19/10/19

Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια - «Ιστορικό λάθος το όχι της ΕΕ»

«Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε», έγραψε στο Twitter o Ζόραν Ζάεφ

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα Σκόπια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στον απόηχο της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, ένα σχέδιο που βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής του.
Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρεμποδίστηκε κυρίως από τη Γαλλία, τις θέσεις της οποίας υποστήριξαν η Δανία και η Ολλανδία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».

Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διαπίστωσαν ένα μπλοκάρισμα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη. 

«Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Είπε πως θα συναντηθεί την Κυριακή με τον πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφκσι και άλλους πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, ο Ζάεφ επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τα Σκόπια στις «ράγες» της ένταξης στην ΕΕ.

«Ιστορικό λάθος της ΕΕ το μπλόκο στα Σκόπια»

«Στις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν σε ποιο μονοπάτι θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα μας. Οι πολίτες θα μας υποδείξουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά  στο twitter o Ζόραν Ζάεφ. 



ОДГОВОРНО излегувам пред граѓаните!

Европскиот сон на македонскиот народ, и на Албанците, Србите, Власите, Турците, Ромите, Бошњаците и сите други кои живеат во нашата земја – нема да биде срушен.
Сега е потребен вашиот став. Немаме време за губење.

Организирање брзи предвремени избори.

Избори најбрзо што може. Избори на кои вие граѓаните ќе донесете одлука за патот по кој треба да продолжи нашата земја. Граѓаните да кажат по кој пат да одиме натаму.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Зоран Заев
Σε επόμενη ανάρτησή του αναφέρει:

«Δεν θα το βάλουμε κάτω. Θα παλέψουμε γενναία και αποφασιστικά. Δεν θα τους αφήσουμε να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και να πάρουν πίσω την ελευθερία που φέραμε. Για τη χώρα και τους πολίτες, στέκομαι μπροστά σας και υπόλογος σε εσάς».

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων,  την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών «που πάλεψαν υπέρ μιας θετικής απόφασης» για τα Σκόπια.

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών. «Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


ЕУ не го испорача тоа што ни го вети. Ние ги завршивме сите наши обврски. Испорачавме резултати во реформите, ги решивме споровите со соседите, а тие не си останаа на зборот и не испорачаа.

Тоа што ЕУ не донесе одлука за отворање преговори со нас е нивна ИСТОРИСКА ГРЕШКА.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Се заблагодарувам на огромното мнозинство европски лидери кои се бореа за да се донесе позитивна одлука за нас. Ја цениме поддршка и знаеме дека и во иднина може да сметаме на нив.

Ние сме жртви на историска грешка на ЕУ и тоа кај сите нас предизвикува огромна огорченост.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Зоран Заев
Πρώτο Θέμα

6 σχόλια:

  1. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθει κανείς για ποιον λόγο κυρίως η Γαλλία (δευτερευόντως η Ολλανδία και η Δανία) πρόβαλαν αντιρρήσεις. Ειδικά η Γαλλία, η οποία έχει γίνει σκυλάκι τής Γερμανίας, πήγε αντίθετά της την φορά αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό δεν σου κάνει;
    https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/10/blog-post_433.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Κριστιάν. Δεν πιστεύω ότι ο λόγος άρνησης τής Γαλλίας είναι το άσυλο, διότι μπορεί να μην το δώσει και να τούς απελάσει. Αρχικά, το 2015, είχαν πρόθεση να μεταβούν στην Γερμανία, αλλά το Βερολίνο ειδοποίησε μην το επιχειρήσουν καθόλου, διότι δεν θα δίνει άσυλο σε Αλβανούς. Έπειτα, δεν λέει τίποτε για την Ολλανδία και την Δανία. Γιατί μόνον αυτές οι δύο;
      Πιστεύω ότι κάποια άλλη αιτία υπάρχει, αλλά δεν μπορώ να ξέρω ποια.

      Διαγραφή
    2. Διόρθωση λάθους: Αν γίνονταν κράτος-μέλος, δεν θα ζητούσαν άσυλο, αλλά θα πήγαιναν να εγκατασταθούν βάσει κοινοτικού κεκτημένου. Εν πάση περιπτώσει, όμως, παραμένει η απορία γιατί μόνον αυτές οι τρεις χώρες; Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν θα γινόταν ο πρώτος προορισμός μετεγκατάστασης;

      Έπειτα, αυτά ισχύουν για την Αλβανία. Τα Σκόπια, όμως; Η Γαλλία είχε αντίρρηση και για τα δύο κράτη, ενώ Ολλανδία και Δανία είχαν αντίρρηση κυρίως για την Αλβανία και όχι τόσο για τα Σκόπια, γι αυτό είχε γίνει πρόταση να χωριστεί το "πακέτο".

      Πάντως η Ελλάδα φαίνεται να μην τούς έχει χορτάσει τόσα χρόνια κι εκτός αυτού ο "πατριώτης" και "δεξιός" (τρομάρα του!) Κούλης ουδεμία αντίρρηση έφερε. Ούτε η Κύπρος φυσικά. Φαίνεται ότι δεν τής φτάνουν οι λάθρο, που τής έχουν κουβαληθεί.

      Διαγραφή
    3. Ο Μακρόν θα επισκεφθεί τον Ζάεφ και τον Ράμα

      " Στην πρώτη δημόσια δήλωση του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την άσκηση βέτο στις διαπραγματεύσεις ένταξης για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία με την ΕΕ, προέτρεψε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ δεν θα πρέπει πλέον να είναι η μόνη πολιτική έναντι των χωρών που γειτνιάζουν με την Ένωση.

      Παραδέχθηκε, επίσης, ότι ήταν ενάντια στο πράσινο φως για τη Βόρεια Μακεδονία και κόκκινο για την Αλβανία, με την εξήγηση ότι θα προκαλούσε βία όχι μόνο στην αλβανική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία αλλά σε όλες τις χώρες όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα."


      Εμείς μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνομε. Είναι αλήθεια ότι από καιρό ο Μακρόν ζητά μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, που εικάζω ότι θα αφορούν και στην ένταξη νέων μελών. Έγινε άραγε ... ευρωσκεπτικιστής;

      Διαγραφή
  3. Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών ......
    Μέσα σε αυτούς ήταν και ο δικός μας Κυριακουλης. Χαμένε Μητσοτάκη !!!
    Γαλλία, Δανία και Ολλανδία είπαν ΌΧΙ και ο βλακας ο δικός μας τον άκουσα που τους είπε μακακιες !!!!! Αν ο Τσιπρας ήταν μια φορά βλακας εσύ είσαι δύο φορές! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.