12/9/19

Το Su-34 με την σπασμένη πτέρυγα



Πριν λίγες μέρες, ένα ζευγάρι αεροσκαφών κρούσης της Ρωσικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν στον αέρα, όντως το δεύτερο περιστατικό με εναέρια σύγκρουση αεροσκαφών του ίδιου τύπου φέτος.
Δεν είναι γνωστό ακόμα τι ακριβώς συνέβη κι οδήγησε τα δυο αεροσκάφη να συγκρουστούν μεταξύ τους, αν κι οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος. Το ότι επρόκειτο για δεύτερο συνεχές συμβάν ίδιας φύσης μέσα σε λίγους μήνες δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωση.

Κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε εντατική εκπαίδευση σε τακτικές που περιλαμβάνουν πτήση σε πολύ κλειστούς σχηματισμούς.

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, η είδηση είναι ότι και τα δυο αεροσκάφη κατάφεραν να επιστρέψουν, και μάλιστα το ένα από αυτά είχε απολέσει ένα σημαντικό μέρος της αριστερής του πτέρυγας, αν κι όχι ολόκληρη την πτέρυγα όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο ρωσικό διαδίκτυο κι η πρώτη φωτογραφία του επίμαχου αεροσκάφους με την στραπατσαρισμένη του πτέρυγα από την οποία εμφανώς λείπει το ακροπτερύγιο.



Το περιστατικό μας θυμίζει δυο ακόμα αλήστου μνήμης περιστατικά όπου μαχητικά αεροσκάφη κατάφεραν να προσγειωθούν χωρίς τις πτέρυγές τους. Αρχικά, ένα F-15 της Ισραηλινής Αεροπορίας, που αφού συγκρούστηκε με ένα Α-4 έχασε το σύνολο (!) της αριστερής του πτέρυγας!

Το Α-4 χάθηκε στην σύγκρουση κι ο πιλότος του εκτινάχθηκε, το F-15 όμως αν και χωρίς την μία του πτέρυγα κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια, κι όχι μόνο αυτό, αλλά απέκτησε καινούρια πτέρυγα προσφορά της (τότε) McDonnel Douglas που βέβαια εκμεταλλεύτηκε εύλογα το γεγονός για δημοσιότητα. Το αεροσκάφος πέταξε ξανά κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.




Κι έπειτα υπήρξε κι η περίπτωση ενός F-14A που το 1991 είχε κι αυτό εναέρια σύγκρουση με ένα άλλο F-14A πάνω από τη Νότια Κινέζικη Θάλασσα. Και τα δύο αεροσκάφη άνηκαν οργανικά στη Μοίρα Black Lions του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln (CVN-72).

Το ένα αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα αλλά τα δυο μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν με ασφάλεια. Το αεροσκάφος με την σπασμένη πτέρυγα όμως μπόρεσε να κατευθυνθεί στη Σιγκαπούρη όπου προσγειώθηκε κανονικά.


ΠΗΓΗ: Ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.