10/10/19

Συρία: Περισσότερους από 181 στόχους έπληξαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέσα σε λίγες ώρες - Τουλάχιστον δέκα νεκροί


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις κούρδων ανταρτών- διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, όπως ανακοίνωσαν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ήταν και μία από τις φυλακές στις οποίες κρατούνται μέλη του ISIS. 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από Κούρδους ακτιβιστές και ένα συριακό παρατηρητήριο πολέμου τουλάχιστον επτά άμαχοι και τρία μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.
Η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές αλλά προχώρησε και σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την περιοχή ανοίγοντας τον δρόμο για μια επίθεση σε δυνάμεις που υπήρξαν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, έπειτα από την απρόσμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους αντάρτες, αφήνοντάς τους ευάλωτους απέναντι σε μια τουρκική επίθεση που καταδικάστηκε από ολόκληρο τον κόσμο. 
Η απόφαση αποτελεί μεγάλη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Μάλιστα είναι ενδεικτική και της μεγάλης στροφής στη ρητορική Τραμπ, ο οποίος στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη πέρσι δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό των Κούρδων, καθώς υπήρξαν, όπως είπε, οι μόνοι σύμμαχοι της Αμερικής στη Συρία πολεμώντας το Ισλαμικό Κράτος.
Ηταν μόνο μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης από τον Ερντογάν που ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «κακή ιδέα». Τόνισε δε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε ατελείωτους και ανούσιους πολέμους.
Στη βόρεια Συρία οι κάτοικοι σε περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα βγήκαν σε κατάσταση πανικού στους δρόμους και άρχισαν να απομακρύνονται είτε πεζή είτε με αυτοκίνητα στα οποία είχαν φορτώσει στρώματα και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα. 
Πυκνοί μαύροι καπνοί ήταν ορατοί κοντά στην πόλη Καμισλί και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης εν μέσω έντονων βομβαρδισμών καθώς η Τουρκία επιτέθηκε σε έξι διαφορετικές πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα κατά μήκος μιας απόστασης 300 χιλιομέτρων.
Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μουσταφά Μπάλι, δήλωσε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο «περιοχές αμάχων» στη βόρεια Συρία και ότι οβίδες έπεσαν κοντά σε μια φυλακή την οποία φυλάσσουν Κούρδοι και στην οποία κρατούνται κάποιοι από τους πιο επικίνδυνους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται ωστόσο για μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη πηγή.
Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δύο Βρετανοί αντάρτες που θεωρούνται ότι ανήκουν σε μια οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφάλιζε ομήρους και είναι γνωστή με την ονομασία "The Beatles", απομακρύνθηκαν από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκονταν και τέθηκαν υπό κράτηση από τις ΗΠΑ.Πριν από την επίθεση της Τουρκίας οι κουρδοσυριακές δυνάμεις, που ελέγχουν περίπου το 30% των εδαφών της Συρίας, προειδοποίησαν για μια «ανθρωπιστική καταστροφή». Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή και θα πληγούν από τις επιθέσεις. 
Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την επίθεση
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS χθες Τετάρτη.
Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απομάκρυναν κάποιους ιδιαίτερα επικίνδυνους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη βορειοανατολική Συρία.
«Απομακρύνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ΙΚΙΛ», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε. «Πήραμε έναν ορισμένο αριθμό μαχητών του ΙΚΙΛ που είναι πολύ κακοί», επέμεινε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Τραμπ επανέλαβε εξάλλου τις επικρίσεις του προς τα κράτη της Ευρώπης διότι δεν επαναπατρίζουν υπηκόους τους που είχαν πάει στη Συρία για να ενταχθούν και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των Κούρδων. «Κάναμε μεγάλη χάρη σε πολλές χώρες, που δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», συμπλήρωσε.
Ο Ρεπουμπλικάνος προειδοποίησε ακόμη πως αν οποιοδήποτε από τα μέλη του ΙΚ απελευθερώνοταν ή αποδρούσε, «θα διέφευγε στην Ευρώπη».
Η επιστολή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.
Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
Το ΣΑ του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία).
«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.
Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.
Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

