28/10/19

Το έπος του 40 έχει συντελεστή: Λέγεται Ιωάννης Μεταξάς

Επειδή η νίκη αγαπά τη προετοιμασία και τη μεθοδική οργάνωση, το 1940 το Έθνος πέτυχε μια σπουδαία νίκη απέναντι στον Ιταλό κατακτητή και μια αξιοπρεπή αντίσταση απέναντι στα στρατεύματα της Βέρμαχτ. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν υπήρξε τυχαίο ή οφείλονταν σε κάποιο αστάθμητο παράγοντα. Αυτό που πρέπει να διδαχθούμε σήμερα είναι η πολεμική προπαρασκευή και προετοιμασία όλων των δυνάμεων του Έθνους. Ενόπλων Δυνάμεων, Κοινωνίας, εξωτερικών συμμαχιών.
Εμείς εδώ στο DefenceReview.Gr δεν πιστεύομε στη πολιτική κορεκτίλα ή πολιτική ορθότητα (όπως θέλετε πείτε το) σας καλούμε να διαβάσετε το ακόλουθο άρθρο.
του Αναστασίου-Σπυρίδωνος Μαλεσιάδα
Το πολεμικό υλικό από το πέρας της Μικρασιατικής Εκστρατείας ως το 1934.
Το Πεζικό και το ΠυροβολικόΗ ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία υπήρξε καθολική και συντριπτική για τα ελληνικά όπλα. Η άμεση ανάγκη, όμως, ενός παράγοντα που θα αποτελούσε το «χαρτί» για το διπλωματικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα χώρα, ήταν η ύπαρξη μίας ισχυρής δύναμης που θα απέκλειε την εκτροπή των προθέσεων της Τουρκίας σε έναν επιθετικό, αυτή τη φορά, πόλεμο. Αυτό το «διπλωματικό χαρτί» υπήρξε η «Στρατιά του Έβρου» υπό τον Στρατηγό Πάγκαλο. Ο εξοπλισμός της προήλθε από το αποθηκευμένο πεπαλαιωμένο υλικό προ των Βαλκανικών Πολέμων, τον οπλισμό της Χωροφυλακής και λαφύρων από τους Βαλκανικούς Πολέμους και ορισμένα οπλοπολυβόλα και των πυρομαχικών τους «Υποδείγματος 1915».

Για τη συνέχεια DefenceReview

5 σχόλια:

  1. Ὁ Ἰωάννης Μεταξάς,
    ἀνεξαρτήτως τοῦ ὁποιουδήποτε τυχόν σφάλματός του στίς ἐκτιμήσεις του,
    ἀνεξαρτήτως τοῦ ὁποιουδήποτε τυχόν πολιτικοῦ κυρίως σφάλματός του,
    καί ἀνεξαρτήτως τῶν πεποιθήσεών του πού δέν ἦσαν δημοκρατικές μέχρι ἐθνικῆς βλακείας, ὅπως....,
    εἶχε τό μεγάλο προσόν, ὅτι δέν ἐθεώρησε ἑαυτόν στή διάθεση τῆς Δυνἀμεως ὅπου εἶχε σπουδάσει καί ὅπου φυσικά εἶχε διασυνδέσεις καί γνωριμίες καί "ταυτότητα" ὡς ἄτομο, δηλαδή τῆς Γερμανίας, ὅπως....,
    ἀλλά,
    ἄνευ προκαταλήψεων ὑπέρ οἱουδήποτε ξένου παράγοντος ἤ πρέσβεως,
    ὑπηρετῶν τό συμφέρον τῆς Ἑλλάδος καί μόνον,

    χωρίς νά ὀργανώσῃ ποτέ πραγματική προσωπική λατρεία στό ἄτομό του ὅπως οἱ τότε περιστάσεις ὑπεδείκνυαν,
    ἀψήφησε τή ὅποια ὑστεοφημία του ἐν ὄψει τῶν ἐθνικῶν κινδύνων, καί προκειμένου νά μή βρῆ ὁ ἠθικά ἀδίστακτα ἀχάριστος Γεώργιος Β (βλ. "εὐχαριστίες" του στόν Κονδύλη τό 1935) κάποιον ἄσχετο ἤ τυχοδιώκτη γιά πρωθυπουργό-δικτάτορα,
    α) ἀνέλαβε τήν εὐθύνη τῆς πολιτειακῆς ἐπιβιώσεως τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι προϋπόθεση καί γιά τήν ὕπαρξη δημοκρατίας,
    β) ἔπαυσε τήν ἐξόφληση καταστροφικοῦ καί πράγματι ἐξοφλημένου κατά τό κεφάλαιο καί πολλούς τόκους δημοσίου χρέους, καί ὄχι ὅπως....,
    γ) νίκησε σέ διεθνές δικαστήριο τούς τοκογλύφους δανειστές, καί ὄχι ὅπως...., καί
    δ) σχεδίασε ὅπως φαίνεται καί ἐκεχερεία στίς ἀρχές τοῦ 1941 μέ τήν Ἰταλία, ἴσως προκειμένου νά βγάλη τή Ἑλλάδα ἐγκαίρως ἀπό τή λαίλαπα τοῦ Β Παγκοσμίου Πολέμου εἰ δυνατόν (καί μάλιστα μέ ἐλεύθερη τήν Βόρειο Ἤπειρο!),

