17/10/19

Το αυτογκόλ του Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ - Η ώρα της αλήθειας για τη Γαλλία



Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Μέχρι πρότινος, οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να παραβίαζαν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά, όπως είχε φανεί, δεν προσέκρουαν σε αξιόλογη διεθνή αντίδραση. Ακόμα και η ΕΕ ουσιαστικά σφύριζε αδιάφορα για την επίθεση που δέχονταν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της. Ακόμα και η Γαλλία, η οποία έχει αμυντική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι παράνομες γεωτρήσεις του "Φατίχ" στα δυτικά της Κύπρου και του "Γιαβούζ" στα νερά της Καρπασίας δεν έθιγαν τρίτα ισχυρά συμφέροντα. Το ίδιο και οι προετοιμασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης στην Αμμόχωστο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε φραστικά και για να τηρήσει τα προσχήματα έλαβε κάποια μέτρα, τα οποία, όμως, μόνο αμυχή μπορούσαν να προκαλέσουν στην Τουρκία. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανά να την υποχρεώσουν σε αναδίπλωση. Εξ ου και ο Ερντογάν όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κλιμάκωσε. Το "Γιαβούζ" προγραμματίζει γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, το οποίο είναι νοτίως της Μεγαλονήσου και παραχωρημένο στην ιταλική ENI και στη γαλλική Total.

Η τουρκική αυτή κίνηση δεν αποτελεί απλώς κλιμάκωση. Φέρνει τον κόμπο στο χτένι. Πριν πω γιατί, υπενθυμίζω ότι η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη χρήση πολεμικών πλοίων. Έτσι εμπόδισε την προγραμματισμένη γεώτρηση της ENI στο οικόπεδο 3 στις αρχές του 2018. Δεν τόλμησε, όμως, να εμποδίσει ούτε τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, ούτε τη γεώτρηση της Total.


Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.