15/10/19

ΗΠΑ: Με εντολή Τραμπ ο αντιπρόεδρος Πενς σπεύδει στην Τουρκία - Θα δει τον Ερντογάν στις 17 του μηνός



Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση - «Προκάλεσαν χάος στο πιο σταθερό σημείο της Συρίας» ανέφερε για τους Τούρκους υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου - Εντός των επόμενων 24 ωρών αναχωρεί ο Πένς - Ο Πομπέο συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ιράκ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα αναχωρήσει για την Τουρκία «εντός των επόμενων 24 ωρών», με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία μας για να επιχειρήσουμε να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο» μετά την επιχείρηση της Άγκυρας, είπε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο Μάικ Πενς, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, αφού του το ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα συνοδεύεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και τον Αμερικανό απεσταλμένο για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο Πενς θα δει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 17 του μηνός.

Τηλεφωνική συνομιλία Πομπέο με τον πρόεδρο του Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ για να συζητήσει για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία και για την επιθυμία της Ουάσινγκτον η επίθεση να τερματιστεί αμέσως, σύμφωνα με περιληπτική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική αυτή συνομιλία.

Στη περιληπτική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Πομπέο "καταδίκασε επίσης την πρόσφατη βία στο Ιράκ και τόνισε ότι αυτοί που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαπράττουν πράξεις βίας και εκφοβισμού κατά των μέσων ενημέρωσης πρέπει να λογοδοτήσουν".

Εντείνει την πίεση η Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση στην Τουρκία και θα απειλήσουν την Άγκυρα με επιπλέον κυρώσεις για να πεισθεί για μια κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τη στρατιωτική της επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μια εβδομάδα μετά την ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επιτρέποντας στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας συμμάχους της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια δέσμη κυρώσεων για να τιμωρήσει την Άγκυρα, αλλά η Τουρκία αγνόησε τις ποινές και συνέχισε σήμερα την επίθεσή της.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως η τουρκική εισβολή έχει προκαλέσει «ένα χάος» σε αυτό που κάποτε ήταν ένα σχετικά σταθερό τμήμα της βόρειας Συρίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση της για να σταματήσει την τουρκική επέμβαση.

«Το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η πίεση στην Τουρκία καθώς αξιολογούμε τις πιθανότητές μας να επαναφέρουμε την κατάσταση στην κανονικότητα, ένα βασικό στοιχείο αυτής της επιστροφής στην κανονικότητα θα ήταν η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Και με κατάπαυση του πυρός εννοώ οι χερσαίες δυνάμεις να σταματήσουν να κινούνται στο πεδίο. Σίγουρα οι τουρκικές δυνάμεις και νομίζω ότι μάλλον μπορούμε να μιλήσουμε για τις SDF», είπε, αναφερόμενος στις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χθες ότι θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει συνομιλίες. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πενς αλλά είπε ότι αν η Άγκυρα δεν ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες, μπορεί να υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις.

«Σχεδιάζουμε να εντείνουμε τις κυρώσεις και να επιβάλουμε και άλλα μέτρα, πολλά από τα οποία έχουν υποδειχθεί στην κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει λύση σε αυτή την κρίση», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

6 σχόλια:

  1. Ποια πίεση να άσκηση ο Πενς. Αν πραγματικά ήθελε η Αμερική να σταματηση την Τουρκία μέσα σε μια ώρα το μόνο που είχε να κάνει είναι να σηκώσει μερικά F-15 να κανουν μερικες βολτες πανω απο τον Τουρκικο στρατο. Δεν θα χρειαζοταν καν να χρησιμοποιησουν ρουκετες.

    Φυσικά ποτέ δεν θα μάθουμε τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί για τη Σύρια. Ελπίζω μόνο να μάθουμε κάτι στην Ελλάδα από ότι συμβαίνουν γύρω μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έναν βαθύτατα αντιχριστιανικό και αντιαμερικανικό λαό τζιχαντιστών θέλετε να τον κάνετε να παίζει μπίτς βόλει ξεβράκωτος.
    Εκεί σας οδήγησαν τα στρατηγικά ναρκωτικά που σας έδωσαν τύποι Φρίντμαν, Κίσιντζερ και Μπρεζίνσκι.
    Αφήστε τις αφύσικες σχέσεις με τζιχαντιστές και ναζιστές και ελάτε να φιτάξουμε μια μεγάλη Χριστιανική αυτοκρατορία για να σωθεί ο άπιστος κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε,ο Ζ.Μπρεζινσκι, ηταν,Αντιπαλο ΔΕΟΣ για τον Χ.Κισιντζερ..Τα Εχετε,Μπερδεψει..Οπως και τους ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ με τους..ΝΑΖΙΣΤΕΣ.Εντελως,ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ-ΕΧΘΡΙΚΕΣ,ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ..

      Διαγραφή
    2. Αντίπαλοι μεν, συνεργάτες και συνάδελφοι δε. Στην ίδια τελική πολιτική κατέληγαν.

      Οι ακραίες ιδεολογίες είναι τα καλύτερα όργανα εκείνων που τις παίζουν τη μια ενάντια στην άλλη για να φτιάχνουν το παιχνίδι ανάλογα με τις βλέψεις τους. Ο ισχυρός πάντα φτιάχνει αντίπαλους πόλους στην κοινωνία, και τους παίζει για να αυξάνει τη δύναμή του.

      Διαγραφή
  3. Ανατριχιασα.
    Ο αλλος ο αρχιστρατηγος της Ορθοδοξιας δεν θα στειλει κανεναν ;.Το σαραι εχει 1000 δωματια,ολοι χωρανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.