18/10/19

Χάνει ή κερδίζει η Τουρκία στη Συρία;


Του Δρος Ζήνωνα Τζιάρρα*
Η αξιολόγηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης ή ενός πολιτικού-διπλωματικού εγχειρήματος ως προς την επιτυχία ή την αποτυχία τους, είναι σχετικά μια εύκολη υπόθεση εάν οι στόχοι (ή αντικειμενικοί σκοποί) είναι ξεκάθαροι και προσδιορισμένοι. Όταν εξετάζουμε την Τουρκία, σκοπός δεν είναι υπερβάλουμε τη δύναμη ή την επιτυχία της αλλά ούτε και να την υποβαθμίσουμε. Επίσης, πρέπει η ανάλυσή μας να λάβει υπόψη διάφορα επίπεδα, π.χ. το (υψηλό) στρατηγικό και το τακτικό. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να δούμε την πραγματικότητα όσο αντικειμενικά γίνεται – και όσο αντικειμενικά μας επιτρέπουν οι (διασταυρωμένες) πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Άρα, η απάντηση στο αν η Τουρκία «χάνει ή κερδίζει» στην Συρία δεν μπορεί να είναι ένα απλό «χάνει» ή «κερδίζει». Τα πιο πάνω θα προσπαθήσω να εξετάσω στην περιορισμένη έκταση αυτού του άρθρου.

για τη συνέχεια Liberal

12 σχόλια:

  1. Πάντα είναι πολύ χρήσιμο να μετράς τον πιθανό αντίπαλό σου στις σωστές διαστάσεις. Όχι υποτίμηση αλλά την ίδια στιγμή είναι καταστροφικότερη η υπερτίμηση. Στο άρθρο αναφέρει για μια λωρίδα γης που κατέλαβαν οι Τούρκοι μήκους 120 χιλιομέτρων. Δεν ξέρω από που αντλεί πληροφορίες ο κύριος καθηγητής αλλά δεν υπάρχει αυτή η έκταση. Στον Μ4 μπορεί να έχουν συνεχόμενο 40-50 χιλιόμετρα. Βορείως του Μ4 σ’ αυτή την περιοχή υπάρχουν μόνο χωριά. Οι μεγαλύτερες πόλεις δεν έχουν καταληφθεί. Μόνο η Τελ Αμπιάντ πάνω στα σύνορα έχει καταληφθεί και η Ρας Αλ Αϊν βρίσκεται υπό πολιορκία. Οι Κομπάνε και Μαμπίζ βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Συρίας όπως επίσης και η Ράκκα. Όλοι θυμόμαστε τον Ερντογάν να κραδαίνει τον χάρτη με την “ζώνη ασφαλείας” στην Βόρεια Συρία είναι άλλωστε πολύ πρόσφατο. Ε, λοιπόν ο χάρτης αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τα δεδομένα του εδάφους μετά από 9-10 μέρες μαχών. Από την άλλη έχουμε μια συμφωνία. Η συμφωνία είναι μεταξύ Αμερικής και Τουρκίας την οποία οι Κούρδοι αποδέχονται. Το θέμα όμως είναι πως υπάρχει η εκπεφρασμένη θέση της Ρωσίας μέσω του υπουργείου εξωτερικών της που λέει πως τα τουρκοσυριακά σύνορα θα πρέπει να τα αναλάβει ο συριακός στρατός. Χθες ακόμα υπήρχαν ανταλλαγές πυρών στην Ινλίμπ. Ακόμα ένα δεδομένο που προκύπτει απ’ τα γεγονότα είναι πως η τουρκική αεροπορία της τελευταίες μέρες χρησιμοποιούσε μόνο τον τουρκικό εναέριο χώρο για βομβαρδισμούς. Πιθανότατα μετά το γεγονός του εγκλωβισμού αεροπλάνου της από ρωσικά κάποιες μέρες νωρίτερα. Ας μην βιαζόμαστε να δίνουμε “εύσημα” στην Τουρκία. Έκανε παράνομες πράξεις και οι πιέσεις που δέχτηκε ο Ερντογάν τον έκαναν να κάνει αυτή την παραχώρηση. Δεν είναι τόσο δυνατή η Τουρκία όσο την προβάλουν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεταλλαγμένο “σύνδρομο της Στοκχόλμης” σε πανεπιστημιακούς, δημοσιολογούντες, ακόμα και στρατιωτικούς. Καταλαβαίνω την διαστροφή του επαγγελματία του θαυμασμού του εργαλείου του διπλανού επαγγελματία. Εννοώ ας πούμε τον θαυμασμό στρατιωτικού προς στρατιωτικό για τα εργαλεία που έχει ο καθένας στην διάθεσή του. Αλλά πέρα από τα εργαλεία υπάρχει και η ηθική της χρήσης τους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ LPElectronics, θα μου επιτρέψετε να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Και μιλώντας για δικηγόρους, θα πρέπει κανείς να αντιληφθεί πως η Τουρκία, παραδοσιακά, ασκεί εξωτερική πολιτική, σα να ήταν δικηγόρος. Αυτό που στην Ελλάδα, λέγεται "ανατολίτικο παζάρι". O δικηγόρος, όταν πηγαίνει σε μία δίκη και θέλει να πάρει 5, δε ζητάει 5, ζητάει 10, ώστε να έχει περιθώριο συμβιβασμού.

