21/10/19

Τι γίνεται στη Συρία αυτές τις μέρες – Μια συμφωνία «σανίδα σωτηρίας» από τον Τραμπ στον Ερντογάν

Σάββας Καλεντερίδης
  • (Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η Ρωσία, η Συρία και οι Κούρδοι βάδιζαν μαζί στα πεδία των επιχειρήσεων, και τα συριακά στρατεύματα, συνοδευόμενα από τμήματα στρατονομίας του ρωσικού στρατού, είχαν εισέλθει και είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη και την περιοχή της Ιεράπολης/Μένπετζ, του Κομπάνι, της Αΐν Ισά, της Ράκας, της Χασάκα και του Κάμισλο.
Οι μόνες περιοχές που δεν κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, ήταν αυτές των επαρχιών Γκίρε Σπι (Τελ Αμπιάντ) και Σερεκάνιγιε (Ρας αλ Αΐν), που είχαν καταληφθεί από ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών του ISIS και της Αλ Κάιντα, που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό και οι οποίες υποστηρίζονταν από ομάδες της Διοίκησης Ανορθόδοξου Πολέμου (Μπορντό Μπερελί) και τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού.
Μάλιστα, την Πέμπτη, Κούρδοι των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, υποστηριζόμενοι από τμήματα του συριακού στρατού, επιχείρησαν και ανακατέλαβαν ορισμένα χωριά νότια της πόλης Σερεκάνιγιε, δείχνοντας ότι η αντεπίθεση αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Αντεπίθεση επίσης και ανακατάληψη ορισμένων χωριών, νότια και πολύ κοντά στο Γκίρε Σπι, είχαμε μόνο από τις δυνάμεις των Κούρδων την Τετάρτη και την Πέμπτη, τις ίδιες ώρες που Σύροι και Ρώσοι έθεταν υπό τον έλεγχο και την προστασία τους την ηρωική πόλη Κομπάνι, εγκαθιστώντας φυλάκια καθ’ όλο το μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
Χάρτης της κατάστασης πριν την απόφαση αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και πριν την Επιχείρηση "Πηγή Αίματος" των ΤΕΔ
Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και ενώ το ρεπορτάζ αλλά και το φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Πενς με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν μιλούσε για ψυχρό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών, στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που ακολούθησε άλλαξαν όλα.
Όχι ότι το κλίμα έγινε θερμότερο, αλλά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία δεκατριών σημείων, η οποία, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούσαν τη στιγμή που υπογράφηκε, για τον Ερντογάν αποτελεί στην κυριολεξία «σανίδα σωτηρίας».
Τα θετικά για την Τουρκία, που μένει να επαληθευθούν στο έδαφος, είναι ότι η Τουρκία με τη συμφωνία αυτήν κατά κάποιον τρόπο κατοχυρώνει τον έλεγχο στα εδάφη που έχει καταλάβει μέχρι στιγμής σε ένα μήκος περίπου 120 χλμ κατά μήκος των συνόρων, ενώ εγγράφει υποθήκες για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας που θα είναι υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, στα όρια που αυτή είχε σχεδιάσει από την αρχή (μήκος 440 χλμ). Μόνο που την επέκταση της ζώνης στο Κομπάνι, την Ιεράπολη/Μένπετζ και το Κάμισλο, και την αποχώρηση των Κούρδων από κει, θα την συζητήσει με τη Ρωσία.
Επίσης, μένει να δούμε αν οι Κούρδοι τελικά δεχτούν να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις από περιοχές που κατέχουν οι ίδιοι και να επιτρέψουν τον έλεγχό τους από τον τουρκικό στρατό.
Όσον αφορά τη «σανίδα σωτηρίας», η συμφωνία αυτή είναι σωτήρια για τον Ερντογάν για τέσσερις λόγους:
