28/10/19

28η Οκτωβρίου : Στο μέτωπο της Αλβανίας η 5η Μεραρχία Κρητών

Η έναρξη του πολέμου σήμανε συναγερμό και στην Κρήτη, με τον τοπικό Τύπο να περιγράφει τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Η έναρξη του πολέμου σήμανε συναγερμό και στην Κρήτη, με τον τοπικό Τύπο να περιγράφει τα γεγονότα εκείνων των ημερών.
Παράλληλα όμως, έφερε στο μέτωπο χιλιάδες στρατιώτες και εφέδρους που ανήκαν στην 5η Μεραρχία Κρητών.
Με ανακοινώσεις φορέων και οδηγίες των αρχών για το «σβήσιμο των φώτων» και την επιστράτευση αντιμετώπισε ο χανιώτικος Τύπος της εποχής την έναρξη του πολέμου.

Τι έγραψαν οι εφημερίδεςΔύο εφημερίδες εκείνης της περιόδου, ο «Εσπερινός Ταχυδρόμος» και η «Εθνική Φωνή» περιγράφουν πώς βίωσε η πόλη την έναρξη του πολέμου.

Το πρώτο σχόλιο για την έναρξη του πολέμου δημοσιεύτηκε στο φύλο του «Εσπερινού Ταχυδρόμου» της 29ης Οκτωβρίου.
Η εφημερίδα γράφει για τον «ενθουσιασμό του Κρητικού λαού επί τη αναγγελία της κηρύξεως του πολέμου», που όπως λέει, «είναι ανώτερος πάσης περιγραφής».
Αλλού στην εφημερίδα αναφέρεται ότι, «η λειτουργία των σχολείων διεκόπη, συνέπεια των γεγονότων επ’ αόριστον», ενώ περιγράφεται και η αντίδραση του λαϊκού στοιχείου με πολίτες που φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας, εμψύχωναν τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Την ίδια ημέρα στην «Εθνική Φωνή» και τον «Εσπερινό Ταχυδρόμο» δημοσιεύονται και οι πρώτες ανακοινώσεις επιστράτευσης. Οι έφεδροι οπλίτες πεζικού, πυροβολικού όλων των όπλων καλούνται να παρουσιαστούν άμεσα στη Μεραρχία.
Το ίδιο και όσοι έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε σώματα ασφαλείας και πυροσβεστική. Στις ανακοινώσεις των τοπικών αρχών για την ενημέρωση του πληθυσμού περιλαμβάνεται το τηλεγράφημα του Γενικού Διοικητή Κρήτης Παναγιώτη Σφακιανάκη προς τις Αστυνομικές αρχές και τους προέδρους των κοινοτήτων του Ν. Χανίων για απαγόρευση του φωτισμού, ενώ η διοίκηση Χωροφυλακής συνιστά στους πολίτες να καταφεύγουν σε υπόγεια σε περίπτωση βομβαρδισμού ενώ γίνεται αναφορά και στους εννέα σταθμούς πρώτων βοηθειών στην πόλη των Χανίων.

Η 5η Μεραρχία Κρητών

Την δική της συμβολή στο μέτωπο της Αλβανίας είχε η 5η Μεραρχία Κρητών που ως στρατιωτική δύναμη συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1912.
Οι άνδρες της Μεραρχίας Κρητών άρχισαν να αποχωρούν από το μέτωπο σταδιακά από τις 13 Απριλίου 1941 μετά και την συνθηκολόγηση.
Στα Ιωάννινα παραδίδουν τον οπλισμό και τα υλικά διαβιβάσεων και αρχίζουν την πορεία της επιστροφής στην Κρήτη οδεύοντας προς Άρτα, Πρέβεζα και Ναύπακτο. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου φτάνουν στην Πελοπόννησο. Μικρός αριθμός στρατιωτικών καταφέρνει να φτάσει στην Κρήτη, που ετοιμάζεται να δεχτεί τη μεγάλη επίθεση από τους Γερμανούς, στην οποία επίσης συμμετέχει και ενώνεται με τα συμμαχικά στρατεύματα.
Ουσιαστικά η 5η Μεραρχία Κρητών δεν μπορεί να συμβάλει στην Μάχη της Κρήτης καθώς στερείται οπλισμού και επαρκούς δύναμης.
Πηγή: in.gr

2 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με το μεγαλοφυές σχέδιο του Visconti Prasca, η μεραρχία Julia των Αλπινιστών, θα λειτουργούσε ως αιχμή του δόρατος και θα έμπαινε αυτόνομα στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της μικρά αποσπάσματα για την προστασία της, αλλά λογαριάζοντας σε "μια λογιστική αυτονομία" και σε "κανέναν ανεφοδιασμό από τα μετόπισθεν για ένα διάστημα". Σύμφωνα με τις ίδιες διαταγές "Η Julia δεν κοιτάζει ποτέ πίσω και κουβαλάει τα πάντα μόνη της, συμπεριλαμβανομένης και της τύχης της".

