10/10/19

Ο Τραμπ προέτρεψε τον κορυφαίο σύμβουλο του να βοηθήσει τον πελάτη του Τζουλιάνι, να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του Υπουργείου δικαιοσυνης

  •  
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να βοηθήσει στο να πεισθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει μια ποινική διωξη εναντίον ενός Ιρανο-Τούρκου εμπόρου χρυσού, ο οποίος ήταν πελάτης του Ρούντι Τζουλιάνι, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωριζαν για τη συνάντηση του 2017 στο Οβάλ Γραφείο.
Σύμφωνα με αυτούς , ο Tillerson αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι αυτο αποτελέι παρέμβαση στην τρέχουσα έρευνα εναντίον του εμπόρου, Reza Zarrab,. Ανέφεραν ότι και άλλοι συμμετέχοντες στο Οβάλ Γραφείο εξεπλάγησαν από το αίτημα.


Ο Ρεξ Τίλερσον και ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017.
Ο Tillerson επανέλαβε αμέσως τις αντιρρήσεις του στον τότε Αρχηγό του Επιτελείου Τζον Κέλι σε συζήτηση στο διάδρομο λίγο έξω από το Οβάλ Γραφείο, τονίζοντας ότι το αίτημα θα ήταν παράνομο. Κανένα απ αυτά τα επεισόδια δεν είχε γίνει γνωστό στο παρελθόν και όλοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να το σχολιάσει. Η Κέλι και ο Τίλερσον αρνήθηκαν μέσω των εκπροσώπων τους να προβούν σε οποιαδήποτε σχόλιο . Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σκέφτηκε ποτέ να αποσύρει την ποινική διωξη.
Ο Zarrab είχε προσαχθεί εκείνη την περίοδο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Είχε προσλάβει τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Μάικλ Μουκάσεϊ και τον Τζουλιάνι, ο οποίος έχει αναφέρει ότι έχει επικοινωνήσει επανειλημμένα με αξιωματούχους των ΗΠΑ για να επιδιώξει μια εξωδικαστική, διπλωματική λύση για τον πελάτη του .
Το αίτημα του προέδρου Τραμπ προς τον Tillerson — να μιλήσει με τον Giuliani — εχει ολα τα χαρακτηριστικα γνώρισματα του κυβερνητικού στυλ του Τραμπ, που συνιστάται στην προθυμία του να παραμερίσει τις συνήθεις διαδικασίες και περιορισμούς της κυβέρνησης για να λύσει τα προβλήματα εκτός των κανονικών διαύλων. Η ένσταση του Tillerson ήρθε στο φως, καθώς οι σχέσεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες βρίσκονται υπο δικαστική διερεύνηση μετά το τηλεφώνημα του Τραμπ της 25ης Ιουλίου προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ενέργεια που οδήγησε σε πρόταση μομφής εναντίον στη γερουσία .
Reza Zarrab in 2013.Photographer: Ozan Kose/AFP via Getty Images


Το επεισόδιο ενδέχεται επίσης να αναζωπυρώσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες των επικριτών του Τραμπ, σχετικά με τις πολιτικές του προς την Τουρκία και τη σχέση του με τον αυταρχικό της πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απελευθέρωση του Ζαράμπ ήταν υψηλή προτεραιότητα για τον Ερντογάν μέχρι την στιγμή που ο έμπορος χρυσού συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη.
Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ θεώρησε ότι το αίτημά του για παρέμβαση του Tillerson ήταν ανάρμοστο ή απλώς εξέταζε τα όρια του τι θα μπορούσε να κάνει ως πρόεδρος σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε να παρέχει διπλωματικά οφέλη, βοηθώντας παράλληλα τον Giuliani, έναν επί πολλα χρόνια υποστηρικτή του. Η συνεδρίαση του Γραφείου Οβάλ πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ο Giuliani δεν ήταν ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου εκείνη την εποχή, όπως είναι τώρα.

"Ανταλλαγή κρατουμένων"

Σε τηλεφωνική συνέντευξη αυτό το μήνα, ο Τζουλιάνι αρχικά αρνήθηκε ότι είχε αναφερθεί ποτέ στην υπόθεση του Ζαράμπ με τον Τραμπ, αλλά αργότερα είπε ότι μπορεί να το είχε κάνει. Είπε ότι είχε μιλήσει με αξιωματούχους των ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κανονίσει μια ανταλλαγή του Zarrab με τον Andrew Brunson, έναν Αμερικανό πάστορα που φυλακίστηκε στην Τουρκίακαι ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος το 2018.

Rudy Giuliani


"Ας υποθέσουμε ότι μίλησα στον Τραμπ γι' αυτό — και λοιπόν; Εκείνη την εποχή ήμουν δικηγόρος", ανέφερε ο Τζουλιάνι. "Ίσως κάνω λάθος. Ίσως κάποια στιγμή να του πέταξα το όνομα σε μια συζήτηση. Ή ίσως κάποιος από τους δικούς του να του μίλησε γι' αυτό επειδή προσπαθούσα να κάνω ανταλλαγή κρατουμένων."
Ο Τζουλιάνι ανέφερε ότι συζήτησε την υπόθεση Ζαράμπ με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν δυο χρόνια, αν και αρνήθηκε να αναφέρει εάν είχε μιλήσει ποτέ απευθείας στον Τίλερσον για την υπόθεση, αναφέροντας ότι "δεν έχετε δικαίωμα να το ξέρετε αυτό".

Συναγερμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ανησυχίες σχετικά με τη στενή συμμαχία του Τραμπ με τον Ερντογάν επιδεινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδίως την Κυριακή ότι θα απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από το διάδρομο της προγραμματισμένης τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία. Η ανακοίνωση του Σαββατοκύριακου προκάλεσε γρήγορα έντονη κριτική από ανώτερους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, οι οποίοι ανέφεραν ότι θέτει σε κίνδυνο τις Κουρδικές δυνάμεις στις οποίες βασίζονταν οι ΗΠΑ για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αυτές οι κουρδικές δυνάμεις δέχονται τώρα επίθεση.
Την απόφασή του Σαββατοκύριακου , ακολούθησε νέα ανακοίνωση του Τραμπ την Τρίτη, ότι προσκάλεσε τον Ερντογάν στο Λευκό Οίκο το Νοέμβρη.
Όπως και με την Ουκρανία, ο Τζουλιάνι ήταν τόσο βουτηγμένος στις εξελίξεις στην Τουρκία που οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχούσαν όλο και περισσότερο. Νωρίτερα το 2017, είχε ταξιδέψει στη χώρα και συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επιδιώξει επίλυση της υπόθεσης του Ζαράμπ.

Μαζί με τον Mukasey ανέφεραν σε επιστολή τους ,προς το δικαστή της υπόθεσης του Zarrab ,ότι ενημέρωσαν τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Jeff Sessions για τα σχέδιά τους, προτού πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν συνομίλησε επανειλημμένα με τον Τραμπ και, πριν από το 2017, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την υπόθεση του Ζαράμπ, όταν αυτή οδηγήθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για ενδεχόμενο σχέδιο αποφυγής κυρώσεων στο Ιράν.

Κάποια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών υπό την Τίλερσον συμμετείχε σε συζητήσεις για πιθανή ανταλλαγή του Ζαράμπ με τον Μπράνσον, φυλακισμένο πάστορα, ωστόσο το ζήτημα τελικά δεν προχώρησε επειδή η Τουρκία συνέχισε να κλιμακώνει τα αιτήματά της, σύμφωνα με ένα άλλο άτομο που γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων.

Ο Tillerson έχει δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος συχνά του ζητούσε να κάνει πράγματα που ήταν παράνομα.
"Πολυ συχνά, ο πρόεδρος έλεγε "Να τι θέλω να κάνω και να πώς θέλω να το κάνω", και θα έπρεπε να του πω, "Κύριε Πρόεδρε κατανοώ τι θέλετε να κάνετε αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε ο Τίλερσον σε συνέντευξη με τον Μπομπ Σίφερ στο Τέξας πέρυσι. Ξέρετε ,"Αντίκειται στο νόμο , παραβιάζει συνθήκες και τότε αυτός απογοητευόταν πραγματικά όταν είχαμε αυτές τις συζητήσεις."

Πολυτελής τρόπος ζωής

Ο Ζαράμπ, έμπορος χρυσού, στα μέσα της δεκαετίας του '30, είχε ζήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής στην Τουρκία, διαθέτοντας ιδιωτικό αεροπλάνο, γιοτ κα ιμια Τουρκάλα σύζυγο ποπ σταρ. Μετά τη σύλληψή του στις αρχές του 2016, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι είχε "στενούς δεσμούς" με τον Ερντογάν. Κατηγόρησαν τον Ζαράμπ ότι χρησιμοποιεί το δίκτυο των εταιρειών του για να μεταφέρει χρήματα μέσω του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις, καθώς οι ΗΠΑ ενέτειναν την οικονομική πίεση στη χώρα.

Αργότερα, ο Ζαράμπ δήλωσε ένοχος και κατέθεσε εναντίον του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος ηγείτο του διεθνούς τραπεζικού τομέα στην κρατική Turkiye Halk Bankasii AS, γνωστή ως Halkbank. Ο Ζαράμπ ανέφερε ότι ο Ερντογάν γνώριζε και στήριξε την προσπάθεια ξεπλύματος χρημάτων εκ μέρους του Ιράν. Ο Ερντογάν και άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν επανειλημμένα τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι ήταν κατασκευασμένες.

Τελικά, ο Atilla καταδικάστηκε, για την βοήθεια προς το Ιράν ώστε να αποφύγει οικονομικές κυρώσεις για δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από πετρέλαιο και υπηρέτησε 28 μήνες στις φυλακές των ΗΠΑ προτού επιστρέψει στην Τουρκία τον Ιούλιο με την υποδοχή ενός ήρωα. Η Τουρκία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για το σχέδιο αποφυγής κυρώσεων.

Παρά τα αιτήματα του Ερντογάν και τις προσπάθειες του Τζουλιάνι, ο Ζαράμπ δεν εστάλη ποτέ πίσω στην Τουρκία. Μόλις συμφώνησε να καταθέσει, μεταφέρθηκε σε φυλακή της επαρχίας για να τον προφυλάξουν , και παρέμεινε εκεί μέχρι να τελειώσει η δίκη του Ατίλα. Έκτοτε το σπίτι και τα περιουσιακά στοιχεία του Zarrab στην Τουρκία κατασχέθηκαν από τον Ερντογάν.

1 σχόλιο:

  1. Όπως συμπεριφερεται ο κύριος πρόεδρος , φαίνεται ότι ο ερντογκαν τον έχει στο χέρι .
    Oxi μόνον για τις επενδύσεις του στη τουρκια , κάτι άλλο ... δεν εξηγείται το στήσιμο στα τέσσερα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.