8 σχόλια:

  1. Εχουν κάνει πέντα προγεφυρώματα,εκ των οποίων δύο εκατέρωθεν της Ρασαλαϊν και δύο εκατέρωθεν της Ταλ-Αμπιάντ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτος ο αρχιμακακας ο γκουτιερες που ειναι 'πολυ ανησυχος' και ζηταει η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ επιχειρηση να συνοδευτει απο τον απολυτο σεβασμο του καταστατικου χαρτη του ΟΗΕ,μπορει να μας το αναλυσει ;.
    Ο ΟΗΕ εγκρινει τις εισβολες κατσαπλιαδων σε χωρες ;,και πως θα προστατευονται οι αμαχοι και οι υποδομες ;,θα βαλει τιμονι στις μπομπες ;.
    Αστο αναθεμα χοντρομακακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ....''

    Aυτό είναι ενα κακόγουστο ανέκδοτο μέσα στην εν εξελίξει νέα θηριωδία των Τούρκων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν μπουν οι Κουρδοι απο μερη εκτος ζωνων πολεμικων στο εδαφος της Τουρκιας αστραπιαια.
    ..και χτυπησουν προγεφυρωματα εκ των οπισθεν τι θα γινει στα προγεφυρωματα ?? Οχι μαζικα αλλα σε ομαδες των 2.000 ανδρων ..νυχτα..και με μεγιστη ταχυτητα..Καποια σημεια θαναι αφυλαχτα σιγουρα..Δεν ειναι αναγκη να τα χτυπησουν ολα..αλλα ενα δυο ..Φυσικα θελει οργανωση και ταχυτητα..Νομιζω οτι πρεπει να μεταφερουν τον πολεμο σε Τουρκικο εδαφος πασει θυσια..Εκει η αεροπορια τους δεν θα χτυπα τοσο ευκολα γιατι θαχουν θυματα ομοεθνεις και αμαχους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δημήτρη, αυτό θα ήταν λογική κίνηση από άποψη καταλληλότητας εδάφους, αλλά πλέον οι Τούρκοι έχουν UAV με θερμικές κάμερες που μπορούν να πετούν όλο το 24ωρο. Να περάσουν απαρατήρητοι χιλιάδες μαχητών, μάλλον είναι δύσκολο. Κι αν περάσουν, θα πρέπει να έχουν εκεί υποστήριξη σε πυρομαχικά και τρόφιμα για να μπορούν να πολεμούν.

      Διαγραφή
  5. Μπορει το αναγλυφο απ την Τουρκια καπου να ευνοει μια καλυψη.Δεν το ξερω.Αυτο το ξερουν οι Κουρδοι..Αν δε απ την αλλη μερια των συνορων ειναι και Κουρδικοι πληθυσμοι και θα ξεσηκωθουν..και θα τους βοηθησουν..κι αν φανε βομβες απο τουρκους θα εξαγριωθουν και μεσα σε Τουρκικο εδαφος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, από την άλλη πλευρά είναι τα περίφημα 30-40 εκατομμύρια Κούρδων, που για πολλούς Έλληνες περιμένουν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο για να ξεσηκωθούν. Να ξεσηκωθούν για τους ομοεθνείς τους δε μπορούν. Παρηγοριά στον άρρωστο.

      Διαγραφή
  6. Δεν εχουν συμπεριφορα εθνους σιγουρα.Αλλο τι λενε.Φυσικα τα ντρονς ταχουμε υπερτιμισει ..οπως ολα τα νεα γκατζετ.Απ την αλλη φυσικα πρεπει ναχουν μια λογιστικη υποστηριξη στην κινηση αυτη.Οργανωμενη.Δεν εχουν και πολλες επιλογες ομως. Οπως πανε ολα χωρις συμμαχους χρηματοδοτες οπλων δεν θα πανε μακρυα.Η μονη αλλα πολυ δυσκολη επιλογη πουχουν ειναι το Ιραν.Αλλα δεν ειναι τοσο πιθανον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.