    καί αὐτά ὅλα τά πλήρωσε μέ τήν ζωή του, ὅταν ἀνέλαβε νά τόν "θεραπέυσῃ" γιατρός "τοῦ ἀγγλικοῦ τάγματος στήν Ἐκάλη", πού τελικά κάτι τοῦ ἔδωσε καί μετά ἀπό λίγο χειροτέρεψε πολύ, ὅπως ἔχει ἀποκαλύψει ἡ κόρη του...
    Θεός σχωρέσοι τά ὅποια λάθη του

    (ἴσως δέ, νά μή φταίει ὁ Ιωάννης Μεταξάς, ἀλλά ὁ Γεώργιος Β καί οἱ συνακόλουθες αὐτῶ ἀγγλικές ὐπηρεσίες, γιά τίς πρακτικές πάγου κλπ τοῦ 'Υπουργοῦ Μανιαδάκη, ἀλλά αὐτά, μόνο ὁ Θεός τά ξέρει...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από προσωπική μαρτυρία ανθρώπων που ήσαν στις παρελάσεις στην Λεωφόρο Νίκης της Θεσσαλονίκης, προ του καθεστώτος του Μεταξά, η εμφάνιση των παρελαυνόντων τμημάτων πεζικού ήταν ... αξιοθρήνητη!

    Με την έλευση του νέου καθεστώτος, σταθεροποιήθηκε η πολιτική και οικονομική κατάσταση του κράτους μας.

    Η έλλειψη κινημάτων που συνέβαιναν κάθε τόσο, με τις αποκαλούμενες κοινοβουλευτικες κυβερνήσεις και τους πολιτικούς να μην κάνουν το καθήκον τους, η κατάσταση ήταν απελπιστική.

    Πλέον ορθολογικής οργάνωσης της άμυνας της χώρας μας, η νέα κατάσταση επέτυχε σε πολλούς άλλους τομείς όπως π.χ. για πρώτη φορά στην νεώτερη της ιστορία είχε η Ελλάς σιτάρκεια.

    Η κυβέρνηση με νόμο όρισε πωςτα κατσίκια εις το εξής θα είναι οικόσιτα, δηλαδή δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα,αλλά θα σταβλίζονται. Έτσι ανέπνευσαν τα δάση μας που τα ρήμαζαν τα κατσίκια.

    Επί πλέον η τότε κυβέρνηση εξασφάλισε 150.000 τόνους σιτηρών από την Αυστραλία που δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα.

    Παράγγειλε πολεμικά αεροσκάφη τα οποία ποτέ δεν έφθασαν στην Ελλάδα αλλά μας τα πήραν οι Άγγλοι!

    Η ανάρτηση είναι σωστή πέρα για πέρα!

    Με την έλευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαμε βέβαια, κατά κάποιον τρόπο, δικτατορία κοινοβουλευτική που απείχε όμως από την του Ι. Μεταξά.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Του Ι.Μεταξά,με τα όποια λάθη του, του αξίζει πραγματικά ο όρος εθνάρχης και άξιος της πατρίδας.Γι΄αυτό και,μετά τη δολοφονία του από τους καλούς Αγγλους έχει υπάρξει στόχος λυσσαλέας επίθεσης(με αφρούς στο στόμα,διογκωμένα κόκκινα μάτια και τέτοια...)πρακτόρων κάθε προέλευσης και στάθμης.Και για να γελάσουμε και λίγο θα πρότεινα το αεροδρόμιο να μετονομαστεί από Ελ.Βενιζέλος σε Ι.Μεταξάς ή έστω το μέγαρο μαξίμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εάν τελικά ο Ι.Μ διαπραγματεύτηκε εκεχειρία με αντάλλαγμα την Β.Ηπειρο και όταν οι Εγγλέζοι το αντιλήφθηκαν τον σκότωσαν, τότε προκύπτουν ερωτήματα:
    1.Το ΌΧΙ σίγουρα ο λαός το εννοούσε,το εννοούσε όμως καί ο Ι.Μ?
    2.Εαν ΝΆΙ, τότε γιατί έγινε η συνθηκολόγηση και δεν μετατράπηκε ο Στρατός σε Αντάρτικο? Μήπως το ΌΧΙ του Ι.Μ προήλθε από πιέσεις της Αγγλίας?
    3.Στα Δωδεκάνησα η Ελληνικότητα του πληθυσμού υπερτερούσε από αυτήν της Β.Ηπειρου.Τι κίνητρο για εκεχειρία ήταν η Β.Ηπειρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δόξα και Τιμή στον Μεγάλο Έλληνα και Πατριώτη, τον πραγματικό Εθνάρχη και Αξεπέραστο Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά !!!! ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.