9/9/19

Ερντογάν: Δώστε μας χρήματα για το προσφυγικό ή ανοίγουμε τα σύνορα (video)


Επιπλέον οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση ζητά για άλλη μια φορά ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει τα τουρκικά σύνορα αφήνοντας ανεξέλεγκτες τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της κάλεσε την τουρκία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην 84η Διεθνή Έκθεση στην Θεσσαλονίκη.


«Πως θα σηκώσει η Τουρκία το βάρος 4 εκατ. προσφύγων;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα».

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διεθνούς της θέσης ως γεωπολιτικής δύναμης, η Τουρκία ξεκίνησε κοινές στρατιωτικές περιπολίες με τις ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας, όπου δρουν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η πρώτη κοινή περιπολία Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη διήρκεσε δυόμιση ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press οι αμερικανοτουρκικές δυνάμεις επιθεώρησαν μία κουρδική βάση στη συριακή πόλη ταλ Αμπιάντ.

Τελικός στόχος είναι η εγκαθίδρυση μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η οποία σύμφωνα με την Άγκυρα πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να μετακινηθούν εκεί ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι προς το παρόν φιλοξενούνται στην Τουρκία. Όμως για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι απαραίτητη η διεθνής βοήθεια.

Ο Ερντογάν επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεκδικώντας περισσότερα από τα 6 δις ευρώ που περιλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία, για την διαχείρηση των προσφυγικών ροών.

Την παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας κατήγγειλε από την πλευρά της η Δαμασκός, η οποία έκανε λόγο για σκανδαλώδη επιθετικότητα η οποία θα παρατείνει τον οκταετή εμφύλιο πόλεμο.

Αυστηρά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ευρώπη, που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφηνοντας ωστοσο ανοιχτους τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα.

Αν χρειάζεται να συζητήσουμε – καλή τη πίστει – για το πώς θα πρέπει να επεκταθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αυτό πρέπει να γίνει χωρις τσαμπουκάδες και απειλές, υπογραμμισε ο Κυριακος Μητσοτακης.

Συνεχίζοντας την ρητορική έντασης σε σχέση με το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την δημιουργία «Προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.