      Πρέπει επίσης να διαχωριστεί η τακτική, από τη στρατηγική. Η Τουρκία όντως απέτυχε στην ανατροπή του Άσαντ. Όμως, δεν ήταν και ο πρωταρχικός στόχος και δεν πολέμησε απευθείας τον Άσαντ. Ο πρώτος στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, ήταν η αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους και μάλιστα με έξοδο στη θάλασσα! Κουρδικό κράτος με έξοδο στη θάλασσα, θα ήταν στρατηγικής σημασίας και για το Ισραήλ και θα υποβάθμιζε-απειλούσε το ρόλο της Τουρκίας ως αποκλειστικό διακομιστικό κέντρο ενέργειας της περιοχής. Δηλαδή, αν αύριο πχ οι Αμερικανοί (ή το Ιράκ), ήθελαν να περάσουν αγωγό μέχρι τη θάλασσα, θα μπορούσαν να παρακάμψουν εντελώς την Τουρκία, υποβαθμίζοντας το ρόλο της. Τώρα δε γίνεται, γιατί με τη Συρία φιλορωσική, για τις ΗΠΑ η Τουρκία παραμένει χώρα-κλειδί για την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

      Το αν θα γίνει τελικά ολόκληρη η ζώνη και το τι γίνεται στις μάχες, είναι δευτερεύουσας σημασίας, αφού στο τέλος η λύση θα είναι πολιτική. Σημασία έχει πως οι Τούρκοι έχουν "αποκουρδοποιήσει" την έξοδο των Κούρδων στη θάλασσα, έχουν ακυρώσει την ίδρυση κράτους και κατά πάσα πιθανότητα το τίμημα που θα πληρώσουν οι Κούρδοι στον Άσαντ, θα είναι να μπουν και τα όνειρα αυτονομίας στο συρτάρι.

      Αν γίνει αυτό και να μην κάνουν τελικά οι Τούρκοι όλη τη ζώνη, έχει κάποια σημασία; Πρέπει να δούμε, ΤΙ ΕΙΧΑΝ οι Τούρκοι, πριν κρίνουμε αν έχασαν. Οι Τούρκοι πριν τον πόλεμο της Συρίας, είχαν σύνορα με μια αποκλειστικά κουρδοκρατούμενη περιοχή. Στη χειρότερη περίπτωση, που δε θα γίνει σε όλο το μήκρος η περιοχή που θέλουν οι Τούρκοι, θα επιστρέψει η Συρία στην κατάσταση προ πολέμου, ΣΥΝ ότι οι Τούρκοι θα έχουν αποκουρδοποιήσει τη στρατηγικότερη περιοχή που κατοικούσαν οι Κούρδοι.

