14/10/19

Συρία: Ο Άσαντ παίρνει θέση απέναντι στον τουρκικό στρατό – Ανησυχία στην Ευρώπη



Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν σε πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας - Επίθεση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ - Κομπάνι και Mάνμπιτζ οι νέοι τουρκικοί στόχοι - Για 550 νεκρούς «τρομοκράτες» μιλά η Άγκυρα - Λήψη μέτρων για την Τουρκία εξετάζουν σήμερα οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ

Θέση απέναντι στον τουρκικό στρατό παίρνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.

Ο συνολικός αριθμό των νεκρών «τρομοκρατών», όπως τους αποκαλεί η Τουρκιά, από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», είναι 550.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.

Επίθεση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Το Μάνμπιτζ και το Κομπάνι ονομάτισε και επίσημα ως τους επόμενους στόχους των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Φαίνεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα έχει πρόβλημα στο Κομπάνι καθώς η Ρωσία έδειξε θετική προσέγγιση» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Αζερμπαϊτζάν.

«Όσο για το Μαντζίμπ, είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της απόφασής μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι τουρκικά στρατεύμετα έχουν πάρει θέσεις στα περίχωρα του Μάνμπιτζ.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε, επίσης, λεκτική επίθεση κατά των ΜΜΕ της Δύσης κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους αλλά πολεμάει μια τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε, τέλος, και κατά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναρωτώμενος «θα σταθείτε στο πλευρό του συμμάχου σας ή θα σταθείτε δίπλα στους τρομοκράτες;» «Και φυσικά κανείς δεν απαντά» συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

Τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

Τις περαιτέρω ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη βόρεια Συρία συζητεί σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο της ΕΕ Εξωτερικών Υποθέσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.

Σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση το Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών την κρατών - μελών, η ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θα εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα που αφορούν στην Τουρκία και παράλληλα θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17 - 18 Οκτωβρίου.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επανέλαβε την απόφαση της χώρας του να παγώσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και «άλλα μέτρα», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν εμφανίστηκε πολύ λιγότερο αισιόδοξος για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες μας, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να σταματήσουμε τις τουρκικές ενέργειες στη βόρεια Συρία». Ο Πέκα Χάβιστο, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι ελπίζει η πρωτοβουλία αρκετών κρατών - μελών της ΕΕ να «παγώσουν» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία να γίνει συνολική θέση της ΕΕ.

Παρά ταύτα, ο δρόμος για μια κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς τα κράτη - μέλη εμφανίζονται διχασμένα ως προς την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει η γείτονα χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρωτεύουσες των κρατών - μελών προσπαθούν να διαχωρίσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου από αυτές στη Βόρεια Συρία, ώστε να υπάρξει διαφορετική απάντηση για κάθε μια από αυτές.

Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία των κρατών - μελών και όχι ειδική πλειοψηφία και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εμφανίζονται μοιρασμένοι σε τρία «στρατόπεδα». Κάποια κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία, επιθυμούν μια σκληρή, κοινή, στάση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα τόσο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της Κύπρου όσο και για την εισβολή στη βόρεια Συρία. Άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμα να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια στάση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, που ενδέχεται να υποστηρίξουν τις πολιτικές του προέδρου Ερντογάν , ιδίως στο ζήτημα της βόρειας Συρίας.

Προς το παρόν τα όποια «ευρωπαϊκά αντίμετρα» έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών - μελών, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία. η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ενώ την ίδια θέση υιοθέτησε και η - εκτός ΕΕ - Νορβηγία.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.