9/10/19

Στο ναδίρ η αξιοπιστία των ΗΠΑ


Γράφει ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι είναι έτοιμος να φτάσει μέχρι τις έσχατες συνέπειες των πράξεών του. Το είχε ήδη αποδείξει στην περίπτωση των ρωσικών πυραύλων S-400, όπου δεν έκανε πίσω παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον με μοχλό την ακύρωση της αγοράς F-35. Την Κυριακή το βράδυ το απέδειξε για δεύτερη φορά, καθιστώντας σαφές στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Τουρκία θα εισβάλει μονομερώς στη Συρία για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, φέρνοντας τις ΗΠΑ μπροστά στο εφιαλτικό ενδεχόμενο ρήξης ανάμεσα σε δύο στρατούς του ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς για τους Κούρδους, ο Τραμπ δεν χαρακτηρίζεται στο ελάχιστο από συνέπεια λόγων και έργων, ούτε καν λόγων και λόγων ή έστω tweet και tweet. Μπροστά στον εκβιασμό του Ερντογάν έκανε πίσω, αφήνοντας τους μόνους αξιόμαχους συμμάχους των ΗΠΑ επί συριακού εδάφους στο έλεος της Αγκυρας. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ μίλησε εύλογα για το φάσμα μιας νέας Σρεμπρένιτσα, καθώς ο Ερντογάν λέει ανοιχτά ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει στα κουρδικά εδάφη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, βασικά σουνίτες Αραβες. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: εξοστρακισμός των ονείρων για κουρδική αυτονομία στις ελληνικές καλένδες και εκτόνωση της εκρηκτικής πίεσης από το προσφυγικό στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η δραματική στροφή του Αμερικανού προέδρου θέτει δύο πελώρια προβλήματα για τη χώρα του. Η συντριβή των Κούρδων, που ελέγχουν μέχρι σήμερα το ένα τρίτο του συριακού εδάφους και αρκετές πετρελαιοπηγές, θα σημάνει ότι στο εξής οι Αμερικανοί θα είναι ανύπαρκτοι στη Συρία και ότι για να ασκήσουν οποιαδήποτε επιρροή θα πρέπει να περάσουν από τον Ερντογάν. Ακόμη σοβαρότερη θα είναι η κατακρήμνιση της διεθνούς αξιοπιστίας των ΗΠΑ. Οταν ο Τραμπ «πουλάει» με τόση ευκολία τους Κούρδους συμμάχους του –που σήκωσαν το κύριο βάρος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους– για να τα βρει με τον Ερντογάν, τι θα σκεφτούν οι Ελληνες και οι Κύπριοι για τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, όπως και όλοι οι σύμμαχοι της Αμερικής ανά τον πλανήτη; Πάντως, οι οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ακόμη και από την πλευρά Ρεπουμπλικανών, η στροφή Τραμπ και η προσπάθειά του να κρατήσει εκ των υστέρων κάποιες αποστάσεις από τον Ερντογάν υποδηλώνουν ότι έχουμε να δούμε πολλά ακόμη. 
ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.