  • Ο πρώτος είναι γιατί του δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσει στο ακροατήριό του τη συμφωνία ως μια νίκη, τη στιγμή που η επιχείρηση οδηγούνταν σε αδιέξοδο ή ακόμα και σε ήττα για τον ίδιο.
  • Ο δεύτερος είναι γιατί του δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις για να διευρύνει τη ζώνη ασφαλείας από τα 120 που κατέχει τώρα στα 440 χλμ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός.
  • Ο τρίτος είναι ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα απεγκλωβισμού της Τουρκίας από έναν διπλωματικό κλοιό καταδίκης της από χώρες, διεθνείς θεσμούς, μαζικές οργανώσεις, προσωπικότητες και ΜΜΕ, και
  • Ο τέταρτος είναι ότι η συμφωνία αυτή ενδεχομένως να λειτουργήσει κατευναστικά στις ΗΠΑ και να σταματήσουν ή να μη βρουν τη στήριξη που είχαν ως τώρα από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς πρωτοβουλίες για διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ αν ο Ερντογάν είναι «καλό παιδί», οι κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί θα παγώσουν και δεν θα εφαρμοστούν.
Για τους τέσσερις παραπάνω λόγους, ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από την συμφωνία, ενώ μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συνάντησή του με τον Πούτιν, η οποία τελικά θα γίνει την προσεχή Τρίτη στο Σότσι.
Το παράλογο είναι ότι τη συμφωνία αυτή με την Τουρκία την έκαναν οι ΗΠΑ για μια περιοχή από την οποία απέσυραν τα στρατεύματά τους, άρα δεν είχαν κανένα δικαίωμα ή λόγο να κάνουν. Εκτός και αν η συμφωνία αυτή αποτελέσει λόγω αλλαγής της απόφασης και επιστροφής των Αμερικανών στρατιωτών σε ορισμένες περιοχές μέσα στη «ζώνη» αλλά και εκτός αυτής, όπως για παράδειγμα στις πετρελαιοπηγές της Ντερ εζ Ζορ.
Χάρτης της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε την ημέρα που υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Το γράψαμε και προχθές ότι με βάση την προτεραία κατάσταση, κερδισμένος είναι ο Πούτιν που εδραιώνει τη θέση του στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και ο Άσαντ, ο οποίος ανακτά τον έλεγχο μέρους των εδαφών που μέχρι προχθές δεν ήλεγχε.
Φυσικά η συμφωνία είναι ένα πισωγύρισμα και για τη Ρωσία και για τον Άσαντ, αφού περίπου νομιμοποιείται η εισβολή και δίνεται κι άλλος χώρος στην Τουρκία στο έδαφος της Συρίας, εκτός κι αν υπάρχει μια άλλη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που θα μάθουμε στο μέλλον.
Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης είναι οι Κούρδοι, των οποίων το όνειρο για δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους στη ΝΑ Συρία, απομακρύνεται.
Γενικό συμπέρασμα.
Η Τουρκία είναι μια υπολογίσιμη ανυπάκουη επεκτατική δύναμη, η οποία όμως για να επεκταθεί, έχει ακόμη ανάγκη την υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης και την ανοχή της άλλης.
Όσον αφορά Κύπρο και Ελλάδα, τα συνεχή πισώπλατα μαχαιρώματα που τρώνε οι Κούρδοι, στους οποίους χρωστούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Άσαντ και η ΕΕ, αφού χωρίς αυτούς το Ισλαμικό Κράτος θα αποτελούσε ευρωπαϊκή και παγκόσμια απειλή, μας δίνουν ένα δίδαγμα: Καλές οι συμμαχίες και οι υποσχέσεις, όμως την επιβίωσή μας ως κράτος και ως έθνος πρέπει να την εξασφαλίζουμε με τις δικές μας δυνάμεις και να μην την εμπιστευόμαστε ποτέ σε κανέναν, όσο στενός σύμμαχος και να φαίνεται ότι είναι.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-news

8 σχόλια:

