9/10/19

Τριμερής Καΐρου: «Κατηγορώ» κατά της Τουρκίας

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, μέσα από τη Διακήρυξη του Καΐρου καταγράφοντας τις επιζήμιες κινήσεις των Τούρκων.
Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο η Διακήρυξη αναφέρει:
«Οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν τη βαθειά ανησυχία τους σχετικά με την παρούσα κλιμάκωση εντός των θαλάσσιων ζωνών στο ανατολικό τμήμα της Μεοσγείου και ειδικότερα, καταδικάζουν έντονα της συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις νέες προσπάθειες για την πραγματοποίηση παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής η οποία απειλεί τη σταθερότητα ευρύτερα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».
Οι ηγέτες των τριών χωρών καταδίκασαν και τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία:
«Εκφράζοντας τη βαθειά ανησυχία τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας αναφορικά με την παράνομη και παράτυπη στρατιωτική δράση σε συριακά εδάφη, και τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί ενότητα, η δημογραφική και εδαφική ακεραιότητα, και καταδικάζουν έντονα την τουρκική προσπάθεια να την υποθάλψουν ή να προχωρήσουν σε δημογραφική αλλοίωση της Συρίας».
Όσον αφορά τα ενεργειακά Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και Σίσι «εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία μέσα από μια σειρά συμφωνίες για έρευνα και μεταφορά φυσικού αερίου». Τονίζοντας την ίδια ώρα πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, νοουμένου ότι υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο που θα ευνοεί τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων, όχι κάτω από απειλές, αλλά μέσα σε ένα κλίμα που θα δημιουργεί τις προοπτικές ενός δημιουργικού διαλόγου.
«Και έχω μιλήσει για το αναγκαίο υπόβαθρο καθώς οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και η πρόθεση διενέργειας ερευνητικών γεωτρήσεων εντός διεθνώς αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν τις εντάσεις, αλλά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του διεθνούς δικαίου», είπε.
Ενημέρωσε, ανέφερε, τους συνομιλητές του ότι είμαστε «αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτουμε ούτως ώστε να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις και να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους δύο ηγέτες Αιγύπτου και Ελλάδας για την ισχυρή στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση που τυγχάνει αυτή την περίοδο η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων, ως καταγράφεται και στην Κοινή Διακήρυξη.
Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του προς τις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε την απόλυτη στήριξη στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ είπε ότι και οι τρεις χώρες τάσσονται υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών.
Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες καταδίκασαν ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Είπε επίσης ότι καταδικάστηκε και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο που επίσης αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Φόρουμ εφτά χωρών 
Οι τρεις ηγέτες χαιρέτισαν τη σύσταση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, που θα συντονίζει την ενεργειακή πολιτική επτά χωρών της περιοχής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μέσω μιας σειράς νέων συμφωνιών για την εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου.
«Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίσαμε τη θέσπιση του East Mediterranean Gas Forum και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Αιγυπτιακής Αρχής Ηλεκτρισμού και του Euro Africa Interconnector», ανέφερε.
 Αναφορικά με το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Σίσι καλωσόρισε αρκετά εκτελεστικά προγράμματα μεταξύ των τριών χωρών, τα προγράμματα 2020 – 2029.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Φόρουμ μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Αίγυπτος θα κάνουν ακόμα μια προσπάθεια για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, εξέλιξη που αν πετύχει, θα αποβεί επωφελής και για την Κύπρο.
Όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την περιφερειακή πρωτοβουλία που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία για συντονισμό των δράσεων της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής για την κλιματική αλλαγή.

Συμφωνία για επενδυτική δραστηριότητα 
Στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την επενδυτική δραστηριότητα μεταξύ τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για την ενεργό εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε μια σημαντική πτυχή της συνεργασίας, μέσω της υπογραφής του Εκτελεστικού Προγράμματος για εφαρμογή του Μνημονίου μεταξύ των Οργανισμών Προώθησης Επενδύσεων των τριών χωρών.  Επεσήμανε παράλληλα την υπογραφή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία καταδεικνύει την ισχυρή βούληση τόσο των Κυβερνήσεων όσο και των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών για περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων.
 «Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαμε, εξετάσαμε την επιτευχθείσα πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας σε μια σειρά τομέων, όπως, μεταξύ άλλων, η  άμυνα και ασφάλεια, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διασπορά και η προστασία του περιβάλλοντος», είπε επίσης.
 Ο κ. Σίσι αναφέρθηκε στη σημασία της οικονομικής ζώνης της διώρυγας του Σουέζ προς την αφρικανική ενδοχώρα, έχοντας υπόψη ότι η διακίνηση αγαθών θα είναι πολύ εύκολη όταν εκδίδεται και το πιστοποιητικό προέλευσης. Επίσης καλωσόρισε την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπογράφηκε και ένα τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα προώθησης των επενδύσεων αφού εξετάστηκαν τα πολύ σημαντικά κοινά βήματα στον τουρισμό, της γεωργία, τη ναυτιλία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενημερώνει το Κολέγιο Επιτρόπων η Μογκερίνι
Στην ατζέντα του Κολεγίου των Επιτρόπων, το οποίο συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, την επέμβαση στη Βόρεια Συρία, αλλά και τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσε χθες από την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Bρυξέλλες, η Μίνα Αντρέεβα, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας την ατζέντα του Κολεγίου, η Επικεφαλής Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, σε συνέχεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα θα ενημερώσει το Κολέγιο για «τη συνεχιζόμενη συνεργασία στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας, και η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Μογκερίνι θα ενημερώσει το Κολέγιο για τις τρέχουσες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και συγκεκριμένα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας ανοικτά των ακτών της Κύπρου και την ανακοίνωση της Άγκυρας για στρατιωτική δράση στη Βορειοανατολική Συρία».
Σήμερα Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει τις προτεραιότητές του για τη σύνοδο της ΕΕ (17-18 Οκτωβρίου) με τη φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019. Τα θέματα που θα καλυφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, τις στρατηγικές προτεραιότητες των επόμενων πέντε ετών (συμπεριλαμβανομένης και παρουσίασης από την εκλεγείσα Πρόεδρο von der Leyen) και την κλιματική αλλαγή στον απόηχο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και εν αναμονή της διάσκεψης για το κλίμα στο Σαντιάγκο της Χιλής τον Δεκέμβριο.
Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει επίσης το Brexit, ως εκ τούτου οι βουλευτές είναι πολύ πιθανό να σχολιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις. Μετά και την απόφαση της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Απριλίου 2019 να εγκρίνει το αίτημα του ΗΒ για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.