      Άρα τελικά, η Τουρκία βγαίνει ωφελημένη ή όχι; Για μένα σαφώς ναι! Και απέτρεψε το κουρδικό κράτος και επιστρέφει σε μια πρότερη κατάσταση, που όμως είναι ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ως προς τα συμφέροντά της.

      Για να το θέσω αλλιώς. Η Τουρκία στα Ίμια, έλεγε πως τα Καρντάκ είναι τουρκικά. Μια ελληνική θεώρηση αντίστοιχη του ότι "η Τουρκία στη Συρία απέτυχε", είναι ότι "η Τουρκία έχασε στα Ίμια, γιατί είχε δηλώσει πως είναι τουρκικά, ενώ δεν είναι". Ναι, αλλά πρέπει να δούμε τι συνέβαινε πριν. Πριν, πήγαινε Έλληνας βοσκός όποτε ήθελε πάνω και όλες οι συνθήκες λένε πως τα Ίμια είναι ελληνικά. Και πάντως ΜΕΤΑ τα Ίμια, δεν τολμά να ζυγώσει όχι Έλληνας βοσκός, αλλά ούτε ο Έλληνας υπουργός άμυνας, που πετάει από ελικόπτερο τα στεφάνια. Άρα τελικά μήπως η Τουρκία κέρδισε από τα Ίμια;

      Δηλαδή, αν εγώ έχω 0 και δηλώνω πως θέλω 10 και τελικά πάρω 5, έχασα; Ή κέρδισα 5;

      Διαγραφή
  2. Κατά την δική μου αποψη είναι ότι η Τουρκία , σήμερα - σήμερα, φαίνεται κερδισμένη !!!! Και εξηγώ .
    Το ηθικό των Τούρκων στα ύψη !!!
    Αυτό που ήθελε να κάνει το έκανε !!
    ΕΕ , Ρωσία, Αμερικανοί έκατσαν στα αυγά τους !!!!
    Χτύπησε τους Κουρδους στρατιωτικά !!
    Υπάρχουν έμπειροι στρατιωτικοί σε πόλεμο και όχι μόνο του γραφείου! !
    Τώρα αν στο μέλλον χάσει η Τουρκία θα το δούμε !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι ..τελειωσε το παιχνιδι ???
    Τι ταμειο να κανουμε αν οχι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι δεν είναι ηλίθιοι να νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο εκτός έδρας και μάλιστα ανταρτοπόλεμο. Κάνουν αυτό που κάνουν πάντα: καταλαμβάνουν ό,τι μπορούν μέσα σε λίγες μέρες και μετά αναλαμβάνουν οι πολιτικοί να διατηρήσουν τα κεκτημένα μέσω των συμμαχιών τους. Και στην περίπτωση που έχουν απέναντί τους ελληνόφωνους, να αυξήσουν κιόλας την επικράτειά τους αναίμακτα (Ανατολική Θράκη, Κύπρος). Στη Συρία πέτυχαν 100% τους στόχους τους, οπότε ποιος ο λόγος να συνεχίσουν τη μάχη; Ακύρωσαν το συριακό Κουρδιστάν, ικανοποίησαν τους συμμάχους τους και θα τους μείνει ντε-φάκτο και ένα βιλαέτι του μεγέθους της Αλεξανδρέττας.
    Όσο τους κρίνουμε σε σχέση με τα δικά μας ανδρείκελα θα γελοιοποιούμαστε. Μου κάνει εντύπωση που στα άρθρα σύγκρισης ισχύος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καταγράφονται μόνο τα όπλα και όχι η ποιότητα και ανεξαρτησία πολιτικών, αξιωματικών και μυστικών υπηρεσιών των δύο δυνάμεων, που παίζει εν τέλει και τον πιο καταλυτικό ρόλο. Τι να την κάνω την υπεροπλία όταν οι στρατηγοί την καθηλώνουν κατ΄εντολή "συμμάχων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικός ο κ. Τζιάρρας. Εξαιρετικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστά μιλάτε. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κατεξοχήν πολιτικό. Αν η Ελλάδα ήταν σοβαρή χώρα, θα έπαιρνε την τουρκική απειλή πολύ σοβαρότερα, δε λέω όπως το Ισραήλ, αλλά τουλάχιστον όπως η Σουηδία. Και αμυντική βιομηχανία σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα με τόσα δις που έριξε από το 1974 σε εξοπλιστικά, αλλά βλέπετε οι μίζες δεν άφηναν, γιατί στην εγχώρια παραγωγή δεν υπάρχει μίζα.