  1. Λοιπόν, το συμπέρασμα διαβάζοντας το άρθρο .
    α) Ο καθαρός νικητής της όλης επιχειρήσεις είναι ο Ερντογαν !!!!! Γιατί ? Γιατί έκανε ότι ήθελε !!! Και παράλληλα ανέβασε το ηθικό των Τούρκων στον ουρανό !!+
    β) Το συμπέρασμα στο τέλος του άρθρου ότι είμαστε μόνοι , τώρα το καταλάβαμε ; Και αν ναι , το κατάλαβαν όλοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστο το συμπερασμα. "Καλές οι συμμαχίες και οι υποσχέσεις, όμως την επιβίωσή μας ως κράτος και ως έθνος πρέπει να την εξασφαλίζουμε με τις δικές μας δυνάμεις και να μην την εμπιστευόμαστε ποτέ σε κανέναν, όσο στενός σύμμαχος και να φαίνεται ότι είναι." Γιατι δεν ξεφτυλιζεται και δεν ακυρωνετε ολους τους απατεωνες προδοτες που μιλουν για φιλιες των λαων, και αλληλεγυη οπως ο αθλιος νεοδημοκρατης Αβραμοπουλος...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά αυτά, αλλά υπάρχει και άλλη ανάγνωση:

    1) Οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι από καιρό για την επιχείρηση, ενώ Κούρδοι και Σύριοι αιφνιδιάστηκαν. Αν κάποιος επωφελείται από την εκεχειρία για να ενισχύσει αδύναμες θέσεις, αυτοί είναι οι Κούρδοι και κυρίως οι Σύροι, που είναι καινούργιοι στην περιοχή και έπρεπε να οργανωθούν.

    2) Τίποτε δεν σημαίνει ότι η επίθεση του Ερντογάν θα πάει καλύτερα αύριο. Αν οι Κούρδοι μπόρεσαν να αντιτάξουν άμυνα και να αντεπιτεθούν μετά τις πρώτες ημέρες, το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Με τα πολύ πιο εξελιγμένα όπλα του συριακού στρατού, στο βαθμό που θα τα χρησιμοποιήσουν (ιδίως αντιαρματικούς πυραύλους, που τους έλειπαν).

    3) Στο Ρας αλ Αΐν οι εγκλωβισμένοι Κούρδοι θα σφάζονταν, οπότε κάπως έπρεπε να φύγουν. Έφυγαν έτσι, ενώ αλλιώς δεν θα έφευγαν.

    4) Οι Ρώσοι χρειάζονται ακόμη τους Τούρκους μέχρι η Συρία να ελέγξει και το Ανατολικό Ντέιρ Εζ Ζορ. Μετά τα ρώσο-τουρκικά συμφέροντα στη Συρία θα αρχίσουν να αποκλίνουν, διότι θα τεθεί το θέμα του τι θα απογίνουν τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία. Αυτό θα φέρει Ρωσία και Τουρκία σε σχεδόν αναπόφευκτη σύγκρουση, εκτός κι εάν οι Ρώσοι τα έχουν ήδη βρει με τους Τούρκους. Πράγμα όχι πολύ πιθανό, αλλά που δεν αποκλείεται κιόλας.

    5) Οι Κούρδοι δεν αποσύρθηκαν από την υπόλοιπη "ασφαλή ζώνη" και εάν δεν αποσυρθούν, τότε οι εχθροπραξίες θα ξαναρχίσουν άμεσα και η μόνη στρατιωτική συνέπεια θα είναι η άνευ απωλειών εκκένωση του Ρας Αλ Αΐν και η σταθεροποίηση του συριακού στρατού στις θέσεις που κατέλαβε στα γρήγορα ενώπιον των προελαυνόντων Τούρκων.

