17/10/19

Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες



Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία.


«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων το οποίο περιπολούν, τιε τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυρδούν και οι δυνάμεις της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG» πρόσθεσε ο Πενς.

Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ εντύπωση προκάλεσε το tweet του Αμερικανού προέδρου στο οποίο, ύστερα από την ανακοίνωση κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ευχαρίστησε τον Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Σε σκληρό τόνο κινήθηκε η πρώτη δήλωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση Πενς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Συρία.

«Το πάγωμα της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας και πάλι σκληρή γλώσσα για τους Κούρδους.

Tραμπ: Σε ευχαριστώ Ερντογάν

Μιλωντας για επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε λέγοντας του ότι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Η είδηση της πενθήμερης ανακωχής κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης διεθνώς.

Την ώρα που ο Τραμπ ευχαριστούσε τον Ερντογάν, γερουσιαστές έφερναν νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Άγκυρα

Δεν έχουν τέλος οι αμερικανικές παλινωδίες αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Την ώρα που γινόταν γνωστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστούσε, μέσω Twitter, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωναν νομοσχέδιο για ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει Τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη και από τα δύο κόμματα.

Νεκροί 224 Κούρδοι μαχητές και 183 αντάρτες

Ύστερα από οκτώ ημέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.

Η πρώτη αντίδραση του Άσαντ για τη Συρία: Θα απαντήσουμε στην τουρκική επιθετικότητα

«Η Συρία θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

4 σχόλια:

  1. Μήπως το μενού είχε μέσα ορισμένα γαλάζια θαλασσινά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάν πολύ φίλοι δέν εἶναι οἱ Τράμπ καί Ἐρντογκάν; Δικαιολογεῖται; Ἀπό τί; Οὔτε κάν τόν Μητσοτάκη δέν εἶδε ὁ Τράμπ, μόλις πρόσφατα. Τί δέν ἤθελε νά τοῦ πῆ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην βιαζομαστε...Εκτος αν οι Κουρδοι τοχασαν...εντελως.( σαν εμας εδω )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τωρα θα δουμε αν ολα προβλεπονται στα σχεδια..κι αν υπαρχει ...απροβλεπτο..
    Εγω λεω ...υπαρχει. !! Για να δωσουμε την ευκαιρια να υπαρχει ....μελλον η να κατεβασουμε τους διακοπτες και να παμε για υπνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.