15/10/19

Η σχέση του Πούτιν και του Τραμπ με τον Ερντογάν: Ένα δύσκολο αίνιγμα

Απόστολος Αποστολόπουλος
Πούτιν και Τραμπ στηρίζουν Ερντογάν… εκτός αν βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά τα μάτια μας η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση των πολλών τελευταίων δεκαετιών. Αν δηλαδή Τραμπ και Πούτιν σε συμπαιγνία, έστησαν παγίδα και ο Ερντογάν ούτε καν τη μυρίστηκε. Μπήκε όρθιος στη Συρία αλλά το ερώτημα είναι πως θα είναι βγαίνοντας.
 Σκέψεις για ένα τέτοιο, προσώρας απίθανο, σενάριο γεννιούνται από τη στιγμή που τα βρήκαν Άσαντ και Κούρδοι προ του τουρκικού κινδύνου. Ο Συριακός στρατός του Άσαντ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους Τούρκους ούτε με τη βοήθεια των Κούρδων. Μόνο με ισχυρή παρέμβαση των ρωσικών (αεροπορικών) δυνάμεων μπορεί να αναχαιτιστούν οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής.  
Ο Άσαντ θέλει την ακεραιότητα της χώρας του, η Ρωσία τον χρειάζεται και μπορεί να τον στηρίξει με τη δικαιολογία ότι ο Ερντογάν το παράκανε, σκότωνε αμάχους και παραβίαζε την ακεραιότητα της Συρίας. Και ο Τραμπ, ως αθώα περιστερά, θα έχει αποσύρει τους φαντάρους του από ένα πόλεμο που έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ τον έχουν χάσει. 
  Μια τέτοια εξέλιξη ίσως φαίνεται απίθανη αλλά δεν είναι αβάσιμη. Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει τον Ερντογάν να «μην υπερβεί τα όρια» (προφανώς του τα έχει προσδιορίσει στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους) αλλά ο Πούτιν έθεσε δημοσίως σαφέστατες κόκκινες γραμμές στον, υποτίθεται, Σουλτάνο: Η Συρία, είπε ο Πούτιν, πρέπει να μείνει εδαφικά ακέραιη και εθνικά κυρίαρχη. Ο Ερντογάν ως Σουλτάνος μάλλον μοιάζει με τον βασιλιά της Αιγύπτου τον 19ο αιώνα, υποτελή στην Υψηλή Πύλη. Ο Ερντογάν για να μην ταπεινωθεί ανεπανόρθωτα θα περιοριστεί σε όσα του επιτρέπουν ο Πούτιν σε συμφωνία με τον Τραμπ.
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι απλώς γελοίες. Οι Ευρωπαίοι κάνουν όπως η Ελλάδα. Μη μπορώντας και μην τολμώντας να αντιδράσουν έμπρακτα μιλάνε για διεθνές δίκαιο, δικαιώματα, την προστασία των αδύναμων. Και κλαίνε τη μοίρα τους.
Ο Εφιάλτης για τη Δύση είναι να οριστικοποιηθεί μια Συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, να αποκοπεί η Τουρκία από τη Δυτική Συμμαχία. Διότι τρόπος να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ η Τουρκία δεν υπάρχει. Δεν προβλέπει το καταστατικό της Συμμαχίας διαγραφή μέλους χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οι Δυτικοί είναι καταδικασμένοι να βλέπουν την Τουρκία να εδραιώνει βήμα-βήμα την οργανική προσέγγισή της με τη Ρωσία (και το Ιράν) χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η κοινή απόφαση Ρωσίας-Τουρκίας να συναλλάσσονται όχι με το δολάριο αλλά με τα εθνικά τους νομίσματα, τουρκικές λίρες και ρούβλια. 
ΗΠΑ και Ρωσία, το έχουμε πει επανειλημμένα, δεν θέλουν αυξημένη την ισχύ της Τουρκίας. Αυτό δεν αλλάζει με την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Τουρκία θα μπει και τελικά θα βγει από την Συρία. Τα αποτελέσματα της εισβολής θα είναι προσωρινά, η περιοχή θα παραμείνει ασταθής για καιρό ακόμα. Δεν είναι υπόθεση μαντείας. Επαναλαμβάνω ότι όσα γίνονται εκεί είναι τμήμα του ανολοκλήρωτου Ανατολικού Ζητήματος. Η Τουρκία, διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι πολύ μεγάλη και θα προκαλεί διαρκώς δυσεπίλυτα προβλήματα από τον ίδιο τον όγκο της. Το μέγεθός της την καθιστά στόχο. Όπως ακριβώς στόχος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η Ελλάδα με την κατοχή του Αιγαίου. Αλλά έτσι ανοίγει ένα άλλο μεγάλο Κεφάλαιο.


