9/10/19

Ένταση στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας: Η Μόσχα καλεί σε διάλογο

Έκκληση για διάλογο απηύθυνε σε Κούρδους και Δαμασκό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέτοντας ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
«Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη γνώμη μας για το τι συμβαίνει στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στα ρωσο-τουρκικά σύνορα» έσπευσε να υπενθυμίσει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι σταθερή και βασίζεται στην ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων σ’ αυτό το τμήμα της Συρίας, μέσω του διαλόγου μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού και των εκπροσώπων των κουρδικών κοινοτήτων».
Στο ίδιο πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι η Μόσχα έχει επικοινωνήσει και με τις δύο πλευρές (σ.σ. συριακή κυβέρνηση – Κούρδοι), οι οποίες επιβεβαιώνουν την πρόθεση έναρξης ενός διαλόγου για τη διευθέτηση των προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία και αυτό της ασφάλειας των συνόρων (Συρία – Τουρκία).
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της σταθερότητας» έσπευσε να συμπληρώσει.
Όσον αφορά την επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, ο Λαβρόφ παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας για τον σεβασμό της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.
Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον αμερικανικό παράγοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί ανίκανη να διαπραγματευτεί για το συριακό ζήτημα.

Σύντομα η έναρξη της επιχείρησης, διαμηνύει η Τουρκία
Στο μεταξύ, στενός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν διαμήνυσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου προέδρου, Φαχρεττίν Αλτούν, δήλωσε ότι Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν να «μεταφέρουν την ηγεσία της εκστρατείας κατά του ISIS» στην Άγκυρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις «θα διασχίσουν σύντομα τα σύνορα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Τρίτη και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος επανέλαβε την αποφασιστικότητα του τουρκικού στρατού.
Προειδοποίησε δε, ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχτεί – με οποιοδήποτε κόστος - τη δημιουργία ενός «διαδρόμου τρομοκρατίας δίπλα από τα σύνορά μας».
«Η θέση μας παραμένει ίδια, όταν η συζήτηση αφορά την ασφάλεια των συνόρων μας και το μέλλον των αδερφών Σύρων, όπως και της εδαφικής ακεραιότητας και πολιτικής ενότητας της Συρίας» έσπευσε να προσθέσει ο Τούρκος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα).
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή.
Πηγή: philenews / sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.