20/10/19

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου



20 Οκτωβρίου 1827: Οι ενωμένες συμμαχικές ναυτικές μοίρες Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπό τους Ναυάρχους Έντουαρντ Κόδριγκτον (Edward Codrington), Δεριγνύ (Henri de Rigny) και Λογγίνο Χέυδεν (Lodewijk Heyden), καταναυμαχούν στον Ναυαρίνο τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, αν και ήταν αριθμητικά κατώτερες (27 έναντι 89 σκαφών).
Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων ήταν 60 πλοία και 6.000 νεκροί, ενώ των Συμμάχων 650 νεκροί χωρίς να βυθιστεί κανένα πλοίο.

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου αποτελεί σταθμό για τον αγώνα του 1821 και βοήθησε αποτελεσματικά στη θετική εξέλιξη της Επανάστασης. 

Ήταν η τελευταία μεγάλη ναυμαχία ανάμεσα σε ιστιοφόρα πλοία. 

Στην ελαιογραφία του Γκαρνερέ εικονίζεται η Ναυμαχία του Ναβαρίνου (αντίγραφο στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).


Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

1 σχόλιο:

  1. Στο Ναυαρίνο δεν έγινε ναυμαχία, αλλά εσκεμμένη καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου μέσα στο λιμάνι της Πύλου. Τα τουρκοαιγυπτιακά πλοία, ιστιοφόρα γαρ και δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο με μαζεμένα πανιά και τις μπούκες των κανονιών τους να στοχεύουν το ένα το άλλο, αιφνιδιάστηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις μαζικές βολές των πλοίων των συμμάχων που έκινούντο πέρα - δώθε έξωθεν του λιμανιού με ανοιχτά πανιά κι οι μπούκες των κανονιών τους έριχναν συνεχώς στα δεμένα πλοία του ιμπραήμ μέσα στο λιμάνι της Πύλου...
    Γι αυτό και όλα τα βυθισμένα πλοία του ιμπραήμ βρίσκονται στο βυθό εντός του λιμανιού!!!
    Ενας πιθανός λόγος που οι δυτικοί προέβησαν στην καταστροφή του τουρκοαιγτπτιακού στόλου ίσως πρέπει να αναζητηθεί στην διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ περίπου 40 χρόνια μετά, και την εμπορική σημασία της κατάργησης της ανάγκης περιπλευσης της αφρικής προκειμένου τα θαλάσσια εμπορικά δρομολόγια Κίνας-Ινδίας-Ευρώπης να συντομεύσουν (και να κοστίζουν) στο μισό μέσω μεσογείου θαλάσσης...
    Επιπλέον το Ναυαρίνο δεν έφερε την ανεξαρτησία, αλλά μια έκτοτε συνεχή φόρου υποτελή πολιτική-οικονομική ηγεμονία 190 περίπου ετών της Ελλάδας. Αυτό ήταν ακόμα ένα "δώρο" της Αγγλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.