10 σχόλια:

  1. Εδώ στην Ελλάδα εκόντες, άκοντες μας υπενθυμίζουν σε κάθε αποστροφή του λόγου τους πως ότι λέει η Τουρκία το εννοεί. Φυσικά αυτό που φαίνεται να αφήνει πολλούς έκπληκτους είναι πως και η Ρωσία αυτό που λέει το εννοεί. Δηλαδή όταν λέει ενιαία και ανεξάρτητη Συρία το εννοεί. Πρόσφατα είπαν και κάτι άλλο «όλοι οι στρατοί όπως και ο δικός μας θα πρέπει κάποια στιγμή να αποσυρθούν». Αυτό το εννοούν και εννοούν και τον τουρκικό στρατό. Φυσικά οι τούρκοι σε τέτοια θέματα έχουν «βαρηκοΐα» αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Η αξία της Τουρκίας δεν νοείται χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ξέρουν καλά στην Τουρκία. Εν πολλοίς η όποια οικονομική ανάπτυξη βασίζεται στην σύνδεση με την Ευρωπαϊκή αγορά. Μπορεί να διαφημίζουν τη «μεγάλη εσωτερική αγορά», αλλά στοχεύουν στα 500 εκατομμύρια καταναλωτές υψηλού εισοδήματος. Τέτοια εναλλακτική αγορά απλά δεν μπορεί να τους δώσει από μόνη της η Ρωσία η οποία -παρά τα εν Ελλάδι θρυλούμεθα- έχει τρομερό έλλειμμα αναπτυξιακών επενδύσεων.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΗ προσεγγιση,διαφωνω ΜΟΝΟΝ,στην βαρηκοια των ΤΟΥΡΚΩΝ..ΡΩΣΟΙ-ΠΕΡΣΕΣ-ΤΟΥΡΚΟΙ,ΤΗΡΟΥΝ,με Συνεπεια,την Τριμερη Συμφωνια τησ ΑΣΤΑΝΑ!!!

      Διαγραφή
    2. Μας λενε δηλ. Καταμουτρα οι δικοι μας οτι ειναι ..ΨΕΥΤΕΣ !!!Δεν εννοουν δηλ.τιποτε απ οτι λενε αυτοι !!!!
      Ουδεποτε το ειπαν τοσο καθαρα δημοσια !!!
      Ειναι γελοιο μεν αλλα αληθινο.Τοσο θρασσος εχουν.!!!

      Διαγραφή
    3. Σκεφτείτε λοιπόν σε μιά ενδεχόμενη Ελληνοτουρκική σύρραξη, πόση υποστήριξη θα δεχτούμε από την Ε.Ε. όταν θα κινδυνεύουν άμεσα οι ευρωπαϊκές επενδύσεις(και οι όποιες ελληνικές ακόμη) στην τουρκία...
      Εξ'ου και η έντονη παρότρυνση γιά ειρηνική επίλυση των ελληνο-τουρκικών δισφορών...
      Κοινώς,την έχουμε βαμμένη...
      Ας επισπεύσουμε τουλάχιστον ενδεχόμενες αμερικανικές επενδύσεις,αν οι προθέσεις των αμερικανών είναι ειλικρινείς.
      ΑΚΕΛΑΣ: η τουρκία εκβιάζει τους πάντες.Δεν ακολουθεί κανένα...

      Διαγραφή
  2. Αρθρο,επιδερμικο και γεματο αντιθεσεις-αοριστιες..Ειτε, ο Ερντογαν, λειτουργει βασει σχεδιου-συμφωνιας και με ποιους?ειτε,οχι!Και τα δυο δεν γινονται! Εαν,ο αρθρογραφος,Γ ν ω ρ ι ζ ε ι , την ΣΥΜΦΩΝΙΑ της ΑΣΤΑΝΑ,Γ ι α τ ι ΔΕΝ την Αναφερει? Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ,ΡΩΣΙΑΣ-ΠΕΡΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ,ΕΞΗΓΕΙ το τι συμβαινει,τωρα στην ΣΥΡΙΑ και ΓΙΑΤΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο οι Κουρδοι δεν μεταφερουν τον πολεμο μεσα στην Τουρκια φτιαχνουν και δυναμωνουν ολα τα πλεονεκτηκατα μιας χωρας δυνατης,μεγαλης και σαν αγορας ,αξιας επενδυσεων,υπολογισιμης απ ολους σε ολα ,ασφαλους,ηρεμου δρομου εμποριου ,ενιαιας πληθυσμιακα και αξιας γεωπολιτικα νυφης για ολους. Συν ο παραγων χρονου ο οποιος δινει ευκαιριες οικονομικης της αναπτυξης αρα ενδυναμωσης του εχθρου,εξασθενησης του εθνικου φρονηματος των Κουρδων της Τουρκιας απ την καλοπεραση και των αλλων εθνοτικων ομαδων το ιδιο.Καμμια βολκσβαγκεν η τογιοτα κλπ δεν θα πηγαινε να επενδυσει σε ενα Βιετναμ...η εξαθλιωση της οικονομιας θα μεγαλωνε την διασπαση της..και θα οδηγουσε τις μεγαλες δυναμεις σε μια αποφαση να την διαλυσουν σε κομματια σταθεροτερα εθνοτικα.Νομιζω σφαλουν εως εδω διοτι τοτε ολοι θα τους υπολογιζαν σαν αξιους συνομιλητες για να καθησουν στο τραπεζι μαζι τους για μια νεα χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με διακοπες ρευματος ,με βομβες στις πολεις ,με χτυπημενα εργοστασια Φιατ,Ρενω κλπ..με οικονομικη κριση λογω αφραγκιας των πολιτων ..αρον αρον θα ξυλωναν ολοι οι ξενοι τις ..επενδυσεις..αφου ουτε πωλησεις θα μπορουσαν να κανουν μεσα.Εκτος των αλλων θα ξεσηκωναν και τους μεσα Κουρδους που τωρα κοιτανε τους ομοεθνεις γιατι ειναι χωρτατοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς ΑΚΕΛΑ Δεν υπάρχει από καμία πλευρά ούτε υποψία υπαινιγμού στην Αστανα. Ούτε δημόσια ούτε ως δημοσιογραφικες πληροφορίες ή άλλες πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ..ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ,οτι ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ??? για ΑΥΤΗΝ! Και τοτε,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΤΕ!!!!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.