    Άρα, σε αυτό το σενάριο, στρατιωτικά η Τουρκία χάνει από την εκεχειρία στρατιωτικά και κερδίζει πολιτικά, αλλά κι εκεί όχι για πολύ. Αμέσως μόλις ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες, θα ξαναρχίσει και η παγκόσμια κατακραυγή και ίσως ενισχυμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είναι σανίδα σωτηρίας του Ερντογάν, οι Κούρδοι δεν έχουν παρά να σπάσουν την εκεχειρία και αυτομάτως αυτή καταρρέει και μαζί η σανίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Κουρδοι τελευταια εμφανιζουν τασεις οχι καλες γιαυτους.Δεν εχουν πολυ καλη ηγεσια.Εχει συγχιση ισως.Πανε απ εδω κι απ εκει .Μεθη μοιαζει.Δεν εχουν προσηλωση σ ενα στοχο.Αυτη η ανοησια εν μεσω θυελας οτι σρχισαν παλι να μαχονται το ισλαμικο κρατος αλλου τι ειναι ?? Διμετωπο αγωνα θα κανουν ?? Εδω με το ζορι κανουν εναν.Δεν στεκουν αυτα.Οτι χαζομαρα τους λενε οι εξω κανουν.Οι Τουρκοι δεν ειναι ...το ισλαμικο κρατος ?? ( οι Γαλλοι τους βαζουν ?? Ποιος ??)

      Διαγραφή
  5. Few weeks I wrote Russia will save the day for the Kurds. I don't think they will be given another chance in the near future. Erdogan is on a leash that Putin holds. But next time Putin will not hold it. Let us hope Kurds came out more mature from all this and find their place in a united Syria.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεγεται..
    Τρεις θωρακισμενες ταξιαρχιες του Ασαντ εχουν κυκλωσει την Ρας ελ Αιν.Με ελικοπτερα και αεροσκαφη και εδαφους / εδαφους πυραυλους κοντα. Οι τουρκοι μπηκαν μεσα.Υπ αυτην την εννοια..οι Κουρδοι καλως αδειασαν την πολη...κι εφυγαν και οι κατοικοι. Ειναι δηλ. Μια πολη φαντασμα παγιδα . Αν στο Σοτσι δεν παει ..καλα..τοτε στον θυλακα τουρκων θα γινει σφαγη τουρκων αφου δεν προλαβαινουν οι ενισχυσεις. Ο Ασαντ θελει ολη την χωρα.
    Συμπερασμα: στο Σοτσι ειναι ..αν θελουν οι Ρωσοι ..περιορισμενων επιλογων ο ...αρχηγος.Φροντισαν μια παγιδα εν οψει διαπραγματευσεων ?? Θα φανει.Αν το σεναριο τρεχει ως ανω..τοτε οι Κουρδοι εφυγαν σε συνενοηση με τον Ασαντ..και καλως εφυγαν για να γινει το ελα να δεις. Θα φανει τι ..Ολες οι ταξιαρχιες αρματων εχουν Τ-72 και Τ-90...των 125 συν στορα συστηματα.Αγνωστο τι θα κανουν τα Ρωσικα ηλεκτρονικα καταστολης τεραστιων περιοχων.Αυτο ειναι αγνωστο.Αλλα ειναι τα καλυτερα στον κοσμο.Δεν δουλευει τιποτε στην περιοχη εφαρμογης.Αν ..αν...αν...θελουν.Οποτε η διαπραγματευση ειναι καπως..φλου και παιζει κι ο Ασαντ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. From M. IGNATIOU
    Ομως εάν μπόρεσε και πέταξε έξω τον Νετανιάχου από τον στενό κύκλο των φίλων του Ντ. Τραμπ, τότε ο Ερντογάν στην ουσία -μέσω του Τραμπ- κυβερνά την Αμερική. Και γι’ αυτούς που έχουν ξαφνιαστεί, δεν περιαυτολογώ, ούτε καταθέτω τα παραπάνω χάριν της ανάλυσης. Τίποτα δεν είναι φυσιολογικό (normal) σε αυτήν τη σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν. Κανένας εκ των συνεργατών του δεν έχει μπορέσει να κάνει μια καλή διάγνωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.