αυτό. Οι Τούρκοι δεν έχουν αμφιβολία γι' αυτό και δεν τολμάνε. Το έχουν πάρει ξεκάθαρα το μήνυμα.

  Το πλοίο Bilim 2 είναι πολύ προσεκτικό και δεν παραβιάζει τίποτα. Απολύτως τίποτα!
  ΔΕΝ πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλέει σε διεθνή και τουρκικά ύδατα και τα Ελληνικά μαντρόσκυλα είναι εκεί και το επιτηρούν.
  Όπως θα περιμένουν ξανά και το Oruc Reis που την τελευταία φορά απλώς έκανε μια βολτούλα στα διεθνή ύδατα με δυο πολεμικά και πήγε προς τα Τουρκικά ύδατα χωρίς να κάνει τίποτα!

  Να σταματήσει λοιπόν η ηττοπάθεια-γκρίνια ορισμένων και η τουρκολαγνεία κάποιων άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο.
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.