    Το αποτέλεσμα αυτής της παράλογης τακτικής, ήταν ότι ότι όντως η Julia προχώρησε μόνη, με τον υπόλοιπο ιταλικό στρατό να μένει πολύ πίσω, τόσο πίσω που τελικά η Julia με την ελληνική επιστράτευση και ενίσχυση των ελληνικών θέσεων, να δέχεται επιθέσεις στα πλευρά και τα μετόπισθεν, μέχρι που αναγκάστηκε να υποχωρήσει, προκειμένου να μην καταστραφεί ολόκληρη (στην Ελλάδα γράφεται ως αιτία η μάχη της Βωβούσας. Στην Ιταλία, η ιστορία λέει πως η Julia κατέλαβε τη Βωβούσα, μάλιστα έπιασε και ελληνικά άλογα λάφυρο, αλλά έφυγε, ακριβώς για να αποφύγει τον εγκλωβισμό, γιατί δεχόταν επίθεση στα μετόπισθεν). H Julia μεταξύ αρχικής προέλασης και υποχώρησης για να προλάβει να ξαναμπεί στις ιταλικές γραμμές πριν αποκοπεί εντελώς, έχασε 1700 άνδρες.

    Αργότερα οι Αλπινιστές διασκεύασαν ένα αλπινιστικό εμβατήριο του Α Παγκοσμίου και έκαναν το πένθιμο "Στη γέφυρα της Περάτης", για τους νεκρούς Αλπινιστές:

    https://youtu.be/QPJMRV8ya4c

    O στρατηγικός εγκέφαλος που λεγόταν Visconti Prasca, στην προσπάθειά του να σώσει την καρέκλα του έβγαλε και μια άλλη διαταγή "κάθε ιταλικό τάγμα που συναντά ελληνική μεραρχία, να επιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις".

    Ιταλοί στρατιώτες καταναλώνουν το συσσίτιο, το οποίο ήταν: Μεσημεριανό: μια κούπα καφέ, με μερικές φορές 2 φρυγανιές, μια μερίδα μακαρόνια ή ρύζι και 375γρ βραστού κρέατος, συμπεριλαμβανομένου του κόκκαλου. Το βραδυνό ήταν χορτόσουπα ή όσπρια. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι αξιωματικοί μπορούσαν να διατάξουν διανομή αλκοόλ, 50γρ μαρμελάδας και 25γρ σοκολάτας.
    https://i.postimg.cc/4xdHXTqH/09-rancio.jpg

    Σε ένα βιβλίο του, ένας Ιταλός διηγείται πως μια φορά είδαν Αλβανούς να πηγαίνουν "φαγητό στο νεκροταφείο". Και μόλις έφυγαν, πήγαν και τα πήραν και τα έφαγαν, γιατί "δεν άντεχαν άλλο όλο το ίδιο συσσίτιο".

    Εδώ είναι Αλπινιστής που πολέμησε σε Ελλάδα και Ρωσία και μιλάει για την Ελλάδα, το κρύο και τους "αξιωματικούς που έκλαιγαν από την πείνα".
    https://youtu.be/Tsj9Lrtlm1Q

    Αναμνηστικά χάλκινα και αργυρά μετάλλια των Ιταλών.

    https://i.postimg.cc/Gm5KCK7r/DSC-0701.jpg

    Αυτό έχει τον αλβανικό αετό και την περικεφαλαία του Skanderbeg και γράφει στα ιταλικά "Φίλος μέχρι τη θυσία, με πίστη και κουράγιο" και μάλλον το ίδιο στα αλβανικά. Αυτό πιθανότατα δίνονταν στους Αλβανούς που πολέμησαν με τους Ιταλούς.
    https://i.postimg.cc/fbdchNSj/DSC-0704.jpg

    Εδώ πάλι Αλπινιστής μαζι με τον Skanderbeg:
    https://i.postimg.cc/zGxzXbKq/DSC-0706.jpg

    Και αργυρή έκδοση:

    https://i.postimg.cc/3wGcfzKz/DSC-0709.jpg

    Εδώ είναι Έλληνας στρατιώτης πάνω σε ιταλικό άρμα FIAT L3, της τεθωρακισμένης μεραρχίας των Κενταύρων (κόλλησαν στη λάσπη, τόσο που δε μπορούσαν ούτε να υποχωρήσουν έγκαιρα):

    https://i.postimg.cc/VvZgkFfj/L3.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσω, ότι μεταξύ αλβανικού και ρωσικού μετώπου, ο εν λόγω Αλπινιστής λέει πως το αλβανικό ήταν χειρότερο. Επίσης, λόγω ηλικίας, προφοράς και ιδιώματος δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος, πως λέει πως για να φάνε, έφτιαξε τηγανίτες που περιείχαν μάλλον κόπρανα μουλαριών (για να δώσει όγκο). Και μετά από μέρες όταν το αποκάλυψε, του έλεγαν "θα σε σκοτώσουμε" οι άλλοι Αλπινιστές.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.