    Οι δε Έλληνες πολιτικοί, αν τελικά δεν υποκύψουν οικειοθελώς, βρίσκοντας τρόπο να το σερβίρουν στην ελληνική κοινωνία ως το μόνο δρόμο ειρήνης, αν αναγκαστούν να πάνε σε θερμό επεισόδιο, δε θα αφήνουν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να κάνει τη δουλειά του, γιατί θα είναι στα τηλέφωνα με τους Αμερικανούς. Έτσι και το Μεγαλέξανδρο να έχεις στρατηγό, αν ο πολιτικός του λέει "όχι, Μεγαλέξανδρε, μην το κάνεις αυτό, θα φανεί πως οξύνουμε εμείς την κατάσταση, χτύπα πιο μαλακά μήπως οι Τούρκοι συμφωνήσουν σε εκεχειρία", έχασες.

    Και όσο πιο πολύ κατευνάζεις, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να προκαλέσεις τον πόλεμο, γιατί ο Τούρκος θα σκεφτεί "και όπλα να έχει ο ραγιάς, αυτός τρέμει μέσα του. Σε 1 μέρα θα έχει συνθηκολογήσει". Η Ελλάδα το έπαθε αυτό και επί Μεταξά. Γιατί οι Ιταλοί από τα Δωδεκάνησαν χτυπούσαν στόχους του ελληνικού ναυτικού (Έλλη, πολυβολισμός ελληνικών πλοίων από αεροσκάφη), μήνες πριν και ο Μεταξάς έκανε πως δεν καταλάβαινε και 1 μέρα πριν την επίθεση του 40 , παρακολουθούσε μαζί με τους Ιταλούς όπερα του Πουτσίνι στην Αθήνα. Την ίδια ώρα στην Ιταλία, αυτός ακριβώς ο κατευνασμός, είχε πείσει το Μουσολίνι πως η Ελλάδα δε θα πολεμήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίκαιρη ερώτηση κρίσεως προς σκεπτόμενους πατριώτες και πάντα ενδιαφερόμενο...

      Εάν το ΟΧΙ στα Ελληνοαλβανικά το 1940 το είπε ο περήφανος Ελληνικός Λαός και όχι ο Ι. Μεταξάς,
      το ΝΑΙ το 1974 στη Κύπρο ποιός το είπε; και μάλιστα δις εντός 25 ημερών (αττίλας1, αττίλας2);

      Διαγραφή
  7. Πριν αλεκτωρ φωνησαι τρις...
    Ολα ειναι προωρα.Ξερετε ποσες αναλυσεις εγιναν 15 χρονια στο Βιετναμ ?? Ολες ..ορθολογικες ?? Ας δουμε πρωτα..τι..πως..ποτε....ποιος.
    Εδω μας εποικιζουν ραγδαια οι μεσα και οι εξω..Καταρρεουμε σαν κοινωνια ραγδαια. Που ειναι ο καλος ορθολογισμος ?? Που στο καλο εξαντλειται ?? Στο κερας της Αφρικης ?? Ολα τα καναλια καλουν παππαδες- πολιτικους ιεροκηρυκες απιστευτων λεπτομερειων θολουρας...εκτος και μακρυα απ την κεντρικη ιδεα και το κυριο θεμα.Ειναι αυτα ορθολογικα ?? Εδω δεν γινεται εντεχνη γεννοκτονια οπως στους Κουρδους ?? Η Ελλαδα δεν χανει καθε μερα ? Που ειναι τα αντιστοιχα αρθρα του κ.Τζιαρρα ?? Γιατι δεν ζυγιζει εδω τιποτε ?? Δεν βλεπει Αλεξανδρετες ?? Οι Κουρδοι μαχονται..πολεμανε με οπλα..και η Τουρκια κερδιζει μας λεει...παρ ολα αυτα.Εδω που ..δεν πολεμα κανεις τιποτε ουτε μυγες ..τι θα γινει αραγε ??? Τι λεει η λογικη ?? Αουσβιτς ?? Εως ποτε θα μετραμε τις νικες των Τουρκων ?? Με χσρτια..και νομους και παραγραφους περιτεχνους θα δωθει η μαχη ??? Δηλ ..μεχρι την Καλαματα θα φτασουν οι Τουρκοι με νικες ?? Το Κουρδισταν μας ελειπε ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θεμα για να μην μακρυγορησω δεν ειναι τι φαινεται αλλα τι ειναι αυτη η προσωρινη(?)παυση πυρος. Χωρις να πω αρχικα την γνωμη μου θα σας παραθεσω μερικα μη επιδεχομενα αντιρρηση γεγονοτα και νομιζω αβιαστα θα βγαλετε ολοι συμπερασμα ως προς το ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κερδισε.
    1/ Η Τουρκια δεν εχει καμμια φιλικη χωρα γυρω της εκτος του Αζερμπαιτζαν και του Καταρ (την Ρωσσια δεν την βαζω γιατι ειναι 'λεοντειος φιλια'...) παρα μονο εχθρικες, Ελλαδα, Αρμενια, Κυπρο, Ισραηλ, Αιγυπτο, Λιβανο, Αραβικα Εμιρατα, Σαουδικη Αραβια, Iορδανια κλπ Φυσικα εχει απεναντι της το κρατος των ΗΠΑ (πλην Τραμπ) καθως και τις περισσοτερες Ευρωπαικες χωρες.
    2/ Η Τουρκια δηλωνε θρασυτατα οτι οπου ανεβαινει η σημαια της ημισεληνου ΔΕΝ κατεβαινει ποτε (αποδειχτηκε οτι...κατεβαινει σε 1 ωρα και 45 λεπτα) και οτι η εισβολη στην Συρια εχει τρεις στοχους = ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΚΟΥΡΔΩΝ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΖΩΝΗΣ 35 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΑΥΤΗ 2-3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (κυριως Τουρκομανων για να προσαρτησει αργοτερα την ζωνη αυτη..)
    Αυτο που συμφωνησε(?) η Τουρκια εχθες ειναι τελος πολεμου, ελεγχος 20 χιλιομετρων ΕΡΗΜΟΥ μεταξυ ΡΑΣ ΑΛ ΑΙΝ και ΤΕΛ ΑΜΠΙΑΝ χωρις επεγχο ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΛΗ(πλην ΤΕΛ-ΑΜΠΙΑΝ που ειναι στα συνορα τους) 'ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΒΑΡΕΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ' (αν τον δειτε σφυριχτε μου) και 'εποπτεια της μικρης αυτης ζωνης' που ΔΕΝ αποδεχεται η Δαμασκος...
    Προσωπικως πιστευω οτι ακομη ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ η διαδρομη για την επιλυση της τουρκικης εισβολης και καλα θα κανουμε να δουμε σε 5-10 μερες το θεμα παλι....αλλα σιγουρα ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ειναι μονο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΡΩΣΣΙΑ και ΑΡΚΕΤΑ Η ΣΥΡΙΑ, χαμενοι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΑΜΕΡΙΚΗ (χανει αξιοπρεπεια, αξιοπιστια, Κουρδους και θεση στην Συρια που 'χαριστηκα' ακοπα στην...ΡΩΣΣΙΑ)ΠΟΛΥ ΤΟ (εξαλλο) Ισραηλ που αφεθηκε μονο του σε μια θαλλασα εχθρικη (Συρια-Ιραν-Χεζμπολα κλπ)ακουγοντας τον Τραμπ να λεει 'εμεις δεν ανακατεβομαστε γιατι ειμαστε 7000 μιλια μακρυα' δηλαδη και το Ισραηλ ειναι μακρυα... αρκετα η ΤΟΥΡΚΙΑ (που εξαναγκαζεται να παρει πισω στρατο και οτι ελεγε) και ΛΙΓΟ οι Κουρδοι (που εκαναν ενα βημα πισω διατηρωντας δυναμη/οπλα και πολεις).
    Αναμενοντας αλλαγη στασης τοσο απο Τουρκους οσο και απο Συριους και Κογκρεσο-Γερουσια Αμερικης δεν τολμω ΚΑΜΜΙΑ προβλεψη για το αμεσο μελλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Now that we solved Kurdish / Turkish problem, can we focus on ours.
    No more high level analysis that includes the words WILL and GOD-WILLING 5 million times. What about, starting next week, we bombard the phones of ND and top officials for a month non stop demanding actions? Is NOW too soon for you guys?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτελους κ.Απελλες μια φωνη λογικης..Τα δικα μας θεματα ειναι πανω απ ολα.Και ειναι δραματικα ασχημα για ναχουμε την πολυτελεια για αλλα.Δεν λεω να μην πουμε γιατι ολα συνδεονται.Αλλα μην τρελαθουμε κιολσς ξεχνωντας τα δραματικα δικα μας.Εκει στο ρολοι του χρονου τα δευτερολεπτα πευτουν χωρις ελεος. Καθε ωρα μπαινουν στην χωρα εκατονταδες απολιτιστοι με απιστευτες διαθεσεις.Καθε μερα γραφει νουμερα τρελα ο χρονος.Εχουμε μια διοικηση που περα βρεχει και την θελει κιολας την βροχη !! Το δηλωνει ανοιχτα..και κωλοβαραει με διαδικασιες και τρυκ να περνα η ωρα να γινει ολο βουνο να μην παρουμε ειδηση τι θα πει χρονος και μερες.Αλλα χρονος θα πει νουμερα.!! Με το πασο εεε ?? Με χαρτια και λογια εε ?? Με διαδικαστικα εε ?? Τον Οκτωβριο τελη το ενα..τον αλλο χρονο το αλλο.!! Η Ευρωπη κι οταν την πεισουμε εεε ?? Εεεε και η γιαγια μου !!! Και το ρολοι τρεχει!!! Εεεεε και ο παππους μου !!! Και τα συνεδρια..διαβουλευσεις..παραγραφοι..ενστασεις...πολυτελεια χρονου !!! Μα το ρολοι τρεχει !!! Εεε θα δουμε !! Δεν ειμαστε καλα !!! Εξι μηνες λεει ο αλλος..τοσους τα δικαστηρια..τοσους η ..γιαγια μου !!!
      Μα το ρολοι τρεχει !!!
      Αστεια...ανεκδοτα..χιουμορ. Τρωνε την ωρα να γινει το πλανο Ιμαλαια !!! Ναναι οριστικο οτι θα γινει !!! Μας δουλευουν ψιλο γαζι.
      Αυτο και η συναφης Τουρκια ειναι το κυριο θεμα μας.!!! Εδω πρεπει να γινει χαμος !!! Να μην κοιμαται κανεις !! Εχετε δικιο για την πιεση πανω τους....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.